HCL.HR

Trenutna verzija Denuvo zaštite više se ne može pohvaliti neprobojnošću

Zoran Žalac 26.08.2016.   •   60 komentara   •   Tehnologija


Neslavni rekorder najkraćeg trajanja neprobojnosti Denuvo zaštite je nedavni platformer Inside čija je zaštita probijena nepuna dva mjeseca nakon izlaska.

inside-featured

Ako iz nekog razloga pratite piratsku scenu u segmentu videoigara, znate da je famozna Denuvo zaštita neprobojna – na neko vrijeme. I sama tvrtka Denuvo ističe kako je njihov cilj zaštiti potencijalnu prodaju PC igara po izlasku, što je razumno jer se većina igara prodaje unutar prva tri mjeseca, pola godine i eventualno godine dana, a kasnije im cijena pada, zajedno s interesom šire publike.

U slučaju Rise of the Tomb Raidera, primjerice, taj je cilj gotovo ostvaren jer piratskog izdanja za tu igru nije bilo punih osam mjeseci. Međutim, u slučaju nedavnog Insidea, Denuvo je malčice podbacio.

Naime, kako izvještava TorrentFreak, piratska grupa Conspiracy zaobišla je Denuvo zaštitu na Insideu u roku šest tjedana nakon izlaska igre. Za sada nije poznato je li to svojevrsna pobjeda za pirate u bitci s Denuvom, s obzirom da neki tvrde kako je Inside manja igra pa ju je zato bilo lakše odstraniti od Denuva.

Hoće li igre s Denuvo zaštitom svoje piratske verzije dobivati češće nego u prijašnjim slučajevima vjerojatno će pokazati situacija s Deus Ex: Mankind Divided koji je najaktualniji slučaj PC igre s Denuvo zaštitom. Za sada je Denuvo tri dana ispred pirata.

Označeno sa: ,

Komentari (60)

  • RapthorPechina

    26.08.2016 - 13:58

    Jedino su RoTR i inside probijen . Za ostatak priče jos nije proijen denuvo

    • zgoljo

      @RapthorPechina, 26.08.2016 - 15:17

      Gta V i Metal Gear Solid V su takodjer probijeni.

    • ashstash

      @zgoljo, 26.08.2016 - 15:38

      GTAV nije Denuvo

    • Jovica

      @ashstash, 26.08.2016 - 16:51

      A MGS5 jeste?

    • josipk

      @Jovica, 26.08.2016 - 17:30

      tako je

    • BoneDigger

      @zgoljo, 26.08.2016 - 22:22

      Gta nije imao denuvo, MGS V je ali trebate shvatiti da nisu sve denuvo zastite iste. Neke igre imaju novije zastite koje nisu probijene, npr. Just cause 3, Hitman, FC primal itd.

    • maxim.x

      @RapthorPechina, 26.08.2016 - 18:22

      Dragon Age Inquisition i Mad Max takoder. Mad Max je cak jako brzo pao koliko se sjecam.

    • RapthorPechina

      @maxim.x, 26.08.2016 - 20:04

      Ma ja mislio na ovu novu ekipu s novijim denuvom(just cause,doom,f1 …)

    • Nidzica

      @RapthorPechina, 26.08.2016 - 19:04

      Batman Arkham Knight je teakodje imao denuvo.

    • closingtime

      @RapthorPechina, 27.08.2016 - 00:18

      Probijeni su FIFA 15, MGSV, Mad Max, Batman Arkham Knight, Anno 2205, BF Hardline, Lords of the Fallen, Dragon Age Inquisition, Doom, Just Cause 3, Inside, ROTR. To je popriličan broj igara.

    • Anomaly

      @closingtime, 28.08.2016 - 08:36

      Just Cause 3 nije (koliko znam). Od igara zaštičenim novijom verzijom Deadnuva probijene su samo dve igre: Rise of the Tomb Raider i INSIDE.

  • DULE DL

    26.08.2016 - 14:03

    I stara jumferica se probije, a da nebi tamo neki denuvo kojeg su bas zbog hvastanja namjerno nabili na k.

