HCL.HR

Gameri Okruglog Stola: Carcassonne, iliti kako padneš u zamku društvenih igara

Erna Fučić 18.03.2018.   •   7 komentara


Postoji nekoliko društvenih igara koje magnetski privuku igrače u ovaj hobi. Jedna od njih je upravo Carcassonne.

Mnogi od nas su u djetinjstvu voljeli slagati puzzle. Kako i ne bi, cijeli proces je magičan – od nepreglednog mora šarenih pločica, uz hrpu strpljenja i truda, nježno ste uklapali komad po komad u jednu smislenu cjelinu… Na kraju ste dobili prekrasnu sliku, a ona je značila sate rada, sate druženja s obitelji i/ili frendovima, te je sama po sebi predstavljala neki vaš mini uspjeh. Možda ste rekreativno nastavili slagati puzzle i u odrasloj dobi, a zatim vam je u nekom žlj dućanu, u potrazi za novom kutijom, pogled slučajno kliznuo malo niz policu…i spazili ste Carcassonne.

Srednje velika kutija, prihvatljiva cijena (cca 200kn) i puzzleu slične pločice odvažili su vas da kupite ovu – društvenu igru. Ruku na srce, zapravo ste bili kupili svoj prvi ‘crystal meth’ ovog hobija!

Naime, bazični Carcassonne ima jedva par stranica pravila igre, a traje ispod sat vremena. Tematski vas smješta u srednjevjekovno doba južne Francuske, a vi sa svojim suigračima gradite njezin pejzaž; polja, ceste, gradove… Osnovna mehanika igre je – pogađate – tile laying, što znači da svi igrači sudjeluju u izgradnji unikatne modularne ploče, apsolutno svaku igru. Ovo je kompetitivna igra, stoga uz malu dozu area control mehanika, igrači pravilnim stavljanjem/povlačenjem svojih meeplova na određena područja ostvaruju bodove prema pobjedi. I to je sve!

Oh, toliko opcija za gradnju, toliko polja za kontrolu, najduža cesta…i dobivate cjelovečernje igranje Carcassonnea iznova i iznova, u čemu može sudjelovati čak pet igrača, a svaki potez je toliko kratak da ni ne osjetite gužvu za stolom.

Sad dolazimo do ovisničkog aspekta ovog naslova – jednom kad ste se naigrali bazične igre, krenut ćete u halapljivo istraživanje malog milijuna ekspanzija i varijacija ove klasične euro igre.

Moram skupiti sve!

To vam naravno prvo pada na pamet, jer ekspanzije nisu pretjerano skupe, a svaka na svoj poseban način obogaćuje osnovnu igru. No, trebaju li vam baš SVE ekspanzije (toliko pločica u igri da padaju s ruba stola!), ili se možete koncentrirati na par njih za vrhunski kompetitivan gamenight? Odluka je na vama.

Od osnovnih ekspanzija, prva je Inns & Cathedrals, koja malo nadopunjuje igru s naravno – krčmama i katedralama, što vam može donositi više bodova ukoliko ih pravilno uklopite u svoju strategiju. Možda najbitnija stavka prve ekspanzije je – uvođenje šestog igrača! Zatim, druga ekspanzija Traders & Builders, uz nove gradove i mostove, donosi i neizostavne komponente euro igara – resurse: vino, tkanina i pšenica, koji vam pojačavaju rezultat pri finalnom bodovanju. Ekspanzija također donosi dva nova tipa meepla – Graditelja i Prase, gdje vam prvi omogućava dodatnu gradnju, a drugi meeple postavljanjem na polje donosi još bodova.

Treća ekspanzija The Princess & The Dragon uvodi element suigračke zloće – zmaj se pojavljuje na pločicama vulkana, a igrači se izmjenjuju nad njegovom kontrolom. Tako su svi u jednakoj opasnosti da im zmaj potamani meeplove, osim ako vam princeza ne pritekne u pomoć. Sljedeća ekspanzija je The Tower, koja prema samom nazivu uvodi gradnju u vertikalnom smjeru. Ekspanzija također uvodi zločesti element u igru, a to je ‘talačka situacija’, jer putem tornjeva igrači mogu zarobiti tuđe meeplove, a onda se mora platiti otkupnina… Peta ekspanzija Abbey & Mayor, koja služi za maksimiziranje bodova, putem strateški pozicioniranih meeplova Gradonačelnika, ekstra bodovanja sa stajama, te uvođenjem kola u igru.

Daljnje ekspanzije Count, King & Robber,  te Bridges, Castels and Bazaars su spojevi mini ekspanzija koje su izlazile tijekom godina, što dodatno začinjava gameplay. Catapult je ekspanzija u kojoj je uveden dexterity element jer doslovno bacate tokene po ploči…a upravo iz tog razloga je ova ekspanzija postala najomraženija u boardgaming zajednici.

