HCL.HR

Atari danas slavi 51 godinu postojanja, evo priče o nekadašnjem divu gaming industrije

Zoran Žalac 27.06.2023.   •   13 komentara   •   Retro gaming


Na današnji dan prije točno 51 godinu u Kaliforniji je osnovana tvrtka Atari. Jedna od najstarijih živućih firmi u svijetu gaminga imala je brojne uspone i padove, osmrtnice i uskrsnuća.

Prve interaktivne videoigre počele su se pojavljivati 60-ih godina 20. stoljeća. No, tek su početkom 70-ih zaživjele u komercijalnom obliku, tako da je svatko mogao “kupiti zabavu” koju videoigre pružaju. Najraniji komercijalni oblik videoigara bio je u obliku konzole Magnavox Odyssey, ali povijest ne pamti istu kao uspješan proizvod. Međutim, upravo je ta konzola inspirirala dvojicu vizionara – Nolana Bushnella i Teda Dabneya, koji su na današnji dan prije 51 godinu u Kaliforniji osnovali tvrtku Atari Inc.

Naziv Atari došao je od japanskog termina za sreću u najstarijoj društvenoj igri Go. A sreća je definitivno poslužila spomenuti dvojac Bushnell-Dabney koji je s konzole Magnavox Odyssey preuzeo ideju igre tenisa te ju u jesen 1972. pretvorili u igru zvanu Pong. Osim što je to jedna od najranijih arkadnih igara uopće, Pong je bio prva komercijalno uspješna igra. Kako je ideja za Pong bila preuzeta s drugog uređaja, Atari je morao ići na sud. Ali, i tu ih je sreća poslužila pa su se na kraju nagodili i krenuli u nove pobjede.

Naziv Atari došao je od japanskog termina za sreću u najstarijoj društvenoj igri Go.

A nova pobjeda došla je u obliku konzole Atari VCS (Video Computer System), koju su krenuli razvijati 1975. godine i lansirali ju 1977. po cijeni od tadašnjih 199 dolara. Taj je uređaj nastao zbog toga što u Atariju nisu bili sretni s kratkim životnim vijekom igara na arkadnim strojevima. Tražili su nešto što će korisnike zadržati duže vrijeme pa su razvili uređaj s izmjenjivim igrama. Igre su se distribuirale na kaseticama kapaciteta dva kilobajta i to je bio temelj za veliku popularnost Atarijeve VCS konzole. Takav model kasnije su preuzele druge tvrtke i on se u industriji videoigara koristi i dan danas.

Atari VCS dolazio je s jednostavnim kontrolerom koji je imao palicu za upravljanje smjerom te jednu tipku. Premda je takav sustav kontrole bio ograničen, sama je konzola imala nekoliko tada vrhunskih igara, kao što su Pac-Man, Pitfall i druge. Ukupno je konzola dosegnula više od 30 milijuna prodanih primjeraka.

Atari VCS preimenovan je u Atari 2600 od 1982., kad je dobio i svog nasljednika – Atari 5200. Na Atarijevu muku, konzola koja je naslijedila VCS/2600 imala je loše kontrolere, malo igara i općenito loš start. A onda je 1983. nastupio veliki krah tržišta videoigara, nakon čega se tvrtka Atari našla u problemima. U prilog im nije išlo ni to što je “preko bare” Nintendo pronašao uspjeh sa svojom NES konzolom.

Atari VCS preimenovan je u Atari 2600 od 1982., kad je dobio i svog nasljednika – Atari 5200.

Od 1984. godine Atari je poslovao pod imenom Atari Corp. te su se kroz nekoliko turbulentnih godina uspjeli zadržati na tržištu s nekoliko računala i konzola. Među njima je bila i konzola Atari 7800 koja je isprala grijehe svog prethodnika time što je omogućila igranje igara za Atari VCS/2600 te je bila jedna od prvih konzola s povratnom kompatibilnošću za igre.

1989. godine Atari je pokušao ući na tržište prijenosnih konzola s Atari Lynxom. Iako je ta konzola imala ekran u boji, nije imala šanse pokraj Nintendovog Game Boya s boljom baterijom, zanimljivijim igrama i nižom cijenom. Atari je pomalo zajedljivo tužio Nintendo, tvrdeći da imaju monopol na tržištu, da bi taj spor na kraju izgubili.

1993. godine Atari se pokušao vratiti s prvom 64-bitnom konzolom zvanom Atari Jaguar. Međutim, utrka u tehničkom smislu nije završila dobro za Atari. Izrada igara za Jaguar developerima je bila komplicirana i jednostavno neisplativa. Na kraju je tako Atari Jaguar imao samo 50 lansiranih igara u cijelom svom životnom vijeku.

Atarijeva zadnja nova konzola zvana Jaguar u cijelom je životnom vijeku dobila samo 50 službenih igara.

Atari se nakon toga više povlačio po sudovima, od proizvodnje novih konzola se odustalo, a brend je na kraju pripao tvrtki Infogrames. Kasnije se Atari vratio izradi retro konzola (Flashback), a svoje su najuspješnije igre prebacili na sve moguće platforme, uključujući i mobilne. Uslijedila su nova previranja te je tvrtka Atari SA 2013. godine proglasila bankrot.

Međutim, nekako je došlo do uskrsnuća i velikog zaokreta: umjesto u videoigrama, novi je Atari budućnost vidio u kasinu, klađenju i YouTubeu. 2017. godine vratili su se izradi konzola putem crowdfunding projekta Atari VCS. Konzola temeljena na Linuxu, bez novih igara i s prilično visokom cijenom, kasnila je na tržište dobrih 20+ mjeseci te u konačnici nije zabilježila gotovo nikakav interes šire gaming javnosti. Atari se potom bacio u nove pothvate – lansirali su kriptovalutu Atari Token te najavili izgradnju brendiranih Atari hotela.