  • baDarmageddoN

    26.08.2016 - 14:05

    Sad se postavlja pitanje… Da li Inside ima slabiji nivo zaštite od nekih drugih igara sa Denuovom? Nije nemoguće da ne treba očekivati neke Denuovo igre poput Deusa ili F1 ili što već dolazi sa Denuovo zaštitom. Vrijeme će pokazati ali mislim da je ekipa koja radi tu zaštitu spremna na ovakve poteze suvremenih Vikinga i da će dodatno pojačati sustav zaštite. Ovo je jedan jako interesantan “rat” hakera kojima se mora čovjek diviti zbog njihove sposobnosti, kada se stave potencijalni zločini na stranu 😛

  • KhorneFlake

    26.08.2016 - 14:06

    U svakom slučaju – dobro su izdržali.

  • Lundvalnaden

    26.08.2016 - 14:36

    a kao to se nije ocekivalo? lol

  • Slim1992

    26.08.2016 - 14:46

    Ma kakve zastite…svemu dodje kraj, kad pirati navale tu zastita ne pomaze lol

  • Alan Wake

    26.08.2016 - 15:33

    Rise of the Tomb raider isto nedavno probijen

  • bojanum

    26.08.2016 - 16:22

    Deus Ex: MD kupljen samo zato jer ima Denuvo. E pa, ako ga budu probili totalno cu popiz…. Mislim, bilo bi mi drago da ga probiju jer volim probati igru prije nego kupim ali onda dolazimo do drugog problema. Denuvo i izdavaci tvrde da je njihova zastita neprobojna i na temelju toga ljudi kupuju igre. Ako zastita bude probijena, da li u tom slucaju kupac ima pravo na povrat novca? Tu je sada ta dilema….

    • darijoman

      @bojanum, 26.08.2016 - 16:27

      Nema jer piratizam nije zakonski. Prvo bi trebalo kazniti pirate

    • Adick

      @bojanum, 26.08.2016 - 21:13

      ja sam kupio Deus ex MD za 1$ offline aktivaciju, jako zanimljiv postupak umjesto cracka koristiš rupe u steamu i igraš denuvo igre za bagatelu 🙂

  • bojanum

    26.08.2016 - 16:33

    Ali ako prodavac garantira nesto u vezi svog proizvoda i na kraju ispadne da nije tako, zar ne bi trebao imati pravo na odstetu? Kada kupis sustav alarma za auto za koji prodavac i proizvodjac garantiraju da ce se oglasiti, a alarm se ne oglasi, ukradu ti auto, da li u tom slucaju imas pravo na povrat novaca? Mislim da imas. Tako i kod igara, mislim da bi trebalo biti pravilo povrata novaca.

    • Zoran Žalac

      @bojanum, 26.08.2016 - 17:03

      To su dvije sasvim različite stvari. Ti imaš vlasništvo nad diskom na kojemu je igra, ne i nad igrom. Zaštita igre od piratstva ne ide tebi u korist kao kupcu. To je zaštita za autora, a ne za korisnika. To bi donekle imalo smisla recimo kad bi igrači s piratskom verzijom mogli igrati multiplayer u kojemu bi recimo imali neku prednost kad bi bili na istom serveru s kupcima originalne igre, a pritom piratizirali i dodatke koji se plaćaju. No, multiplayer je usluga, a ne konkretan proizvod, tako da je i to različita stvar. Ako ti MP radi – znači da je usluga isporučena. E sad – kako, to je drugi par opanaka. Npr. možeš li otići u frizerski salon, ošišati se i nakon toga zatražiti povrat novca ako kažeš da nisi ošišan kako si htio biti?

    • bojanum

      @Zoran Žalac, 26.08.2016 - 20:57

      Ja se apsolutno slazem sa tvojim objasnjenjem. Ja sam samo postavio pitanje i mogucu tezu i zanimalo me misljenje ostalih jer sto se mene tice, pitanje je vrijedno diskusije. A sto se tice frizerskog i krivog sisanja, tu te moram iznenaditi i po zakonu RH od prije 2-3 godine, aposlutno je moguce traziti povrat novca i cak tuziti za dusevne boli frizera.Sto nije bilo moguce prije.

