HCL.HR

QuakeCon 2010

Igor Belan 17.08.2010.   •   1 komentara


Završio je QuakeCon 2010, veliki gamerski event koji već godinama organiziraju volonteri diljem svijeta uz potporu id Softwarea. Donosimo opsežan report događaja.

Završio je QuakeCon 2010, veliki gamerski event koji već godinama organiziraju volonteri diljem svijeta na području Dallasa u SAD-u. Svoju podršku QuakeConu redovito daje id Software, kreator legendarnih Quake igara koje su idejne začetnike i organizatore ovog događanja natjerale da se svake godine okupe i zaigraju zajedno malo “kvejka”.

I ove godine QuakeCon se pokazao kao veliki uspjeh, a u centru događaja je naravno bio maestralno organizirani LAN turnir u BYOC maniri (Bring Your Own Computer) koji je osim zabave i druženja gamerima ponudio i neke impresivne nagrade za pobjednike. Osim samih turnira, veliko zanimanje proizveo je i id Softwareov keynote u kojem je bilo govora o Doomu 4, Rageu i drugim projektima id Softwarea, odnosno Bethesde.

Održana su tri različita turnira, odnosno četiri ako računamo i sporedni duel turnir u Quake Liveu koji je pobjedniku garantirao “samo” 1000$ i šansu da osvoji jedan od dva 2011 Shelby Cobra GT500 automobila. Dobre nagrade? A govorimo samo o jednom sporednom turniru.

Prvi i mnogima najbitniji od tri glavna turnira bio je Intel® QUAKE LIVE Masters Championship, 1 vs 1 turnir za 64 najbolja svjetska igrača Quake Livea koji su se borili za ukupni nagradni fond od 25 000 $. U finalu turnira sukobili su se cypher i coolleR, a o napetosti finala dovoljno govori činjenica da su momci na jednoj od pet odigranih mapa čak dvaput ušli u produžetke.

Na kraju je pobjedio cypher i odnio kući bogatu nagradu od 14 000$, no ni drugoplasirani coolleR nema razloga biti previše žalostan – za drugo mjesto pospremio je u džep čak 7 500 američkih dolara. Njihov okršaj na posljednjoj mapi ovoga meča (Blood Run) možete pogledati u videu ispod.

Usporedno sa Intel Masters turnirom održan je i drugi veliki turnir imena Intel Quake Live Open Tournament namijenjen amaterskim igračima u kojemu je sudjelovalo čak 128 gamera iz cijeloga svijeta u borbi za nagradu od 1500 $. I ovaj turnir bazirao se na daleko najpopularnijem Quake Live modu za ovakva natjecanja – Duel, a konačnu pobjedu odnio je igrač nadimka jovire, dok je _boots, njegov suparnik u finalu, kući otišao bogatiji za 750$.

id Software sponzorirao je treći veliki turnir, onaj imena Capture the Flag Championship. Samo ime dovoljno govori – u ovome turniru nije bilo pojedinaca, pobjeda se odnosila timski, a cilj je kao i uvijek bio domoći se protivničke zastave i sigurno je dopremiti do baze svoga tima. U vrlo napetom finalu Amerikanci iz ekipe Evil Geniuses (EG) domogli su se pobjede nad Europljanima iz ekipe fnatic. Dio njihova finalnog meča možete pogledati u videu ispod.

Osim odličnih turnira, QuakeCon nas je počastio i sa par dobrodošlih informacija o novim igrama iz Bethesda, Zenimax, id Software grupacije. I da vas odmah na početku razočaramo – ništa od prikazivanja Dooma 4.

Odmah nakon što su se developeri pohvalili uspjehom Quake Livea te spomenuli kako su trenutno razni naslovi Bethesde i Id Softwarea sniženi na Steamu, na pozornicu je stigao Bethesdin Pete Hines. Pete je potom objavio kako za vrijeme QuakeCona svi mogu zaigrati Fallout New Vegas, Brink i Hunted: Demon’s Forge, no to je bilo manje bitno, svi su čekali ono što je usljedilo – otkrivanje nove igre!

Kako da ne. Umjesto otkrivanja nove igre dobili smo otkrivanje novog razvojnog studija pod vlasništvom Bethesde, Arkane Studios, no definitivno je potvrđeno kako Bethesda radi sa Arkaneom na novom, još neotkrivenom naslovu o kojem ćemo puno čuti u budućnosti. Jedva čekamo.

Velika objava trailera ili barem kojeg screenshota iz Dooma 4 kojoj su se fanovi Dooma nadali, izostala je sa prezentacije. Dapače, Doom 4 jedva da se spominjao, a i kada se spomenuo nije otkriveno ništa konkretno. Todd Hollenshead iz id-a rekao je doduše kako se na četvrtom nastavku Doom serijala radi punom parom te da će otkriti više informacija kad budu spremni na to, a navodno bi trebali biti potpuno izbezumljeni kada vidimo što su napravili.

Usljedilo je ono što se čekalo, dolazak Carmacka na pozornicu. Za početak, izrazio je svoje zadovoljstvo činjenicom da je id Software sada pod vlasništvom Zenimaxa, jer mu je to “pripojenje” dalo puno više vremena da se posveti svojoj strasti – programiranju. Rezultat svoga kreativnog programiranja Carmack se nije ustručavao brže-bolje prikazati. Izvadio je iPhone 4 i pokazao nam Rage. Na iPhoneu. Sa mega teksturama i svime. I to u 60fps-a. Da, u 60 fps-a.

Carmack je nastavio rekavši kako bi na ovakav način mogao napraviti igru grafičke kvalitete bilo koje igre za PlayStation 2 ili originalni Xbox. Impresivno. Pogledajte ovaj dio prezentacije u videu ispod.

Najavljen je dakle Rage za iPhone, i to jedan show-off naslov koji će izaći još ove godine, te još jedan, onaj pravi Rage za iPhone i iPad platforme koji dolazi kada i pravi Rage za PC, PS3 i X360 platforme – 15. rujna sljedeće godine. Da, konačno smo dobili i službeno potvrđen datum izlaska Ragea. Iako smo se nadali da će stići nešto prije od rujna tek sljedeće godine.

Ostatak keynotea Carmack je proveo u jednom te istom položaju pričajući o svojim pogledima na napredak tehnologije i tome sličnom, ništa previše bitno o čemu bi u ovome kratkom pregledu QuakeCona htjeli čitati, sigurni smo.

Sve u svemu, iza nas je još jedan veliki event, a ukoliko vas zanima kako je sve to organizirano, koliko volontera je uključeno u projekt QuakeCona i koliko dugo su sve pripremali, sve možete saznati putem dokumentarnih videa i raznih pisanih članaka na službenoj stranici eventa – quakecon.org.

Za Flickr galeriju slika sa QuakeCona (da, ima i zgođušnih hostesa – hint: od stranice 7), posjetite sljedeći link,

LINK: QuakeCon 2010 – Flickr galerija

I jeste li pratili QuakeCon mečeve na quakelive.com? Kako komentirate pobjedu cyphera nad CoolleRom i ostale mečeve? Ostavite koji komentar kvejkeri!

Komentari (1)

  • Radim247

    17.08.2010 - 19:00

    Ajde da je bar netko napisao kvalitetan osvrt na QC…..

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?