HCL.HR

Recenzija

Nintendo 3DS XL

Igor Belan

Nintendo vam kod svojih konzola voli dati opcije. Još od ere GameBoya ove stare iskusnjare proizvodile su razne revizije svojih handheld konzola. Ekran u boji, veći ekran, veća konzola, mikro malena konzola… kakav god format vam srce zaželi Nintendo je pokušao udovoljiti i pritom uspio zaraditi. Čini se da situacija ni s 3DS-om nije ništa drugačija. Nakon što su izbacivši Circle Pad Pro dodatak djelomice udovoljili onima koji su kukali zbog nedostatka drugog analognog kontrolera, nedavno je svjetsko tržište dobilo i prvu pravu reviziju 3DS konzole. Pod imenom Nintendo 3DS XL, ovaj redizajn hardvera nudi 90% veće ekrane i bolju ergonomiju, a usput rješava i neke manje probleme u dizajnu originalnog 3DS-a.

Najinteresantnija stvar vezana uz kutiju 3DS XL-a je zapravo nešto čega u njoj nema. Kao što možete vidjeti u našem unboxing videu koji prilažemo ispod, mala i simpatična kutija u kojoj dolazi XL skriva samu konzolu, AR karte i hrpu popratnih knjižica, ali ne sadrži dock za punjenje (tzv. craddle) koji uredno dolazi u kutiji običnog 3DS-a, a isto tako ne sadrži punjač. Tako je, u kutiji XL-a nema punjača.

Punjač za svoj 3DS XL morat ćete zasebno kupiti. Nintendova izlika za ovu odluku je pretpostavka da ogromna baza njihovih kupaca u Europi i Japanu već zasigurno negdje po kući ima DSi ili 3DS punjač s kojima se uredno može puniti i novi 3DS XL, a bez punjača u paketu mogli su staviti nižu preporučenu cijenu uređaja.

Punjač ne dolazi u kutiji radi održavanja niže cijene.

Nama se čini da su momci i djevojke iz Nintenda na nekom imaginarnom faktultetu slušali isti kolegij o korporacijskoj podlosti kao i Sony koji uz svoju PS Vitu ne isporučuje posebnu memorijsku karticu, stvarčicu također neophodnu za rad konzole. Čak je Nintendova varijanta podmuklog poteza nešto blaža jer poseban punjač za 3DS zapravo manje košta od prosječne Vita memorijske kartice.

Jedna pozitivna stvar u priči o XL-ovu pakiranju je ujedno i veliki kontrast na Sonyev podmukli potez s memorijskim karticama za Vitu. Naime, kada izvadite svoj 3DS XL iz paketa uređaj će već biti opremljen s 4GB SD memorijskom karticom klase 4, što je, podsjećamo, duplo više od onoga što dobijete uz obični 3DS.

3DS XL nije tu da promijeni sve iz korijena. Ovo je samo još jedna opcija. Obična revizija hardvera koja zapravo ne donosi nikakve ekskluzivne mogućnosti pored većih ekrana, ponešto bolje ergonomije i malo drugačije razmještenih elemenata hardvera. Dakle ne očekujte brži procesor, bolje kamere, veću rezoluciju ekrana ili još jedan Cricle pad. Sve to je ostalo isto, ali to ne znači da promjena nije itekako značajna.

3DS XL je jednostavno bolje dizajnirana konzola. Nintendo je pri dizajnu kućišta napustio onaj sjajni premaz plastike koji je na 3DS-u izgledao lijepo samo dok je savršeno čist, odnosno dok ga ne počnete koristiti te ga neizbježno i ružno zapackate prstima. XL je dizajniran tako da nije magnet za otiske prstiju, a izgleda još profinjenije i uglađenije s mat finišom plastike i lijepo zaobljenim rubovima kućišta. Zbog povećane veličine i zaobljenijeg dizajna ugodnije sjeda u ruci i eliminira onu bol u prstima koju smo svi iskusili pri dugotrajnim gamerskim seansama s običnim 3DS-om.