    • Mirek

      @bojanum, 26.08.2016 - 17:34

      Ti nisi kupio igru da bi koristio Denuvo, nego si zbog Denuva kupio igru. Tebe Denuvo nije koštao ništa, nego te koštala igra. Zoran je sve fino objasnio. To što si ti kupio igru koja je ili će biti crackana je tvoj osobni promašaj. Reci pare bye bye i gotovo.
      P.S. Ako netko ima pravo na povrat novca onda je to izdavačka kuća igre koja je crackana, definitivno ne ti. Uostalom Denuvo ne garantira tebi da igra neće biti probijena nego developeru.

    • bojanum

      @Mirek, 26.08.2016 - 20:59

      Slazem se sa objasnjenjem ali kako sam objasnio Zoranu, ja sam samo postavio pitanje i mogucu tezu i zanimalo me sto drugi misle jer mislim da je bilo vrijedno diskusije.

    • freeman

      @bojanum, 26.08.2016 - 22:06

      Pa samo izdavac igre moze trazit povrat od denuvo zato sto im je igra probijena, a denuvo im jamcio da nece bit. To se tebe i mene uopce ne tice, niti bilo kojeg igraca. To je izmedu izdavaca i denuvo. Da li uopce znas koliko izdavaci placaju denuvo zastitu? Kakav je uopce ugovor izmedu izdavaca i denuvo?

      Sta su tu ima diskutirat? Apsolutno nista

    • bojanum

      @freeman, 26.08.2016 - 22:30

      A sta mislis, ako u cijeni igre postoji odredjeni postotak koji placas zato jer je izdavac morao ugraditi posebnu zastitu? Da li ti kao krajnji kupac ako izdvajas odredjeni postotak (mali) za nesto sto je dio krajnjeg proizvoda, imas pravo na neku zadovoljstinu u slucaju proboja istoga? Za sve buduce komentare, molio bih da se ne napada mene osobno zato jer je moje stajaliste slicno vasemu, samo me zanima da li mozda netko smatra da ima pravo na odredjenu zadovoljstinu i opcenito je rasprava, barem meni, zanimljiva.

    • freeman

      @bojanum, 26.08.2016 - 22:45

      Placas igru, ne zastitu, niti ista drugo. Kad kupujes igru ili bilo sta drugo tebe se ne tice koliki postotak od te cjene ide komu. Placas igru ili sta vec kupujes.

      Naveo si primjer koji se tice upravo onoga sto sam i rekao denuvo zastiti kupuje izdavac ne kupac igre i to je to. Izdavac igre ili stuio koji je napravio igru je jedini koji moze trazit odredenu odstetu zbog probijanja zastite. Ovisno o tome kakav je ugovor izmedu njih.

    • bojanum

      @freeman, 26.08.2016 - 23:47

      Nisi me shvatio, nisam ja tvrdio da direktno placam zastitu, nego da proizvodjac dize cijenu proizvoda za odredjeni postotak, zato jer je ugradio i samim time morao platiti dodatnu zastitu. Vjerujem da su igre malcice skuplje zbog zastite. Ima vise argumenata za ono sto ti (a i ja) tvrdis ali smatram da u nekoj ludoj dzavi gje mozes tuziti svakoga za svasta (USA), bi moglo i proci.

    • funky0308

      @bojanum, 28.08.2016 - 11:59

      Čak i da ti je na računu specificiran Denuovo kao zaštita ti i dalje nisi oštećena stranka u nekom eventualnom procesu, zašto? Zato jer nisi izgubio apsolutno ništa. Zaštita na tvojoj kopiji igre i dalje radi, nije nitko crackirao tvoj primjerak igre. Nemoj me krivo shvatiti ali nema smisla prvobitno postavljeno pitanje. Kao da kupis TV u Emmezzeti koji ima nekakve četiri funkcije, postoji i peta ali je zaključana i nije dozvoljena za Europsko tržište, netko u Njemačkoj kupi isti TV i na neki način, način koji proizvođač ne dopušta, otključa i tu, petu, funkciju. To s tobom nema apsolutno nikakve veze. Niti si šta izgubio, niti si šta dobio. Jedino što se može dogoditi je da proizvođač tuži tog Njemca, što opet nema nikakve veze s tobom. Ti probijanjem zaštite na igri, jednostavno, nisi oštećen i nitko te ništa ne bi ni pitao. Vjerovatno će američki pravosudni sustav ubrzo pronaći način kako i tu tužiti i tražiti pare ali zdrav razum ovdje govori sve. Baš ono što je Zoki rekao – zaštita od piratstva nije tu da štiti tebe ili mene nego onoga koji je igru izdao, odnosno napravio. Možeš, eventualno, tužiti izdavača ako se ustanovi da igra bez zaštite radi puno bolje, odnosno da je korištena zaštita umanjila ili smeta izvođenju igre onako kako je izdavač deklarirao. A takav proces, pogotovo u hrv., je praktički nemoguće dobiti iako je u zadnjih god-dvije bilo jako dobrih primjera kako Denuovo ubija performanse. – samo, probaj to dokazati, a da te izdavač ne tuži kontratuzbom radi piratiziranja ili korištenja nelegalne kopije igre.

