HCL.HR

CO2 – imamo li drugu šansu?

Erna Fučić 14.07.2019.   •   2 komentara


Kompleksni gigant od društvene igre zauzet će vam cijeli stol i pojesti svu koncentraciju!

Čim se na stolu pojavi kompleksnija društvena igra, nekima nos laganini prokrvari od mentalnog napora, poput El, a nekima od pustog uzbuđenja, kao recimo Masteru Roshiju.

Vital Lacerda, poznati dizajner kompleksnih i slojevitih društvenih igara, u svojem opusu ima samo fenomenalne mastodone – The Gallerist, Kanban, Lisboa, Vinhos… i CO2. Lacerda je u našoj zajednici ime koje garantira složeni gameplay koji na prvu izgleda zastrašujuće nesavladiv, bogato ilustrirane igrače ploče koje morate dobro proanalizirati, te odličan dojam nakon apsolutno svake igre.

CO2: Second Chance je već dugo cvilio da se rasprostre duž našeg stola – a jednom kada je dospio, zapečatio je svoje mjesto u našoj kolekciji. Igra je redizajnirana primarno u vizualnom, a ponešto u sadržajnom i gameplay aspektu, što ju samo čini boljim mamcem za nove igrače koji su u potrazi za nečim što kvalitetno izaziva moždane vijuge.

Je li prekasno za planetu?

Osnovna premisa igre je surova realnost današnjeg svijeta – kronično zagađenje teškom industrijom na svim kontinentima. Vlade su postale svjesne da su pretjerale u svojim naporima da zadovolje potrebe za energijom, proizvodnjom i jasno, profitom; te sada zovu vas, direktore jakih kompanija koje se bave ‘zelenim’ oblikom proizvodnje energije. Sada sve ovisi o vašim zajedničkim naporima da izgradite što više zelenih elektrana kako bi suzbili stare zagađivače, te u isto vrijeme – smanjili koncentraciju CO2 u atmosferi.

Tu dolazi i opcija za igrače – želite li se boriti protiv zagađenja timski, u kooperativnoj verziji igre, ili kompetitivno, pa da pritom uspijete ostvariti i neki osobni trijumf u borbi protiv smoga. Kako god odlučili, pred vama se nalazi trnovit put do kraja igre, u kojem je apsolutno svaka akcija bitna.

Većinu stola zauzima ploča s kartom svijeta, sa strane stoji šaka različitih 3D elektrana, možete vidjeti linije napredovanja znanja vaših znanstvenika, niz konferencija o gorućim pitanjima, zlokobni marker koncentracije CO2 za kraj svake runde… Za preznojiti se.

Pred vama se nalazi i mala ploča za svakog igrača, koja je odlično i jasno ilustrirana koje akcije možete odraditi na svojem potezu, uz pametno složen sustav praćenja što ste odradili i koliko vam je još opcija preostalo. Tako imate za izabrati osnovne funkcije vaše tvrtke – predložiti projekt, pripremiti infrastrukturu ili izgraditi elektranu, što će vas sve stajati novaca i resursa, ali usput ipak dobivate neke beneficije.

Dodatno se možete putem svojih znanstvenika posvetiti savladavanju novih znanja u tipovima zelenih elektrana (solarne, vjetro, hidro…), ili ih poslati na neku od brojnih konferencija da uz ostale znanstvenike raspravljaju o zelenoj energiji, čime skoro pa direktno poboljšavate globalnu svijest o štetnosti zagađenja CO2, te se čak možete pojaviti kod UN-a i ostvariti neke od njihovih ciljeva prema postizanju čiste (ili bar čišće) planete.

Sve to zvuči kao krasno i divno ukomponirano timsko djelovanje, no pazite na činjenicu da su runde kratke. Svaka vaša akcija mora imati apsolutan utjecaj na kraj runde, a ukoliko složite lančanu reakciju poteza –beneficija, onda ste udarili Lacerdin zlatni rez čime i vi i svijet dobivaju poveću korist.