Ipak, povodom pola stoljeća postojanja, Atari se posvetio publici koja je firmi pomogla ostvariti najbolje dane, te su za aktualne platforme lansirali prilično bogat paket od 90-ak igara pod nazivom Atari 50: The Anniversary Celebration.

Premda se više ne može reći da je Atari “u gaming industriji”, činjenica je da u ovom ili onom obliku postoje već više od pola stoljeća, a to ih u kontekstu gaminga svrstava među najstarije živuće tvrtke uz Nintendo, Sony, Konami i Segu.

Što vam je to 'Gaming kalendar'?

Komentari (13)

  • butjer1010

    27.06.2022 - 20:49

    Nevjerojatno da cijeli ovaj tekst o Atariju nema niti rečenicu o 520 i 1040 ST??? Pa to su računala koja su (osim zvukom), bila uz bok Commodore-ima i Amiga-ma devedesetih.

    • Caniggia

      @butjer1010, 27.06.2023 - 11:32

      Agree! Ne znam specke, ali su igrice bile puno ljepše u odnosu na komodorca.

    • butjer1010

      @Caniggia, 27.06.2023 - 17:39

      Normal da je bilo puno ljepše u odnosu na komodorca 🙂 16-bit vs 8-bit.

  • Fenner

    27.06.2023 - 11:18

    Atari 2600 moja prva konzola i dan danas je čuvam u regalu. Tome ne smije nitko prismrdit pa čak niti moj klinac.

    • Zoran Žalac

      @Fenner, 27.06.2023 - 11:35

      Kulturan čovjek. Ja svoju razbio kao klinac na dvorištu. Neko vrijeme mi nije služila samo za igranje igara nego sam se pretvarao da mi je to kontrolna ploča aviona kojeg vozim 🤣. Srce me sad boli kako sam glup bio što sam tu konzolu razbio, a ostale prodao. Da mogu, sad bi ih sve na oltaru držao.

    • 312AE

      @Zoran Žalac, 27.06.2023 - 12:14

      Hahaha, a ja se s Amigom 500 u 90tim igrali X-Files i za razliku od konzola,smo ju isto bacili kad smo kupili Pentium 3 jer je požutjela i kam s još jednim monitorom.😂😂😂🤷🤷🤷No zato se sad sve čuva.
      Dok opčenito razmišljanjm, 2000te je kod mame u skladuštu u videoteci sve bilo puno originalnih kutija i manuela za Segu i SNES plus cartridges, sjećam se i bigboxa za Metroid i Mistic Quest, znam da je to sve jedne nedjelje završilo u kontejneru iza videoteke. Pošto onda više nisam imala te konzole,nisam ništ spasili,nikog onda to više nije zanjimalo. Imao sam Playstation,želel si PC i nisam razmišljal o “starim”konzolama. Moje stare su se uvijek prodale,prije nego se kupilo nešt novo. N64 si je jedan radnik uzela za djecu doma,bar to,ali je kutije isto bacil,sam par kazetici. Da mi je sad vremenski stroj. Zadnjih 10 godina me proganja,kaj je sve bačeno bilo. 😱😱😱

    • Fenner

      @Zoran Žalac, 27.06.2023 - 13:18

      Kak kod nas vele “Mladost = Ludost” 🙂

  • krolesi

    27.06.2023 - 12:07

    Uz Commodore 64 i Atari 1040ST sam odrastao do PC-a. Šteta kaj ih nisam spremio i čuvao.

  • vragec25cro

    27.06.2023 - 12:28

    Prva konzola na kojoj igrao igre bila Atari par tisuca broj nosam zapamtio ali imala samo palicu za upravljanje i bila neka utrka dvije bijele crte na crnom ekranu

  • Artyom

    27.06.2023 - 14:51

    Kod nas poznatiji kao Rambo ili Terminator! Tko se sjeća, sjeća se itekako!

    • Monster Tamer

      @Artyom, 27.06.2023 - 21:11

      Rambo je bila moja prva konzola. Znam da je kontroler bio slab, pošto sam bio dijete vrlo brzo sam ga potrgao i sakrio u ormar da mama ne vidi.

  • Virty

    27.06.2023 - 16:42

    Commodore 64 još imam, a Amigu 500 i ZX Spectrum 48k davno sam prodao 🙁
    Atari nisam imao, ali mi je susjeda imala i kod nje smo igrali.
    Ovako u magli mi je to bilo slično Commodore 64 igrama.

  • dado7

    28.06.2023 - 10:23

    Atari 800 XL, Atari 800 XE, Atari 520 ST i Atari 1040 ST <3. Trebalo je ići dalje na Megu ili Falcon, ali desilo se što se desilo te se prešlo na PC. Nikada mi PC nije osvojio srce kao što je to Atari. Pustio sam suzu kada je XL bio prodan. Ne ridao, nego jednostavno mi je došlo teško. ST-i su pronašli svoje mjesto u muzeju Peek & Poke.

    Jedino za čime sam žalio je što nije bilo Chaos Engine-a i Sensible World of Soccera. Izašao je obični Sensible Soccer, ali to je ipak bila puno jednostavnija igra. Nije me to ipak spriječilo da se igram s editorom i aktualiziram sve ekipe :).

    Inače, mislim da bi nezaobilazno trebalo spomenuti da su još godinama poslije kolapsa mnogi muzički studiji koristili Atari zbog njegovog čipa i midi sučelja. Osobno je meni za igre onaj Amigin stereo zvuk bio bomba, ali studijski rad je nešto drugo.

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?