Možda najbitnije od svega – ne treba više grčiti prste da bi koristili D-Pad kontrole ako imate malo veće ruke. S druge strane, veća konzola teže će sjesti u prosječni džep, ali i dalje je lakše prenosiva od jedne PS Vite koju ćete se bojati staviti u nekakav ruksak bez da ju prije toga ne stavite u posebnu zaštitnu torbicu. No to je čisto prednost sklopivog dizajna. A kad smo kod toga, gornji sklopivi dio sada je ponešto čvršći i moguće ga je fiksirati na tri pozicije, jednu više od standardnog 3DS-a. Dvije najčešće korištene pozicije za igranje već su poznate s prve inačice konzole, a nova je ona gdje je gornji dio fiksiran pod kutem malo većim od 90 stupnjeva u odnosu na donji dio, što je idealno za položiti konzolu na stol u stilu laptopa.

Baterija je ponešto bolja od običnog 3DS-a.

U veće kućište stane i veća baterija, ali veći ekrani piju i ponešto više njena „soka“. Unatoč toj kompenzaciji, situacija s baterijom u 3DS XL-u ipak je dosta bolja od običnog 3DS-a koji se na tom polju nije proslavio. Nintendove službene informacije kažu da će 3DS XL izdržati između 3 i pol te 6 i pol sati konstantnog igranja 3DS igara (za razliku od 3 do 5 sati kod standardnog 3DS-a), dok će u slučaju DS igara baterija izdržati između 6 i 10 sati (službeno 5 do 8 sati u slučaju običnog 3DS-a). Naši testovi su potvrdili da su to okvirno točne brojke, sve ovisi o zahtjevnosti igara koje igrate, a možemo još samo dodati da punjenje baterije do kraja traje oko 3 i pol sata.

Sve tipke koje ćete pronaći na običnom 3DS-u prisutne su i ovdje u identičnom rasporedu, a osjećaj pristika na njih je više manje isti kao i na prvotnoj konzoli (čitaj: vrlo dobar, ovaj put s mat finišem tipki). Izuzev tipki select, home i start koje su sada značajno bolji, pravi, lako opipljivi dugmići za razliku od katastrofalnog, „ispeglanog“ riješenja za iste na prvom 3DS-u. Već pri dizajnu tih tipki vidi se da je Nintendo dobro promotrio greške u dizajnu koje je napravio s prvotnom konzolom, a lista bolje odrađenih elemenata na 3DS XL-u ide dalje.

Jednostavno bolje dizajnirana konzola…

Primjerice, stylus je sada postavljen bočno s desne strane pa ga je znatno lakše izvaditi jednim potezom desne ruke i koristiti odmah u igri. Pri tome dodatno pomaže i činjenica da više nije teleskopski već jedan komad plastike odmah spreman za korištenje. Također, slider za podešavanje jačine 3D efekta sada ima pravu sklopku na svom krajnjem donjem položaju pa je lakše podesiti kada želite imati najslabiji mogući 3D efekt, a kada ga želite potpuno ugasiti.


Kada je originalni 3DS u sklopljenom položaju njegov donji dio pritišće gornji tako da ostavi obris dvaju vertikalnih crta blizu rubova 3D ekrana. Vrlo iritantna pojava dobro poznata vlasnicima 3DS-a. Srećom, XL verzija svojim pametnijim dizajnom ispravlja i taj problem, a nema više ni one milimetarske labavosti na mjestu gdje donji ekran leži u kućištu.

Okvir oko gornjeg ekrana na običnom 3DS-u toliko je sjajan da može poslužiti kao ogledalo, što ima vrlo negativan efekt na gledljivost na suncu. I to je popravljeno u slučaju XL-a. Ovaj redizajn ne samo da nema sjajan premaz na prostoru oko ekrana (mat finiš je i tu prisutan, a i obrub oko ekrana je sada znatno tanji), već je preko samog ekrana stavljen i poseban anti-reflektirajući sloj zbog čega igranje na danjoj svijetlosti više nije toliki problem.

