HCL.HR

Recenzija

Pokemon Brilliant Diamond & Shining Pearl

BRILJANTNO NEAMBICIOZNO

Žarko Ćurić

Pokemon Brilliant Diamond i Shining Pearl prva je igra iz glavnog serijala na kojoj direktno nije radio studio GameFreak. Imali smo čitav niz spin-off serijala na kojima su radili drugi timovi, no glavni je serijal od samih početaka uvijek bio istim rukama. Upravo zbog promjene razvojnog tima neki su se nadali promjeni recepture, uvođenju nečeg drastično novog i zanimljivog u staru formulu Pokemon igara. Međutim, na kraju smo dobili najmanje ambiciozan remake jedne Pokemon generacije.

Početna cijena Recenzirana verzija Recenzentski primjerak
59,99€ Switch Ustupio izdavač

Brojni su razlozi za to, a najočigledniji je nekorištenje svega dobrog što smo dobili kroz zadnje generacije. Pokemon FireRed i LeafGreen koristili su sve blagodati GameBoy Advancea i treće generacije Pokemona te su vizualno i funkcionalno bile unaprijeđene verzije prve generacije. Slična situacija dogodila se i sa HearthGold i SoulSilver te Omega Ruby i Alpha Sapphire. Sve te igre iskoristile su blagodati trenutne generacije konzola, kako po pitanju vizuala, količine sadržaja te na kraju poboljšanja i dodataka.

Nažalost, svi koji su očekivali četvrtu generaciju u pokretaču Pokemon Sword i Shielda dobili su košaricu. Umjesto toga dobili smo prilično nepromijenjenu kopiju originala uz neobičan prikaz te najgore od svega – bez pojedinih dodataka koji su bili čak dostupni i u Platinum izdanju četvrte generacije.

Kao u svakoj Pokemon avanturi do sada, i u ovoj krećemo kao neiskvareni dječak ili djevojčica iz svog malog gradića s ciljem da postanemo najbolji pokemon trener ikada. Tijekom tog putovanja srest ćemo zločestu ekipu koja želi ima zle i sebične namjere. U slučaju četvrte generacije pričamo o Team Galacticu, koji ima prilično iskvaren plan uništavanja trenutnog svijeta i stvaranja novog na kojem su oni ultimativni vladari. Prilično bezazleno, zar ne?

Priča je vjerna originalnom predlošku te nema većih odstupanja u odnosu na originalne Diamond i Pearl igre. To nažalost znači i da sve dodatke u priči koje smo dobili s Emerald proširenjem ovdje nećete vidjeti. Po meni prilično neshvatljiva odluka jer je priča u Emeraldu napokon povezala prilično razvodnjene cjeline te uvela neke zanimljive nove likove i borbe.

Sljedeći prilično očigledan način smanjivanja troškova proizvodnje bio je izbor vizualnog prikaza. Odmah je na prvu vidljivo da Brilliant Diamond i Shining Pearl ne izgledaju ni blizu trenutnim generacijama Pokemona. Čak bih se usudio reći da mi Pokemon Sun i Moon za 3DS imaju puno više šarma te izgledaju ljepše. Naravno, u manjoj rezoluciji, no svejedno ljepše. Tim ILCA koji je radio na remakeu četvrte generacije, odlučio se na vjernu kopiju okoline te chibi prikaz likova. I to je možda i funkcioniralo za Nintendo DS-u u tom vremenu, no sada nesrazmjer likova i zgrada izgleda jednostavno smiješno.

Čak bih se usudio reći da mi Pokemon Sun i Moon za 3DS izgledaju ljepše od ove prerade.

Još jedna vjerna kopija prenesena iz originala je Poketch, niz aplikacija koje otključavamo tijekom igre. U originalu su aplikacije bile prikazane na donjem ekranu DS-a, no s obzirom na to da Switch ima samo jedan ekran, išlo se na kompromisno rješenje prikaza u gornjem desnom uglu ekrana. Poketch je moguće sakriti, no ako želite odraditi bilo kakvu akciju, isti morate proširiti preko čitavog ekrana. Prilično nezgrapno i neintuitivno odrađeno.

Možda i najveći propust u cijelom remakeu jest nemogućnost isključivanja Exp. Sharea. U pitanju je uređaj koji nakon borbe dijeli iskustvene bodove svim pokemonima, ne samo onima koji su sudjelovali u borbi. Većina prethodnih igara imala je ovu mogućnost kao opciju koja se mogla uključiti ili isključiti. Pokemon Sword i Shield također su imali stalno uključen Exp. Share, no za razliku od prethodnih generacija, čitav se gameplay prilagođavao navedenom sustavu te je i dalje bilo barem neke uzbudljivosti u borbama.

Najveći propust u cijeloj ovoj preradi je nemogućnost isključivanja Exp. Sharea.

