HCL.HR

PES 2010 Dubrovnik open

PES 2010 Dubrovnik open Team 05.01.2010.   •   7 komentara


Završio je PES 2010 Dubrovnik Open, veliki domaći PES 2010 turnir održan u caffe baru Time Out u Dubrovniku. Pročitajte kako se sve odvijalo i tko je na kraju odnio pobjedu.

Toliko toga se izdogađalo u posljednja dva mjeseca od kada se krenulo u realizaciju ovoga virtualno-sportskog događaja da je teško odlučiti odakle početi. Možda da ipak krenemo od službene objave datuma natjecanja i početka prijava za isto. Dakle, datum i ostali detalji su objavljeni 8. prosinca, a samim time počele su i prijave putem maila ili izravnom uplatom na šanku caffe bara Time Out. Do izvlačenja 23.prosinca, 48 igrača je uplatilo kotizaciju, iako je interes bio puno veći. No zbog sustava natjecanja i želje da se turnir odigra u jednom danu bili smo prisiljeni ograničiti broj natjecatelja. Među prijavljenim igračima bilo je poznatih PES imena i već tada je bio zagarantiran PES spektakl.

23. prosinca u 19 sati održano je izvlačenje na kojem se okupilo 15-20 ljudi koji su svojim prisustvom svjedočili o regularnosti istog. Sustav je zamišljen da iz 12 grupa po 4 igrača prolaze prva dva i 8 najboljih trećih. Od šesnaestine finala se igra kup sustav na dvije utakmice do kraja, s tim da se za treće mjesto i u finalu igra samo jedna. Ali u trajanju od 15 minuta. Na takav način garantirali smo prijavljenima mnogo utakmica i mogućnost da stvarno pokažu koliko znaju. Prvak je igrao 12 utakmica.

Organizator je odlučio napraviti i generalnu probu prije velikog događaja. Trebalo je testirati kupljenu opremu i prostor. Instalirali smo dva kompleta opreme i pozvali 14 veterana PES-a iz Dubrovnika kako bi odmjerili snage u igri 2 na 2. Kako je Ožujsko Pivo bilo jedan od sponzora turnira piva je tekla po promotivnoj cijeni.

Napokon je došao i taj dan. Dizanje u zoru i odlazak na mjesto događaja. Trebalo je sve pripremiti do 10 sati kada je bio zakazan početak turnira. Automobil pun opreme (4 kompleta), promotivnih materijala i nagrada. Negdje oko 9.30 je sve bilo spremno i čekali su se prvi igrači. Prve četiri grupe su igrale od 10 sati do 11.30. Druge četiri od 11.30 do 13, a zadnje četiri od 13 do 14.30. Plan je bio da turnir završi oko 20 sati. Igra je počela kako je i predviđeno, u 10 sati. Za praćenje rezultata korišten je Professional League softver tako da su rezultati i trenutne tablice svima bile dostupne na laptopu.

Već se nakon prvih utakmica dalo zaključiti da će se igrati vrlo kvalitetan PES. Kad je turnir počeo prostor se napunio i nije se praznio do samog kraja. Osim igrača turnir su posjetili mnogi navijači, ali i puno znatiželjnika koje je zanimalo što se to događa u „Time-Outu“. Prva skupina je završila negdje po planu do 11:30. To je već bilo vrijeme koje i onim najlijenijima nije rano tako da su se svi igrači iz druge četvrte skupine pojavili. Situacija se već pomalo zakuhavala i krenulo je računanje tko je uspio skupiti dovoljno bodova da bi se ugurao u šesnaestinu finala kao jedan od osmorice najboljih trećih.


Nakon što je druga skupina odigrala svoje na red je došla i posljednja. Kao što je bilo i planirano natjecanje po skupinama je bilo gotovo prije 15 sati nakon čega je slijedilo izvlačenje. Prvaci skupina i četvorica najboljih drugih kao nositelji u jednu kriglu, ostalih šesnaest u drugu. Nervoza se osjećala u zraku, pošto su igrači već stekli dojam tko je dobar i počele su kalkulacije koga bi bilo dobro izbjeći u svom dijelu ždrijeba. Igrale su se dvije utakmice gdje je kriterij za prolaz bio više skupljenih bodova ili više golova u gostima. Ako se nakon dvije utakmice nije moglo odrediti tko prolazi dalje igrala se odlučujuća utakmica od 5 minuta sa produžecima i penalima. Svi favoriti su prošli u osminu finala tako da je ta faza ponudila izrazito kvalitetne utakmice.