Jedna „greška“ koja nije propravljena ovom revizijom hardvera je nedostatak desnog Circle Pada. No ako nas pitate logično je da ga ni ovdje nema. Sada je ionako već kasno za to, a mišljenja smo da bi dodatak desnog Cricle Pada na samu konzolu samo uveo nepotrebnu pomuntnju na tržište. Developeri bi se osjećali ponukanima da češće rade igre koje iskorištavaju desni analog, a vlasnici običnog 3DS-a osjećali bi se zato zakinuti ili pritisnuti da kupe Circle Pad Pro dodatak. Ako nas pitate, eventualno bi vidjeli smisao u dodavanju drugog Circle Pada na 3DS XL ukoliko Nintendo svim vlasnicima običnog Nintendo 3DS-a pošalje Circle Pad Pro dodatak potpuno besplatno. Što se naravno nikad neće desiti.


Drugim riječima, dokle god je drugi analog samo neobvezna opcija dotle je i 3DS stabilniji kao platforma, manja muka za razvoj igara i manji udar na džep krajnjeg korisnika. Zato ovdje nema drugog Circle Pada i zato će drugi Cricle Pad za 3DS XL doći opet kao potpuno opcionalan dodatak iskoristiv u svega par izabranih igara, baš kao i u slučaju 3DS-a. Zvati će se vjerojatno Circle Pad Pro XL, a gledajući koliko je velik 3DS XL sam po sebi i kako će ga takav dodatak zasigurno učiniti još većim i debljim – jedva čekamo vidjeti to predimenzionirano čudovište u akciji. Vjerojatno ćemo ga po veličini uspoređivati s Wii U GamePadom koji nikako nije namijenjen nošenju izvan kuće.

Zaljubljenici u handhelde slinili su svojevremeno nad 4.2-inčnom ekranu DSi XL konzole, ali 3DS XL daje još bolji, odnosno veći razlog za slinjenje. 90% veći od onih na prvotnoj konzoli, ekrani 3DS XL-a najveći su ekrani koje je Nintendo ikada proizveo za neki svoj handheld i moramo vam reći – doživljaj igranja na njima bitno je bolji u odnosu na standardni 3DS. Gornji ekran ima dijagonalu od 4.88 inča (naspram 3.53 inča kod običnog 3DS-a), dok donji mjeri 4.18 inča (naspram 3.06 na 3DS-u). Iako je rezolucija ekrana ostala ista pa je na XL-u lakše primjetiti pojedinačne piksele u igrama, a slika često djeluje zamagljenije ili pikselastije u odnosu na oštriji prikaz običnog 3DS-a, čista veličina ekrana ipak je bitnija stavka za imerzivniji doživljaj igranja.

Ovo su najveći ekrani koje je Nintendo ikada proizveo za neki svoj handheld.

Štoviše, neke igre kao da imaju više smisla na 3DS XL-u. Ako ste igrali odlični Zen Pinball na malom 3DS-u znate kako je nekad teško uočiti malene kuglice, pogotovo u situaciji multiballa kada se kamera automatski podigne iliti odzumira kako bi se vidio cijeli fliper. Čista veličina XL-a takve probleme kompletno eliminira – na njegovim većim ekranima sve je jasnije vidljivo. Rayman Origins još je jedan dobar primjer igre u kojoj su likovi i objekti često previše minijaturni za male ekrane običnog 3DS-a i gdje veći ekrani novog XL-a pomažu smanjiti naprezanje očiju prilikom igranja. Nisu to strašno velike razlike, ali dovoljno su velike da zaboravite na manju gustuću piksela i uživate u imerzivnijem doživljaju. Doduše, veći ekrani bolje ističu i nesavršenosti u grafici pojedinih igara – mutnjikave teksture više iskaču pred oči, kao i nazubljeni rubovi 3D modela.


3D doživljaj također je malo bolji. Opet nije riječ o velikoj razlici, ali lakše je uočiti pojedinačne slojeve 3D efekta na XL-u. Efekti dubine čine se ponešto dubljima, a efekti iskakanja objekata izvan okvira ekrana kao da malo više iskaču. Nekakvom logikom, prije nego smo ga isprobali, zaključili smo da će veći 3D ekran pomoć smanjiti osjetljivosti 3D efekta na pomak glave, ali ispada da to uopće nije slučaj. I dalje će vam se oči pomutiti i 3D efekt izgubiti kada tek malo pomaknete glavu na desno ili lijevo. Situacija je dakle apsolutno ista kao i na 3DS-u pa tu nemamo što za zamjeriti, samo smo se nadali, kad se već radi revizija hardvera, da će se i na tom polju osjetiti nekakav pomak.