Zašto? Zato jer na kraju svake runde, tj. na kraju svakog desetljeća, gleda se koje je stanje u proizvodnji CO2, te imate li opciju utjecati na to. Ukoliko ste bili izuzetno slabi već u prvoj rundi, bojim se da ste osudili sebe i svijet na propast u samom startu. Tu dolazi do naglaska koliko je bitna komunikacija, suradnja, pa čak i žrtvovanje individualnih odluka za opću dobrobit tijekom runde.

Kad ti čeoni režanj počne titrati

Nemojmo se zavaravati da je CO2 igra koju ćete svako malo baciti na stol. Radi se o heavy euro naslovu koji s razlogom na BGG-u nosi težinu 4/5. Ova igra nije za njubove, a i mi veterani moramo biti u posebno dobrom raspoloženju da joj se odlučimo posvetiti tijekom gamenighta. Neovisno igrali potpunu ili semi-coop verziju, morat ćete biti bistri i koncentrirani od samog starta.

Za objasniti igru je potrebno otprilike 20-ak minuta, a trajanje u 4 igrača će premašiti malo preko 2 sata, što zapravo i nije pretjerano dugo za igru ove razine kompleksnosti. To je i prednost. Ključna je komunikacija i praćenje statusa ostalih igrača.

Različiti potezi će različito utjecati na razine znanja njihovih znanstvenika, morate pripaziti da neki od kontinenata kolektivno ne zanemarite, te se svojski morate potruditi da putem konferencija i UN-ovih zahtjeva podižete znanje i svijest o zagađenju, a time sebi spašavate kožu na kraju runde tijekom brojanja mikro-čestica CO2 u zraku.

CO2 je prema mojem mišljenju i iskustvu linearniji od ostalih Lacerdinih naslova poput The Gallerist i Kanban. Iako sam veliki ljubitelj Kanban koncepta proizvodnje, te Lacerdina istoimena igra dobro dočarava složenost te vrste industrije, ipak ima neke stavke koje ju čine više zamršenom od CO2.

Primjerice, ploča Kanbana se nekima doima dosta opterećena ikonografijom, što ih dekoncentrira i zbunjuje, a količinu domino efekata koji se događaju u određenim akcijama je ponekad možda zahtjevno za pratiti. Toga u CO2 nema, akcije su čiste, kratke i jednoznačne, te točno znate što dobivate svakim potezom. Time je mogućnost planiranja poteza olakšana i možete se više posvetiti vašim suigračima.

The Gallerist je vizualno možda sličniji CO2, te ima tu jednu dozu linearnosti akcija koja se može osjetiti u CO2. Međutim i dalje sam stekla dojam da bi se kotačići ponekad zaštekali u potezima, tako da ponovo, CO2 je po meni do sada najelegantniji.

Proizvodna kvaliteta igre je vrhunska, komponente i grafički dizajn minimalistički i moderan, što vam pospješuje doživljaj teme. S obzirom na sve to, jasno je da će vam CO2: Second Chance malo više ošamariti novčanik. No, ako ste ljubitelji kompleksnih igara, te spremni izdvojiti lovu, vrijeme i angažman za ovaj kvalitetan naslov, naša je topla preporuka da ju pridodate kolekciji.

Čitamo se uskoro, a do tada svakako bacite oko na našu Facebook stranicu Gameri Okruglog Stola, za informacije i najnovije vijesti iz svijeta društvenih igara; naš YouTube kanal, gdje možete pronaći raznolik sadržaj na temu društvenih igara, te pogledajte i naš Instagram!

Komentari (2)

  • xxved

    14.07.2019 - 23:17

    Mocno zvuci

  • Dream Breaker

    15.07.2019 - 07:31

    moze se i kooperativno dati pare za igru pa ne ispadne visoka cijena… 😀

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?