Nažalost, Brilliant Diamond i Shining Pearl ostavili su cijelu recepturu kao u originalu, te usput nakalemili ovu opciju kao obaveznu. Rezultat je takav da ćete većinu vremena svi vaši pokemoni biti barem 10+ levela iznad ostalih pokemona i trenera po mapi. I za tih dodatnih deset levela nećete morati grindati, dovoljno je odraditi osnovne okršaje s trenerima i par hvatanja pokemona. A upravo zbog toga borbe su postale dosadni zadaci između točke A i B. A mislio sam da Pokemoni ne mogu biti lakši poslije Pokemon Let’s Go…

Što se tiče mrežnog dijela igre, i ovdje smo ostali prilično osiromašeni u odnosu na standardne feature koje dobivamo kroz zadnjih par godina. Nema slučajne razmjene pokemona, potrage za razmjenom pokemona A za pokemona B te brda opcija prilikom pronalaska stvarnih protivnika za borbu. Otužan prizor, pogotovo s obzirom da Pokemon Home integracija nije još dostupna i ovo je jedini način da dobijete određene pokemone.

Nema slučajne razmjene pokemona te brda opcija prilikom pronalaska stvarnih protivnika za borbu.

Jedna od rijetkih pozitivnih stvari koje smo dobili u odnosu na original je proširenje Undergroud sekcije igre. U pitanju je čitav niz podzemnih tunela kojima možemo pristupiti s bilo kojeg dijela mape svijeta. Sada se to područje zove Grand Underground te osim akcije iskapanja vrijednih predmeta te uređenja svog tajnog skrovišta postoje i dijelovi mape po kojima slobodno šeću pokemoni.

Pri tome mislim da ih je moguće vidjeti golim okom po mapi, nešto slično kao što smo imali u Wild Area u Sword i Shieldu. ILCA je tu sakrio dodatne Pokemone koji su bili dostupni samo u Platinum izdanju igre, pa su se ovim potezom barem djelomično iskupili za brojna rezanja. Osim toga, samo rudarenje zna biti zabavno – pazite da vam ne oduzme previše vremena u odnosu na glavnu priču.

Osim ove izmjene, dobili smo manja poboljšanja u “kvaliteti života”, poput ukidanja HM-ova te dodavanje istih napada na Poketch. Jadni Bidoof više ne mora biti rob kojeg vučemo samo da nam presječe kakvo drvo na putu ili gurne kamen. Zgodna je opcija da nas Pokemon prati po mapi, kao i nova ritmička igra u Pokemon Contestu te pristup Pokemon Boxu izvan računala. Dobrodošla su to poboljšanja koja su na tragu pravog remakea, no nažalost nedovoljna da spase ovu preradu od dojma prosječno odrađenog posla.

I kada kažem prosječnost, ne mislim da su Pokemon Brilliant Diamond i Shining Pearl loše igre. Jedini im je grijeh što su nedovoljno dobre prerade. Ako želite vjerno iskustvo originala u povećanoj rezoluciji, vjerujem da će zadovoljiti vaše potrebe. Prosječnost im dolazi iz činjenice da smo s prošlim remakeovima dobivali puno više u paketu. Tako da na kraju ovo izgleda kao pokušaj lakog zgrtanja novca, prije nego li dobijemo punokrvno iskustvo koje, nadam se, stiže uskoro s Pokemon Legends: Arceus.

Pokemon Brilliant Diamond i Shining Pearl su prilično vjerne kopije originala, zbog čega ih je u modernom vremenu, nakon izlaska brda novih generacija, prilično teško preporučiti ikome osim kolekcionarima.

65 Naša ocjena
  • Grand Underground je zabavan koncept
  • nekoliko sitnih izmjena prenesenih iz novijih naslova
  • dijeljenje EXP-a dovodi do disbalansa
  • vizualni prikaz nedostojan prerade u 2021.
  • otužna implementacija Poketcha
  • izbacivanje priče iz Platinuma
  • samo najosnovnije mrežne opcije

Žarko Ćurić

Štovatelj japanske kulture i energetskih pića. Njegova gaming utočišta su čudni RPG naslovi u kojima likovi imaju šiljaste frizure. Ne nosi šiljastu frizuru, ali jednoga dana želio bi napraviti jRPG igru.

Komentari (3)

  • Maki93

    08.12.2021 - 17:47

    Igrao sam sve generacije i meni osobno… Ovo je povratak na način igranja koji meni više odgovara… Expshare glupost koju bi trebali moći isključiti… Platinum priča i mogući eventi moguće da će doći kroz dodatke koji se plaćaju naravno kao na prošloj pokemon igrici 😏

  • Miss Paws

    08.12.2021 - 17:53

    Nije Emerald. Emerald je bio Ruby & Sapphire, a od Diamond & Pearl je bio Platinum.

  • Premelo172

    10.12.2021 - 16:01

    Skinem si emulator na mobitel i igram hackove koji su 5 puta bolji od službenih verzija.

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?