– Luka Đilović i Đorđo Petronio
– Stijepo Gavrilica i Roberto Marić
– Grgur Damić i Zrinko Majčica
– Dominik Musladin i Milo Zloković
– Davor Batoš i Nikola Sutić
– Dubravko Tomšić i Tomislav Vuksanović
– Tomislav Ljubičić i Viktor Lekaj
– Ivan Bogoje i Ivan Damić

Dvije utakmice su bile izrazito napete. Nakon poraza u gostima od 2-3 Petronio je u drugoj utakmici uspio pobijediti sa 3-1 i proći u četvrtinu finala. Također nakon poraza u gostima od 1-2 Roberto Marić je u drugoj utakmici uspio pobjediti sa 1-0 i zbog više golova u gostima proći u četvrtinu finala. Četiri igrača koji su bili među 8 najboljih na velikom turniru iz 2007. su se probila među 8 najboljih i na ovom turniru te time pokazala svoju konstantnost kada je u pitanju PES. To su Tomislav Vuksanović, Grgur Damić Nikola Sutić i Ivan Bogoje, pobjednik prošlog turnira.

Parovi četvrtine finala su bili Đorđo Petronio i Roberto Marić, Grgur Damić i Dominik Musladin, Nikola Sutić i Tomislav Vuksanović, Viktor Lekaj i Ivan Bogoje. Četvrt-finale je počelo negdje oko 19.30. Zbog malonogometnih obveza Viktora Lekaja (važnijih od PES-a?!), Ivan Bogoje je imao osiguran prolaz u polufinale. Petronio je glatko prošao Roberta Marića, dok je mladi Musladin prošao favroiziranog Damića četvrtog s velikog turnira 2007. Prava poslastica je bila utakmica Nikole Sutića (viceprvaka iz 2007) i Tomislava Vuksanovića doajena dubrovačkog PES-a. Nakon prve utakmice koja je završila 1-1 Vuksanović je uspio slomiti Sutića i jednim pogotkom u drugoj utakmici osigurati polufinale. Iako se turnir do tada igrao na četiri kompleta opreme i iako je bilo već 8 sati, četvorica najboljih su odlučila da se preostale utakmice odigraju samo na jednoj televiziji. Razlog, kratki odmor među utakmicama, ali i atraktivne utakmice koje je bilo šteta propustiti i ne pogledati.

Polufinale je ponudilo strašne parove. Đorđo Petronio (1981) protiv mladog Dominika Musladina (1994), iskustvo protiv poletnosti i imaginacije. Petronio igra sa Manchester Utd., a Musladin sa Realom. Iako je tijekom cijelog turnira Musladin praktički gazio svoje protivnike iskustvo i nevjerojatan osjećaj za pas Đorđa Petronia osigurali su mu finale. Prva utakmica je završila 1-1. Petronio je igrao prvu doma dok je drugu igrao u gostima i sa ukupnom gol razlikom od 2-1 prošao u finale. Druga utakmica polufinala je bila prava poslatica. Tomislav Vuksanović (Real) i Ivan Bogoje (Arsenal). Dva igrača koja igraju jedan protiv drugoga još od PES 4 i poznaju se u dušu. Prvu utakmicu Ivan Bogoje igra doma. Iako gaji Arsenalovu igru sa puno pasova i dominacijom u posjedu lopte bez pravih prilika gubi prvu utakmicu 0-2. Činilo da je polufinale odlučeno, no u drugoj utakmici uspijeva zabiti dva brza pogotka i negdje pred kraj utakmice još jednim pogotkom osigurati prolaz u finale. Ukupni rezultat 3-3, zbog više golova u gostima Ivan Bogoje igra finale sa Đorđom Petroniom.