    • bojanum

      @funky0308, 28.08.2016 - 15:08

      Sa svime se slazem, kao sto sam se slozio i sa prijasnjim komentarima. Cilj mi je bio vidjeti misljenja ljudi. Ima tu dosta argumenata za i dosta argumenata za protiv, iako ih je vise naravno za tezu da se ne moze tuziti. Jedinu mogucnost trenutacno vidim u tome da, mozes tuziti ili traziti povrat na temelju teze da ti kao krajnji kupac ne zelis dodatnu zastitu, ne zelis da se izdavac stiti od piratstva preko tebe i da nigdje prilikom kupnje nisi imao opciju biranja da li zelis Denuvo sa svojom verzijom ili ne. Bez obzira sto te ona ne koci u nicemu, jednostavno ne zelis dodatak u vlastitom proizvodu koji stiti neku drugu stranu.

    • funky0308

      @bojanum, 28.08.2016 - 18:22

      Sa strane razuma i bilo bi to lijepo ali nema teorije. Ti u biti iznajmljujes proizvod pod posebno dog uvjetima i tu je problem. Izdavaci koji su sigurni u svoj proizvod i znaju da imaju nesto vrijedno nasih para, izdaju i posebne verzije za GOG, bez DRM zastite. Pa tko sta hoce neka kupi. Isti taj GOG je i zeznio NMS na kraju, da nije bilo GOG verzije, vjerovatno ne bi bilo ni torrenta tako brzo i jos vise ljudi bi popuslio 60€ 🙂

    • bojanum

      @funky0308, 28.08.2016 - 20:20

      Tu se i nalazi glavni problem. Izdavac ti ne prodaje proizvod, nego “propusnicu” koja ti omogucuje da koristis taj proizvod. Brani ti da proizvod koji si legalno kupio, prodas nekome drugome nakon sto si se izdovoljio. I jos kao da to nije dovoljno, preko tebe se stiti od neke trece strane. Kao sto kaze jedan moj dobar prijatelj, to ti je kao da ti je BMW prodao auto, dobio si kljuceve, u auto je ugradjen sustav protiv provale koji nisi htio i na kraju odlucis prodati auto ali ne mozes, prodavac ti je zabranio daljnu preprodaju pa ti auto stoji godinama, nemozes ga se rijesiti, na kraju ga odlucis odvesti i prodati za staro zeljezo jer tako ga jedino mozes unovciti.

    • funky0308

      @bojanum, 29.08.2016 - 09:23

      Igre se mogu prodati, rko kaze da ne mogu? Ne mogu se prodati igre registrirane na Steam ili neki drugi servis, OK, mozes prodati account ali to bas i nije prakticno. To nije problem antipiratske zastite, nego gluposti koje smo prihvatili i smatramo to najnormalnijom stvari (Steam, Origin, Uplay i ostale fore). Ali to je neka druga tema.

    • bojanum

      @funky0308, 11.10.2016 - 17:41

      Evo mali update u vezi nase diskusije. Upravo citam da su developeri Shadow Warrior-a 2 izjavili da nece stavljati Denuvo zastitu i to zato jer steti krajnjim korisnicima. Znaci, ipak sama zastita ima utjecaj na kupca i na finalni proizvod, sto u potpunosti mijenja perspektivu gledanja na cijeli problem oko toga da li je fer od izdavaca sto stite svoj proizvod preko ledja kupca.

