HCL.HR

Gameri Okruglog Stola: Fallout – The Board Game

Bruno Barkić 25.02.2018.   •   5 komentara


Vrijeme je da navučemo Hazmat odijelo i zakoračimo u pustoš u nadi da ćemo pronaći dobru društvenu igru post-apokaliptičnog Fallouta.

Jedan od najnovijih hitova na tržištu, Fallout: The Board Game, je proizašao iz uske suradnje Bethesde i poznatog izdavača Fantasy Flight Games. Igru nam je za recenziju ustupila Carta Magica, a mi provjeravamo isplati li se izaći iz vaulta i zaigrati ju, ili je bolje ostati unutra i držati se digitalne inačice. Fallout nas baca u poznati očaj radioaktivne pustoši i izaziva granice izdržljivosti poznatih nam likova.

Nuclear tea party

Sam gameplay je baziran oko scenarija u kojem postepeno otkrivamo nove misije i samu priču. Upravo taj narativni dio je najsnažnija karakteristika ove igre i tjerat će vas da pažljivo pratite i čitate sve dijelove teksta po karticama, iako to inače vjerojatno i ne radite. Set glavnih i sporednih misija je specifičan za svaki scenarij i ovisno o odabirima igrača tijekom same igre, mijenjat će tijek radnje i ostvarivati razne posljedice na samu mapu. Obavljene misije će ponekada otključavati i Encounter karte; set specifičnih susreta na koje igrači mogu nabasati prilikom svojih avantura po specifičnim lokacijama.

Prilikom susreta suigrači će vam pročitati mali segment priče te ponuditi nekolicinu opcija. Ovisno o vašem odabiru prilikom kojega ponekad morate odraditi neki test ili borbu, bit ćete nagrađeni s raznom opremom, nuka cola capsima ili XP-om. Vaše odluke prilikom izvršavanja glavnih questova ili susreta će imati značajan utjecaj na tijek i razgranavanje priče koja je za svaki scenarij poprilično impresivno krojena. Ako će vas znatiželja, kao mene, natjerati da tu istu priču razgranate sa svim opcijama i mogućim putevima na stol, dobiti ćete nešto što na prvu podsjeća na shemu – mravljeg gnijezda.

Što svakako ne čudi jer je Fantasy Flight Games blisko surađivao s Bethesdom prilikom stvaranja ove igre i poslužio se u potpunosti s pričom i main quest lineom trećeg i četvrtog nastavka Fallout serijala. Tako da ako u vama čuči okorjeli fan serijala koji živi u nadi da će s ovim naslovom dobiti neki novi lore i priče morat ću vas razočarati. Uz main plot scenarije The Capital Wasteland i The Commonwealth u kutiji se još nalaze The Pitt i Far Harbour , DLC-evi za gore navedene nastavke. Po meni je ovo svakako propuštena prilika da se uvede još novih priča koje ogromni svijet Fallouta to može podnijeti.

I’m going to kill you SO MUCH…

Što se tiče vaših radnji na samoj ploči (tj. mapi), koja je modularna i sastavljena od raznih lokacija koje ćete postepeno otkrivati tijekom igre, stvari su jako jednostavne. Uz gore spomenute Encountere koji će vam nuditi pregršt lootanja po Wastelandu; preprodavanja ili kupovanja raznog smeća , te pokoje korisne opreme po naseljima – dobar dio igre otići će vam na borbu.

Sami neprijatelji će vrlo brzo početi izlaziti iz raznih rupa i svih krajičaka mape u želji da vam zagorče avanture. Borbu s istima nemojte izbjegavati, no ipak pažljivo birajte svoje borbe, jer krivi protivnik će vas u trenutku dovesti do nula HP-a. V.A.T.S. sustav je prisutan i integriran u jednostavnoj mehanici borbe putem kocki. Razna naličja nude razne točke tijela od kojih vaš neprijatelj ima specifičnu točku koju  morate pogoditi kako biste ga porazili. Ipak, sam sustav ponekad može ponekad frustrirati  ako se niste dovoljno dobro opremili, jer to će vam jedino omogućavati i ponovo bacanje kocki.  Dodatno na što morate paziti je da se ta ista oprema mora podudarati i i s vašim trenutnim spektrom S.P.E.C.I.A.L. statistika.

Tu dolazimo do prvog velikog problema s igrom – faktor slučajnosti. Sam taj faktor slučajnosti iliti ga randomness i nije toliko strašan, rekli bi neki čak i neizbježan u jednom ameritrash naslovu. Problem nastaje kada taj isti randomness sastoji od niza bitnih stvari bez ikakvog konkretnog utjecaja samog igrača. Prilikom level up-anja izvlačite dva nasumična S.P.E.C.I.A.L. tokena, od kojih birate jedan. Te iste tokene koristite prilikom korištenja oružja u borbi, do kojeg ste isto naletjeli lootajući razne lokacije bez konkretnog saznanja što vas čeka na njima. Poanta vam je jasna, Fallout nije igra za bilo koga , pogotovo ako vas sama tematika i postepeno otkrivanje priče ne zanimaju.

