HCL.HR

Dead Rising – iduća 72 sata su kritična

Zoran Žalac 08.08.2023.   •   5 komentara   •   Retro gaming


Na današnji dan prije točno 17 godina bila je lansirana prva igra iz serijala Dead Rising u kojemu smo tukli zombije po trgovačkom centru u Americi.

Dobro je poznato da su zombiji Resident Evila proslavili japansku tvrtku Capcom, kako u svijetu videoigara tako i šire. Manje je poznato da to nije bio jedini zombi serijal u režiji Capcoma. Nešto novijeg datuma, upravo na današnji dan prije 17 godina, bio je originalni Dead Rising.

Dead Rising je u principu bio sve ono što Resident Evil nije. Iako je igra imala zombije, nije se tretirala kao horor naslov nego je imala humoristične elemente. Za razliku od linearnih i uskih prostora Resident Evila, Dead Rising je bio smješten u otvorenom svijetu, tj. u velikom trgovačkom centru.

Glavni lik Dead Risinga bio je fotograf / novinar Frank West. On je razotkrivao zavjeru iza pojave zombija, a pritom ih je tamanio u rekordnim brojkama. Frankova je avantura bila vremenski ograničena na 72 sata unutar kojih je morao podići svoj level kako bi se suočio s većim hordama zombija, ali i nekim ljudima koji nisu bili zombiji nego čisti psihopati.

Dead Rising je igračima na raspolaganje dao više od dvjestotinjak predmeta koji su mogli poslužiti kao oružje. Moglo se nositi ograničen broj oružja, a i ti predmeti su bili potrošni tako da ih se stalno trebalo mijenjati. Bilo je tu i posebno “kreativnih” oružja poput kosilice. Cilj je bio pokositi što više zombija da bi se dobilo bodove prestiža, a moglo ih se i fotografirati za iste bodove. Igra je ocjenjivala fotografije po različitim segmentima te ih je sukladno tome bodovala.

Dead Rising je igračima na raspolaganje dao više od dvjestotinjak predmeta koji su mogli poslužiti kao oružje.

Dead Rising je bio lansiran kao ekskluziva za tadašnji Xbox 360. Kritike su bile dobre i potom je krenuo razvoj verzije za Nintendo Wii. Ta se inačica pojavila u prodaji 2009. godine, ali u ponešto drugačijem formatu naspram originalne igre. Punih je deset godina prvi Dead Rising bio ekskluzivan za Xbox, a onda je 2016. dobio remasterizirano izdanje za PlayStation 4 i PC, koje je u prodaji još i dan danas.

Što vam je to 'Gaming kalendar'?

Komentari (5)

  • Darcoolio

    08.08.2023 - 09:20

    “Manje je poznato da to nije bio jedini zombi serijal u režiji Capcoma.”
    A gde manje poznato Zorane.

    • Zoran Žalac

      @Darcoolio, 08.08.2023 - 09:28

      U svijetu gdje je ukupna prodaja Dead Rising serijala jedva iznad 10% ukupne prodaje Resident Evila.

    • Darcoolio

      @Zoran Žalac, 08.08.2023 - 10:39

      To ne znači da je praktično nepoznato da je Capcom radio i Dead Rising.

  • KrutterDan

    08.08.2023 - 10:30

    Ok, sve sam pročitao, zanimljivo i dobro. Pozdrav ekipi iz HCL-a 👋

  • ikskutija

    08.08.2023 - 15:12

    Gori od zombija- samo su ljudi manijaci… Tako je pisalo u recenziji u gameplayu, jos to pamtim nakon 17 godina, a neznan sta san jucer ija

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?