HCL.HR

Recenzija

New Super Mario Bros. U Deluxe

JOŠ JEDAN 2D MARIO

Žarko Ćurić

Kad sam krenuo s pisanjem ove recenzije imao sam namjeru samo zalijepiti poveznicu na Igorov tekst za New Super Mario Bros. U. Razlike između te igre i njezinog Deluxe reizdanja za Switch konzolu stvarno su minorne. Dakle, isti leveli, iste mogućnosti. A to u neku ruku čak i nije kritika jer će veći broj igrača napokon moći zaigrati ovaj zabavni platformer. Ovo čisto napominjem odmah u startu da ne prelazim sve stvari nabrojane u prijašnjoj recenziji. Kroz ovaj tekst ću se čisto osvrnuti na stvari koje su izmijenjene u odnosu na original.

O kakvoj je igri ovdje riječ?

Prva stvar koju odmah mogu istaknuti jest povećanje rezolucije sa 720p na 1080p. S obzirom na dosta jednostavnu grafiku, Full HD se očekivao još za vrijeme Wii U ere, no sretan sam da je barem Switch ovo ispoštovao do kraja. Ipak, očekivao sam malo više završnih dodira i na drugim poljima osim same rezolucije. 

Dok sam igrao Deluxe verziju, stalno sam očekivao da će biti životopisnija. Šareno je sve, no boje izgledaju dosta isprano ako ih usporedimo s ostalim naslovima na Switchu, prvenstveno Super Mario Odysseyjem i njegovom blještavom prezentacijom.

Šareno je sve, no boje izgledaju dosta isprano ako ih usporedimo s ostalim naslovima na Switchu.

Osim povećanja rezolucije, dobili smo i proširenje likova s kojima možemo igrati. Uz već dostupne Marija, Luigija, Nabbita i Toada iz originala, u Deluxe verziju nam se došuljala i Toadette. Ona se uz pomoć novog itema Super Crown “povećava” u Peachette. Naravno, novi lik inspiraciju vuče od popularne dame u nevolji Peach. Ako mene pitate, užasno čudno je uvođenje ovog kvazi lika. Tko je ona, iz čijih je kuća?! No opet, nije da Mario igre imaju neku posebnu dubinu što se tiče naracije.

Što se tiče samog igranja s Peachette, ona ima usporeni pad prilikom skoka zahvaljujući svojoj lepršavoj haljini. Ova mogućnost bi uvelike trebala pomoći neiskusnijim igračima da svladaju osnovne segmente skoka i dočeka na manje platforme. Iskušao sam je na nekoliko razina, no ionako lagani leveli glavne priče s Peachette postaju smiješno jednostavni. Ipak, vidim da uz Nabbita, kojeg protivnici ne mogu ozlijediti, ovaj lik može postati odličan suputnik kada prvi put dajete kontroler nekome od prijatelja “kežualaca” ili pak djece.

Deluxe paket donosi nam sav sadržaj iz New Super Mario Bros. U-a te njegov DLC New Super Luigi U. Potonji donosi jednake levele, no isti su bitno prilagođeni da odgovaraju mogućnostima šašavog brace Luigija. A ovaj dodatak je i teži. I to dobrano teži. Sat će vas odmah na početku upozoriti da je ostalo samo 100 sekundi na levelu, a potreba za preciznosti i spretnosti će se vidno povećati. 

Deluxe paket donosi nam sav sadržaj iz New Super Mario Bros. U te njegov DLC New Super Luigi U.

I sama kretnja Luigija veže se uz više skokove te kratko “plutanje” u zraku ako držite tipku za skok. Zapravo, kretnja je toliko različita od Marija da sam imao osjećaj kao da igram drugu igru. Upravo radi toga i izvedbe istih levela su davale osjećaj svježine, a ne samo drugačijeg rasporeda elemenata na mapi.

Što se tiče samog sadržaja, osim standardnog prelaska priče prilikom čega spašavamo princezu, te DLC-a kada radimo isto to samo s Luigijem, u Deluxe izdanju postoje i tri dodatna moda. Usudio bih se reći – za napredne igrače. Prvi od njih su izazovi unutar kojih moramo u određenom vremenskom roku pretrčati mapu, sakupiti sve novčiće na mapi, uništiti sve protivnike ili odraditi specijalne zadatke poput preskakanja preko vatrenih kugli. Svi zadatci su stvarno izazovni, a za zlatnu medalju ćete morati zasukati rukave do pazuha.

Tri dodatna moda u Deluxe izdanju namijenjena su veteranima serijala i traže da se rukavi dobrano zasuču za osvajanje zlata.

Drugi mod izvan glavne priče je Boost Rush. Ovdje je cilj što prije prijeći određeni broj mapa koje se ubrzavaju skupljanjem kovanica. Radnja na ekranu nakon nekoliko kovanica postaje stvarno luda te skokove radite instinktivno. Treći mod Coin Battle namijenjen je za ekipu od dva do četiri igrača. Pobjednik je igrač koji skupi najviše kovanica. Mislim da je Nintendo trebao obilježiti ovaj mod velikim upozorenjem da postoji mogućnost razaranja prijateljstva ili veze. Onaj skok na glavu koji vas je bacio u provaliju teško ćete oprostiti svome protivniku.