Kad se naviknete na veće ekrane 3DS XL-a nećete ni zamijetiti da su malo zamućeni, odnosno da je ista niska rezolucija rastegnuta na veće ekrane. No kada stavite obični 3DS i 3DS XL jedan pokraj drugoga, razlika u kvaliteti ekrana je ogromna. Iako će vam sada djelovati sićušno, prvi 3DS ima bitno oštriji prikaz, a i boje su znatno vibrantnije na njegova dva ekrana. Veća konzola kao da ima neki žućkasti premaz preko površine ekrana zbog kojega sve boje djeluju topije i manje prirodno. Da se razumijemo, veličina XL-a ipak spašava stvar i bitnija je za imerziju od te žučkavosti i zamućenosti (na koju se ionako lako naviknuti), ali zaista se ne bi bunili kada bi barem boje djelovale onako kao na 3DS-u, kad već znamo da rezolucija ni ne može biti veća jer bi zbog toga trebalo nadograditi i konzolin GPU.

Želite kupiti 3DS XL i prebaciti na njega sve što ste imali na svom 3DS-u? Ništa lakše! Nazovite tipa/curu kojemu ste prodali 3DS i lijepo ga priupitajte ako bi vam ga ipak vratio na barem pola sata da obavite System Transfer. Ili još jednostavnije – prodajte 3DS tek NAKON što obavite System Transfer. To bi vjerojatno bilo najpametnije.

Pomalo naporan postupak, ali radi besprijekorno.

Dakle, doslovno sve što ste imali u sistemskoj memoriji i na SD kartici svog prijašnjeg 3DS-a može se putem System Transfer opcije (System Settings > Other settings > System Transfer) prebaciti na vaš novi XL. Postupak je pomalo naporan s mnogo dijaloških okvira na koje morate odgovoriti, ali zato radi besprijekorno. Na obje konzole se izabere ista System Transfer opcija i prate se koraci za prebacivanje, a sam postupak traje oko pola sata, ovisno o tome koliko vam je napunjena SD kartica. Naravno, ne bi to bio Nintendo da nisu za vrijeme obavljanja transfera stavili animaciju Pikmina koji s jedne konzole kupe resurse i prebacuju ih na drugu konzolu. Zakon.

Kada System Transfer obavi svoje, vaš novi 3DS XL softverski će biti identičan staroj konzoli – sve eShop igre, notesi, folderi i sve ostale postavke biti će uspješno prebačene na sistemsku memoriju, odnosno na SD karticu novog uređaja.

Pitanje od milijun dolara. Ili 2000 kn u ovom slučaju. Ako još nemate 3DS i premišljate se između 3DS XL-a i prve verzije konzole onda ne razbijajte glavu previše, poslušajte nas i jednostavno kupite XL. Za razliku u cijeni od oko 400 do 500kn, XL je jednostavno pametnija investicija. S druge strane, ako već imate 3DS, nadogradnja na XL možda i nije najinteligentija stvar koju možete učiniti. Jer dok prodate svoj stari 3DS i kupite novi XL izgubiti ćete do 1000kn, a za taj iznos mogli bi ostati razočarani kad shvatite da i dalje imate zapravo istu konzolu koja sada malo ugodnije sjeda u rukama, malo teže sjeda u džep, izgleda ponešto profinjenije te ima veće ekrane.


Možda malo zanimljivija usporedba je ona s konkurentskom PS Vitom. Cijena za 3DS XL postavljena je na oko 2000kn u Hrvatskoj, a za više-manje iste novce možete kupiti i najjeftiniju Wi-Fi Vitu. Konzolu koja je trenutno u rupi u koju ju je sam Sony s par loših odluka zakopao. Iako je Vita bez sumnje hardverski snažniji uređaj s realno boljim potencijalom od 3DS platforme, u ovom trenutku nedojstaje joj ključna karika – kvalitetne igre. Igre za Vitu stižu, Sony najavljuje i obećava, ali 3DS XL je izašao na tržište u već sređenoj situaciji.

