HCL.HR

Nvidia najavila dolazak naprednih AI likova u igre, evo kako izgledaju

Zoran Žalac 29.05.2023.   •   4 komentara


Tvrtka Nvidia najavila je svoj alat ACE for Games kojim će developeri u igre moći integrirati likove sa sposobnošću komuniciranja bez napisanog dijaloga i razumijevanja ljudskog govora.

Vidjeli smo već nekoliko implementacija jezičnih modula umjetne inteligencije u videoigre, a sad stiže potvrda da se i velike tvrtke u gamingu planiraju uključiti u domenu umjetne inteligencije. Nvidia je tako najavila da će developerima ponuditi alat ACE for Games, koji će im omogućiti da kreiraju likove za igre uz znatno manje posla.

Kao i u drugim slučajevima, ovi likovi u stanju su prepoznati ljudski govor i sposobni su kreirati neskriptirani odgovor po smjernicama uloge koja im je zadana. Ono što je posebno impresivno kod Nvidijinog rješenja jest to da je umjetna inteligencija u ovom slučaju zadužena i za facijalne animacije likova. Drugim riječima, developeri ne moraju ručno animirati kretnje usta za lika ili ekspresije koje on prenosi – sve to AI izvodi u stvarnom vremenu.

Iako su facijalne animacije u ovom slučaju automatizirane, to ipak ne znači da su potpuno prirodne. Zapravo, daleko od toga – i dalje likovi na trenutke ne izgledaju kao da im usta prenose ono što oni izgovaraju. Međutim, ovo je prije svega značajno jer bi trebalo donijeti značajne uštede vremena developerima… u idealnom scenariju. Postoji s druge strane bojazan da developeri uz pomoć umjetne inteligencije neće imati puno više vremena na raspolaganju – ako šefovi odluče da im više ne treba toliko radnika.

U bilo kojem slučaju, evo kako izgledaju AI likovi budućnosti prema viziji Nvidije:

Komentari (4)

  • Dick Johnson

    29.05.2023 - 13:22

    A nes ti inovacije. Jos u ME: Andromedi su bili likovi gdje ljudi nisu radili na dialogu i animacijama.

  • fejzer

    29.05.2023 - 15:03

    A budu i igre pojeftinile?

  • rolac69

    29.05.2023 - 15:08

    Nije to to, ne izgleda kao stvarnost…

  • mocii

    30.05.2023 - 05:44

    Eh da mi je raditi tamo. Nvidia je na fronti svega u techu. I software i hardware a i dionice idu gore lipo 😅

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?