Što se tiče same igre, ona je kao bilo koji 2D Mario – super zabavna, no usput i dosta slična prethodnim iskustvima. Kako od New Super Mario Bros.-a za Nintendo DS nisam igrao novijeg 2D Marija, očekivao sam veći pomak. Ne očekujem ja sada totalnu promjenu recepta, no ipak sam očekivao nešto više. To me pogotovo bode u oči nakon Odysseya koji je riskirao s mehanikom kape koja je na kraju ispala puni pogodak. Nešto slično želim vidjeti i u 2D gameplayu.

Ako ste za prokušani pltaformer recept te cijenite dobar level dizajn, onda je NSMB Deluxe izdanje definitivno za vas. Nemojte samo ulaziti s prevelikim očekivanjima nečeg novog osim dobre stare 2D Mario zabave. Također, ako već posjedujete Wii U ediciju, ne vidim pretjeran razlog za kupovinu Deluxea. 

Kako je strukturirana ocjena ove igre?

Recenzija je rađena na primjerku igre za Switch. Primjerak igre za recenziranje ustupio nam je njezin proizvođač.

Još jedan zabavan 2D Mario koji ne izlazi previše iz svoje zone sigurnosti. Ni manje ni više od toga.

76 Naša ocjena
  • odličan dizajn levela
  • dovoljno izazovan
  • među novitetima nema ništa značajno
  • pomalo ispran izgled

Žarko Ćurić

Štovatelj japanske kulture i energetskih pića. Njegova gaming utočišta su čudni RPG naslovi u kojima likovi imaju šiljaste frizure. Ne nosi šiljastu frizuru, ali jednoga dana želio bi napraviti jRPG igru.

Komentari (14)

  • Oblakoder

    09.01.2019 - 21:54

    Mislim da kritika na racun grafickog izgleda nisu na mestu jer je ovo klasican port i nigde nije reklamiran kao remake, pa cak ni kao remastered. Ok igra ima Deluxe oznaku ali to se vise odnosi na sadrzaj i eventualno na povecanje rezolucije. Ocena kao ocena je smesno malo i definitivno ne prilici ovako kvalitetnom platformeru 🙂

  • Shadow king

    09.01.2019 - 22:56

    Da budem iskren, ovaj New Super Mario i za 3DS su mi jako prosječne Mario igre. Ako bi išli napraviti novi, al baš novi novcati 2D Mario, trebaju puno toga promenit.

  • SanKa

    10.01.2019 - 09:10

    ako ista, reko bar ce mu grafiku pohvalit, bas mi super dizajn izgleda. 76 mi nekako premalo zvuci. mislim, super mario je super mario..nema tu noviteta, to je uvijek gušt. konstanta.

  • Sayan

    10.01.2019 - 18:08

    Volim 2d platformere i igra je bila dobra,ovo je samo izvlacenje love od nintenda na osnovi da su dodali par likova.Nije mi jasno da ne mogu napraviti potpuno novi 2d platformer,isto tako da ne mogu napraviti novu old school zeldu tipa minish cap ili link to the past.Zato mi je ocijena realna.

    • Oblakoder

      @Sayan, 10.01.2019 - 20:18

      Pa prave potpuno novi 2d platformer Yoshi Crafted World, a skoro su izbacili Kirbi Star Allies takodje potpuno novu 2d igru. Logicno je da nece praviti 10 platformera istovremeno, a ovo je idealna prilika da Switch vlasnici dobiji kvalitetan 2d Mario port dok novi ne dodje na red 🙂

      Ne vidim zasto je ovo izvlacenje love jer je port maksimalno unapredjen i plus dobijas Luigieve 2d avanture potpuno besplatno///

    • Sayan

      @Oblakoder, 10.01.2019 - 22:57

      Kirby je tesko smece,moj klinac od 8 god.je zavrsio igru sa 40+zivota,izazova nema.Bolji je bio na nesu.A yoshi nije Mario kao i kirby.Pedesetak eura je puno za malo sredenu igru.

    • Oblakoder

      @Sayan, 10.01.2019 - 23:25

      Cisto da te obavestim da je Kirby dobio hard mod, posto vidim da si totalno neobavesten 🙂

    • Sayan

      @Oblakoder, 11.01.2019 - 07:41

      Cisto da te obavestim kirby je smece.

    • dandelion

      @Sayan, 11.01.2019 - 11:25

      ako želiš da ti se dijete čeliči na težim igrama a imaš pretplatu probaj od 16.01. sa Zeldom 2 na Switchu
      prijeđe li je onda će mu Dark Souls biti sitnica

    • Goran1234

      @Sayan, 10.01.2019 - 20:22

      Imaš Link between worlds… ?

    • Sayan

      @Goran1234, 10.01.2019 - 22:58

      Ti dolazis u paketu sa oblakoderom?

    • Goran1234

      @Sayan, 11.01.2019 - 09:29

      Hahaha.
      U čemu je problem, tražiš igru tipa Link to the past, a imaš je i zove se Link between worlds.. ?

    • Sayan

      @Goran1234, 11.01.2019 - 09:50

      Predeno odavno,trazim nesto novo.Zato i kazem da za takvo nesto ne treba puno vremena za izradu,mogli bi izbaciti bar jednu u dvije godine.A po meni su puno bolje od breath of the wild u kojoj da maknes linka nebi znao da je Zelda igra.

  • m4r1ju4n

    12.01.2019 - 06:11

    jučer odigrao nešto malo i igra je odlična. ne trebam reći da nisam kupio wii u pa mi je ovo novo.

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?