    • bojanum

      @bojanum, 11.10.2016 - 17:41
  • Jovica

    26.08.2016 - 16:49

    Pa iskreno mislim da je i sam Denuvo znao da će mu kad tad doći kraj ali sigurno je da ovo to nije. Ali mislim da ne treba ni zaboraviti da će se uskoro vratiti 3DM koji je i prvi probijao Denuvo i koji je koliko sam ovde pročitao sada na pauzi od godinu dana. Ali svakako mislim da ako nisu probili hit poput Dooma(za stalno) neće tako brzo ni DeusEx.

  • Toka123

    26.08.2016 - 17:25

    uglavnom je tako zato i jesu f2p igre dobro optimizirane zato jer ulazu pare tamo gdje treba

  • Stefek

    26.08.2016 - 17:34

    Probijena Denuvo zaštita može značiti samo jednu stvar:
    R.I.P. master race gaming

    • josipk

      @Stefek, 26.08.2016 - 20:05

      istina

    • closingtime

      @Stefek, 26.08.2016 - 21:40

      Ajde, baš da vidimo to.

    • zeljo024

      @Stefek, 26.08.2016 - 21:48

      Tacno ali piratstva je oduvek bilo i na konzolama, najnovija generacija konzola nije piratizovana i velika je verovatnoca da nece ni biti. Ranije je PC i vise nego cesto bio zapostavljan iako je tadasnja generacija konzola (PS3, Xbox 360) bila hakovana od samog pocetka.
      Ako se izdavaci igara ne budu mogli izboriti sa piraterijom onda je svarno PC-u odzvonilo 🙁
      Jedini spas bi bio da najnovija generacija konzola bude hakovana.
      PC kao single player platforma opstaje samo u slucaju da situacija sa piraterijom u buducnosti bude koliko toliko slicna trenutnoj.
      Istina je da su zadnjih par godina PC igraci zavukli ruku u dzep ali to se desava samo zbog bolje piratske zastite i straha od novog zapostavljanja, medjutim ako piraterija ponovo uzme maha stvarno ce biti cao PC.

    • movie

      @zeljo024, 27.08.2016 - 12:41

      Ne pričaj gluposti. PS3 nije hakiran od prvog dana. Odolijevali su gotovo 3 godine

    • zeljo024

      @movie, 28.08.2016 - 14:29

      Nisam mislio kao ti bukvalno bas od prvog dana.
      Poenta mog komentara da su prethodne generacije konzola od pocetka stalno bombardovane vestima o nekom hakovanju, dok za danasnju generaciju imamo samo nekakve najave za Nintendo Wii U koji je star skoro cetiri godine i nista vise.
      Inace PS3 je hakovan za dve godine i 9 meseci, XBOX 360 za nekih dve godine a Nintendo Wii u roku par mesece od izlaska.

    • BoneDigger

      @Stefek, 26.08.2016 - 22:26

      Wtf? :)))

    • shepard-fan

      @BoneDigger, 27.08.2016 - 01:21

      Piratstva će uvijek biti i ljudi će nonstop skidati igre jer nemaju para za kupnju jer nabiju cijenu igri koja je nenormalna evo primjer izašla neka igra lijep trailer vauuuuuu a ono veliko smeće od igre nevalja na cijena oko 500 kn ali mislim za svaku igru koja dođe toliko košta i da su normalnije cijene ljudi bi možda i kupovali , ja bi ovako stavio u dučane da se igre mogu probati i koju želiš kupiti znači testni proizvodi.

    • BoneDigger

      @shepard-fan, 27.08.2016 - 07:31

      Ma slazem se ja s tobom ali kazem WTF na originalni komentar, “Probijena Denuvo zaštita može značiti samo jednu stvar:
      R.I.P. master race gaming”. Sto je tu pisac htjeo reci? I dali je mozda bio na drogama? Da, nikad ne treba vjerovati trailerima i marketing stvarima, pobogu, ljudi idu na fakultete i uce kako da ti prodaju go*no na stapicu i onda ti isti ljudi diktiraju cjelu marketing kampanju. Pa neces valjda njima vjerovati, a i nema demo verzija pa puno ljudi zbog toga skida.