Najnovije ekspanzije Hills &Sheep, te Under the Big top, uvode u igru naglasak na agrikulturu kroz gradnju vinograda, kontrolu polja pastirima i ovcama…odnosno, uvode cirkus u Carcassonne svijet što donosi malo zabavnije elemente tijekom gradnje polja.

Uz ove veće ekspanzije, postoji i mali milijun mini ekspanzija, tako da svoju igru možete dovesti doslovno na custom razinu. Koliko god vas pikao kolekcionarski vražičak, nije nužno posjedovati apsolutno svaku ekspanziju i svaki put ih sve zaigrati! Ono što mi prema svojem iskustvu možemo sugerirati je da prilikom nabave/igranja ekspanzija, uz bazičnu igru koristite dvije ekspanzije s manje agresivnim mehanikama, uz jednu malo zločestiju, te ćete tako imati optimalan doživljaj ovog kultnog naslova.

Varijacije na temu

Carcassonne kao mehanika i dizajn je podložan i drugim temama osim romantičnog francuskog juga. Tako postoji Carcassonne: New World, samostalna igra u kojoj otkrivate Ameriku, te se uz mali zaplet na osnovnu mehaniku stvara  dosta kompetitivna atmosfera igre. U Ameriku je smješten i Carcassonne: Gold Rush, koji u skladu s osnovnom mehanikom gradi Divlji Zapad, a uz kauboje i indijance usput se možete spotaknuti i o grumen zlata – sve za postizanje ekstra bodova! Carcassonne: The City, te The Castle su također samostalne igre koje vam omogućuju koncentriranu gradnju dvorca tj. grada unutar bedema, s naglaskom da je The Castle isključivo za dva igrača, te uvodi i mali element utrke oko zidina.

Postoji i Carcassonne: Amazonas, koji vam omogućava da zaplovite niz poznatu rijeku i otkrivate bogati životinjski svijet oko vas. Naravno, s osvježavanjem Star Wars franšize, uveden je i Carcassonne: Star Wars, u kojem gradite intergalaktičke trase, svemirske izmaglice i planete. Fora u ovom naslovu je uvođenje borbe kockicama, što vas često baca u dvoboje oko zauzimanja planeta. Iako je tema nalijepljena, gameplay je simpatičan i svakog fana će zaista lako zabaviti!

Dakle, igra Carcassonne apsolutno garantira zabavu za ekipu, pa čak i za obitelji.  Igra je stara skoro 20 godina, no jednostavnost pravila i hrpa ekspanzija ju stalno osvježava, te ju mi toplo preporučamo za izgradnju vaše boardgaming kolekcije! Ovo je klasični euro naslov koji je mnoge od nas bacio u vrtoglavi ponor društvenih igara, a nekima čak razvio i opsesivni fetiš na igre s pločicama, tj . tile-laying mehaniku. No, sve je to ok ako se konzumira u umjerenim količinama!

Čitajte nas i dalje, jer sljedeći tjedan za naš JUBILARNI 50. članak donosimo recenziju Sid Meier’s Civilization: A New Dawn! Do tada svakako bacite oko na naš YouTube kanal, gdje možete pronaći naše podcaste na temu društvenih igara, tematski video sadržaj i općenito geek zanimljivosti. Svratite i na našu Facebook stranicu Gameri Okruglog Stola, za informacije i najnovije vijesti iz svijeta društvenih igara, te pogledajte naš Twitter i Instagram!

Komentari (7)

  • KingNothing

    18.03.2018 - 17:10

    Kupio sam nedavno Carcassonne New Edition, odlicna igra. Preporuka svima.

  • esse

    19.03.2018 - 11:06

    jel ima netko znanja dali postoji igra slicna riziku ? odrastao uz njega a elektricni oblik mi nije privlacan a kartoski je vec isfuran ..

    • Sonjo

      @esse, 19.03.2018 - 11:24

      igra Smallworld ima slican koncept kontrole teritorija i moze igrati do 5 igraca, a minimalan je utjecaj srece.

    • Fen

      @esse, 20.03.2018 - 11:36

      game of thrones board game

    • esse

      @esse, 20.03.2018 - 15:41

      tnx

  • maniacx

    20.03.2018 - 13:22

    Bogme…zanimljivo izgleda…
    uvik su me zanimali board gameovi, samo nikako prelomit i krenit s necim…možda baš zato jer ne znam koju bi…

    • Sonjo

      @maniacx, 20.03.2018 - 17:28

      upravo zato je i nastala ova kolumna 🙂

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?