Igra se po jedna utakmica od 15 minuta za treće mjesto i finale. Prvo se odigrala utakmica za treće mjesto. Zbog manjka iskustva i vjerojatno razočaran porazom u polufinalu mladi Dominik Musladin je izgubio utakmicu sa puno preokreta sa 6-4 i tako omogućio iskusnom Tomislavu Vuksanoviću da dođe do trećeg mjesta. Dominik je svojom sjajnom igrom pokazao da se za budućnost PES-a u Dubrovniku ne treba brinuti.

Iako su igrači bili emotivno ispražnjeni od polufinala smogli su snage odigrali i kvalitetno finale. Bogoje je dominirao na sredini terena i iako je prvo poluvrijeme završilo sa samo jednim golom, na kraju je slavio sa 4-0 i tako drugi put postao pobjednik na velikim turnirima u Dubrovniku.


Kada je finale završilo bilo je već 21.30. Trebalo je još podijeliti nagrade. Pobjednik je dobio novčanu nagradu od 600 kn, original igru FlashPoint koju je osigurao službeni sponzor turnira Videotop i naravno gajbu Žuje. Druga nagrada je bila novčana nagrada od 200 kn, original dres od Real Madrida koju je osigurao sponzor Nižić Sport i ta neizbježna gajba Žuje. Treća nagrada 100 kn, pozivnica za idući turnir i …gajba Žuje. Sponzor mojmag.com je za prva tri mjesta osigurao majice sa logom turnira i zasluženim brojem. Utješnu nagradu, šal VK Jug kojeg je osigurala Vaterpolo udruga Danče je dobio Dominik Musladin. Ukupna vrijednost podijeljenih nagrada je bila oko 70% vrijednosti uplaćenih kotizacija što je s obzirom na trošak organizatora zbog kupovine cjelokupne opreme hvalevrijedan uspjeh. Kako je ovo tek jedan u nizu planiranih turnira napravljena je i rang lista igrača koji će u ovisnosti o veličini turnira (broju ljudi) i osvojenom mjestu dobivati određeni broj bodova kako bi se na kraju sezone 2010. znalo koji je igrač najbolji u PES 2010.

Dakle svi oni koji misle da je im je rezultat bio ispod razine njihovih mogućnosti ne trebaju se bojati jer će turnira biti još. Organizator je od službenog distributera igre za Hrvatsku, Videotopa, dobio ekskluzivno pravo organiziranja PES turnira na području južne Dalmacije do izlaska novog nastavka u jesen 2010. Jedino što trebate je trenirati.

Za kraj malo dosadne statistike. Na turnir se prijavilo 48 igrača, pojavilo se njih 45. Prosjek godina je bio 23. Na turniru je sveukupno odigrano 125 utakmica na 4 kompleta opreme. Turnir je trajao otprilike 11 sati. Više od polovice igrača igralo je sa Barcelonom i Realom, točnije njih 16 sa Barcelonom i 9 sa Realom, Inter Milan 5, Chelsea i Manutd 4 ,Arsenal 3, Liverpool, Roma i Lyon po 1. Kao što rekoh, nije toliko interesantno, pa tu stajemo sa statistikom, a vama prepuštamo da sve ovo izkomentirate u boxu za komentare ispod te živite u strepnji nad službenom objavom novoga PES turnira. Do tada – trenirajte!

Komentari (7)

 • GTA

  05.01.2010 - 13:06

  na čemu ste igrali?PS3?

 • joze

  05.01.2010 - 13:57

  Vjerojatno

 • Bogi

  05.01.2010 - 19:33

  4 nova PS3 kupljena isključivo za ovu priliku, 4 Sony Bravia LCD 32″

 • Kenzo.

  05.01.2010 - 21:41

  ja sam igro sa lyonom hahaha jedini mudonja 😀

 • amerX

  05.01.2010 - 22:07

  slab je taj turnir, nema tu nista

 • Bogi

  05.01.2010 - 23:49

  nije problem bit takav mudonja. Treba bit mudonja i napravit rezultat.

 • Bogi

  05.01.2010 - 23:54

  amerX mora bit da nisi zadovoljan rezultatom

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?