Kupite li ga sada, na izbor vam se nudi dosta širok spektar zanimljivih i kvalitetnih igara, uređen sustav digitalne distribucije i još nekoliko obećavajućih naslova koji izlaze u narednim mjesecima. Takvu situaciju Vita trenutno nema, a s time na umu i unatoč sirovoj snazi Sonyeve konzole, zaista nam nije teško posred čela 3DS XL-a zaljepiti etiketu najbolje handheld konzole trenutno na tržištu.

Je li ovo revizija koju ste čekali da kupite 3DS? Hoćete li “nadograditi” svoj stari 3DS na XL? Javite nam u komentarima i posjetite naš 3DS podforum gdje također pričamo o XL-u. Za više detalja o Nintendo 3DS platformi kao takvoj provjerite našu detaljnu recenziju prvog Nintendo 3DS-a koja je, usput rečeno, tragično izgubila komentare i neke popratne slike kad je nanovo objavljena zbog greške na serveru HCL-a.

Uz najveće ekrane koje je Nintendo ikada proizveo za neki svoj handheld, 3DS XL ispravlja i mnoštvo manjih problema koji su mučili originalni 3DS. Samo ga je malo teže staviti u džep.

87 Naša ocjena
  • imerzivniji doživljaj
  • pametniji dizajn
  • 4GB kartica
  • bolja baterija
  • nema ništa zaista novo
  • žućkavost ekrana
  • ne dolazi s punjačem

Igor Belan

Već 18 godina vodi ovaj portal ravno u propast. Vrijeme provodi u VR-u, kupuje igre iz hira, cijeni stari Nintendo i PC avanture Tima Schafera, ali zapravo iz gušta igra samo Quake Live. E i one dinosaure.

Komentari (6)

  • haha.xd

    29.08.2012 - 23:39

    A to je ona micro sd kartica ili ? jer ako je onda takvih bi svatko trebao imati kod kuće te uopće nisu skupe a sony mora nešto glupo napraviti i izbaciti vitu bez ikakve kartice bar da su stavili od 2 gige nebi se toliko sralo po njima a ne oni ne stave ništa iako znam da se s 2 gige ne može gotovo ništa ali mslm da bi svaki kupac bio zadovoljan da je dobio barem najslabiju verziju kartice…….a komentar da bi svatko trebao imati punjač je glup jer zasto bi neko kupio 3dsxl ako ima 3ds zbog većeg ekrane potrošiti par tisučica bila bi velika glupost te smatram da su požurili s tom odlukom jer je tek god ili 2 nezz 3ds vani a nakon 3-4 bi se ili pokvario ili bi se vec isplatilo kupit veci a mslm da u džep ne treba ni stati a ako je to nekiminus svaka cast isto ko i s vitom previse vire van gljive nezz kak vi to zovete pa nije dobro u džepu pa neces to u džepu nosit isto ko i mobitele od 5 kg koji su sad popularni ……evo ja samo komentiram nemam ni jednu h konzolu ali to je misljenje nakon vase recenzije vite i 3ds-a a ako cu i kupit koju bit ce to za 2-3-4 god …jer mislim da se ne isplati kupovati nista takvo kad izađe em nema igrica ili ih ima pa cjelu god dodju 300-400 kn tako da ….:DDDD

    • Ementaler

      @haha.xd, 30.08.2012 - 06:25

      Nije micro SD, nego samo "SD", ali da – to je ona standardna kartica kakvu možeš jeftino kupiti ili kakvu već imaš negdje po kući. I daj čovječe ubaci koji zarez tu i tamo 🙂

    • haha.xd

      @haha.xd, 30.08.2012 - 19:55

      A sorry neda mi se…:DDDD

  • l)oolvl

    30.08.2012 - 00:17

    a hoće li biti još jedan video sa igrama da vidimo kako izgledaju ?

    • Ementaler

      @l)oolvl, 30.08.2012 - 06:23

      Ne, jer ne može se to baš ni prikazat u videu najbolje. Teško je namjestiti kameru da ne izobliči sliku tako da 3DS i 3DS XL ekrani izgledaju više-manje isto.

  • i love games12

    19.12.2012 - 15:14

    Imate najbolji unboxing u cijelom svijetu,opširni ste i to mi se jako sviđa 😀

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?