No, ako ste preživjeli dosta trnoviti start kasnije radnje vam mogu biti znatno lakše s ipak nešto više kontrole. Za svo to vrijeme vaša interakcija s ostalim igračima je minimalna, barem na ploči, jer osim moguće zamjene /prodaje opreme nemate baš nekih drugih opcija, barem ne direktnih. U drugu ruku, na indirektan način možete zapapriti svima, ili tako da pravovremeno pošaljete pregršt neprijatelja u njegovom smjeru ili da mu tik pred nosom odradite neku misiju i usmjerite tijek radnje same igre u potpuno drugom smjeru od njegovog očekivanja.

Sve to što radite mora imati i nekakav cilj, a u Falloutu su to kartice agendi. Većim dijelom će vas tjerati da donosite odluke u misijama koje će ići u prilog jednoj od frakcija u datom scenariju. Pa tako možete biti priklonjeni Institutu ili Railroadu dok lutate prostranstvima Commonwealtha u potrazi za synthovima. Same agende je jako teško kontrolirati i u većini slučajeva pobjedit će igrač kojem je sreća najviše išla u prilog prilikom izvlačenja novih kartica.

Too many people have opinions on things they know nothing about…

Hajdemo prije samog zaključka proći kroz par ključnih točaka vezanih uz igru:

Broj igrača – je 1 do 4 i u većini slučajeva ćete imati podjednako dobro iskustvo. Pošto se ipak radi o dužoj igri čija partija zna potrajati i preko 3 sata, maksimalan broj igrača bi ponekad mogao predugo potrajati. Baš kao i digitalna inačica, Fallout je igra u kojoj ste prepušteni sami sebi, pa tako igranje u manjem broju igrača vas ne zakida za neku bitnu interakciju, dok vam solo igra prepušta potpunu kontrolu nad misijama.

Reigrivost – modularna ploča, nekoliko scenarija i dvjestotinjak kartica misija i Encountera su vam i više nego dovoljni za natprosječnu reigrivost. Ne bih se požalio na još koji scenarij, no pošto je Fantasy Flight u pitanju prva ekspanzija je vrlo vjerojatno već spremna i samo čeka zeleno svijetlo za printer. Ako vas je strah da će vam misije vrlo brzo postati ustajale zbog svoje istančane narativne strane , možete se potpuno opustiti. Naglasit ću još jednom da igra nudi do sada još neviđenu strukturu razgranavanja misija i priča, te kroz nekoliko igranja istoga scenarija možete svaki put vidjeti nove misije.

Cijena – Sama cijena igre se kreće oko 600-tinjak kuna i za te novce zasigurno dobivate pregršt sati kvalitetnog tematskog sadržaja no, prema našem mišljenju možda ipak malo previsoka usporedno s ostalim naslovima tog kalibra.

Kada se sve zbroji i oduzme Fallout možda i nije igra za svakoga, ali bih definitivno preporučio da je odigrate barem jednom. Ako vas ne smetaju uobičajne boljke ameritrash tipa igara onda zanemarite sve moje prijašnje prigovore. Fantasy Flight je uspio napraviti smisleni narativni sustav koji do sada još nitko napravio na ovako kvalitetan način. Razrada priče prilikom misija ima potpunog smisla i podmisije koje će se pojavljivati prilikom vaših odluka će stvoriti dodatni šarm i karakter scenariju kojem igrate. Ovo zasigurno nije zadnji put da vidimo ovaj sustav jer bi od njega mogli profitirati i prijašnji naslovi ovog izdavača. A nešto mi govori i da ovo nije zadnja suradnja FFG-a i Bethesde, pošto je ostao još jedan serijal jako popularnih video igara koji bi idealno sjeo u taj kvalitetno napravljen narativni kalup…

Za sljedeću nedjelju donosimo počinjemo analizirati društvene igre koje unutar svojih mehanika koriste i aplikacije! Do tada svakako bacite oko na naš YouTube kanal, gdje možete pronaći naše podcaste na temu društvenih igara, tematski video sadržaj i općenito geek zanimljivosti. Svratite i na našu Facebook stranicu Gameri Okruglog Stola, za informacije i najnovije vijesti iz svijeta društvenih igara, te pogledajte naš Twitter i Instagram!

Komentari (5)

 • shepard-fan

  25.02.2018 - 17:33

  Ja imam Monopoly Fallout

 • karlod1997

  26.02.2018 - 11:57

  Brutalno izgleda

 • Bojko

  26.02.2018 - 22:21

  OMG! Di je lajk button, DI JEEE?!

 • Cupnoldus

  27.02.2018 - 11:03

  Još je nema na amazonu co.uk. ali čeka svoje vrijeme na wishlisti

 • sparki2004

  04.03.2018 - 15:32

  ja imam ovu igru jeeeeeeeeeeeeeeee

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?