  • trulex

    26.08.2016 - 20:42

    amo pirati to to to

    • Toka123

      @trulex, 26.08.2016 - 21:04

      wtf

    • trulex

      @Toka123, 26.08.2016 - 21:33

      šta wtf, što ne pirati? Volim pirate da probam igru da bezveze ne kupujem, eto tio sam no mans sky kupiti i sreća bio pirat fino probo vidio da je smeće izbriso, eto… nikome štetu nisam nanio, vec sam samo okusio njihov proizvod, kao kad na pijaci grožđe kupuješ pa probaš jedan vidiš kisal i ne kupuješ nikako onda. eto aj ćao

    • funky0308

      @trulex, 28.08.2016 - 12:02

      Sve štima, drugi komentar ti je skroz na mjestu ali ne bi trebao javno promovirati piratstvo na HCLu..

  • closingtime

    27.08.2016 - 00:19

    Članci o piratstvu uvijek imaju najviše komentara.

  • berac_malina39

    27.08.2016 - 09:46

    Cija glupa ideja je bila da se plati nevjerovatno mnogo para za Denuvo za malu igru kao Inside. Ne vjerujem da bi neko piratirao Inside. Čini se da sam u krivu. Ali, čekaj! KONFIGURACIJA POTREBNA ZA INSIDE JE A-P-S-U-R-D-N-A! Bolje da su uložili pare u optimiziranje igre, a ne Denuvo. Igra je 2.5d FFS!!

  • Chux

    27.08.2016 - 10:26

    Ma ista stvar kao kad je i Starforce digo prašinu prije X godina kao najsuvremenija zaštita koju je nemoguće zaobići. Sve je samo pitanje vremena mada neke stvari se čak i dost dugo izdrže.

  • matrix_4_life

    27.08.2016 - 10:52

    A bypass by VOSi :)…uvijek je bilo i bit ce pirata, ne nasjedajte na fore developera i proizvodjaca igara. Realno platis igru nekih 50 eur. kad tamo neki bullshit, mislim da Deus ex MD ne vrijedi te novce. Kineski 3DM se povukao na godinu dana, (nece pokusavati razvaliti Denuvo), zar tu nesto ne smrdi kao dogovor s developerima AAA igara ;). Zar vi da vam neki developer ponudi lijepu svotu novca, nebi pristali na tako nesto. Jedini koji sada rade na razbijanju Denuva su ItalijanskiCPY i Bugarski VOSI, koji uzgred uspjesno varaju glupi STEAM, ubijede ga da igrate Demo igru :D. ZAKLJUCAK:
    NE KUPUJEM NITI CU IKAD PO OVIM PAPRENIM CIJENAMA, A PIRATA CE UVIJEK BITI I BILO JE PS: zaboravih pomenuti i Just Cause 3 igra ne vrijedi nista cista zajebancija, a toliko je hvaljena prije izlaska, znaci ko kupi BACIO JE NOVCE. Btw to je moje mmisljenje 😉

    • Anomaly

      @matrix_4_life, 28.08.2016 - 08:31

      Bypass by Voksi ne radi više koliko znam, zapravo radio je samo na kratko, dan-dva čini mi se.

    • matrix_4_life

      @Anomaly, 28.08.2016 - 16:28

      Radi Juast Cause 3 i Rise of Thomb Rider ostalo ne, sto ne znaci da nece 😉

  • Brko28

    27.08.2016 - 15:33

    Baš mi je drago da su je probili. Ne moram igrat nijednu igricu ali je neću platit 50-60E, maximalno koliko vrijedi igrica je 10E.

    • funky0308

      @Brko28, 28.08.2016 - 12:07

      Tako je, igrica vrijedi 10€, a igra 50-60€ . Čuj njega, od kuda ti znaš koliko je resursa uloženo u razvoj jedne igre? Cak niti to nije presudno, presudniji je broj prodanih primjeraka koji vraćaju uložene pare. Šta bi ti rekao direktoru da ti kaže, tvoj rad vrijedi max 2000kn/mj, a ti regionalni direktor Citroena? Neke igre vrijede 200€, neke ne vrijede ni 2€ i tu se ne može generalizirati.

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?