HCL.HR

Desperados – komandosi Divljeg zapada

Zoran Žalac 20.04.2023.   •   4 komentara   •   Retro gaming


Na današnji dan prije 23 godine igrao se Desperados: Wanted Dead or Alive – taktički naslov koji nas je upoznao s Johnom Cooperom i njegovom bandom odmetnika.

Zanimljivo je kako neki serijali uspiju nadživjeti svoje inspiracije. Dobar primjer za to je serijal Desperados, koji se prvi put pojavio na današnji dan prije 23 godine Desperados je imao učiti uzor u serijalu Commandos, samo je akciju umjesto u Drugi svjetski rat odveo na Divlji zapad. I dok su Commandosi nestali sa scene nakon 2006., Desperadosi su živi i dan danas.

Desperados: Wanted Dead or Alive bila je taktička igra izometrijske perspektive u kojoj smo kontrolirali grupu odmetnika. Predvodio ih je John Cooper, hladnokrvni revolveraš koji 1881. godine kreće u lov na pljačkaša vlakova zvanog El Diablo. Cooper za taj posao okupi ekipu s još troje poznanika, a usput im se pridruže i dva dodatna lika. Kako to obično biva, svaki od tih likova imao je neku svoju specijalnost, a kombiniranje njihovih vještina bilo je ključno za prelazak 25 misija.

U Desperadosu je bilo akcije, ali je ona bila dozirana. Bilo je važno razraditi taktiku za eliminiranje protivnika jer bi igra brzo završila čim bi bilo koji član postave bio ubijen. Po uzoru na slične igre, Desperados je također koristio vizualiziranje neprijateljskog vidnog polja, a sami neprijatelji reagirali su i na proizvođenje zvukova. Postojala je i opcija programiranja naredbi za svakog lika kako bi surađivanje bilo lakše za koordinirati.

U Desperadosu je bilo akcije, ali je ona morala biti pomno razrađena – korak po korak.

Desperadosi su ostvarili zapažen rezultat, ali se nikad nisu pojavili izvan PC platforme. Na nastavak se čekalo pet godina da bi prelazak u 3D razočarao fanove. Kasnije je igra dobila neslužbeni treći dio zvan Helldorado, a nakon toga krenuo je rad na multiplayer igri Desperados Gangs koja na kraju nikad nije bila dovršena jer se studio zatvorio prije toga. Desperadosu su pripali izdavačkoj kući THQ Nordic te su na kraju doživjeli treći dio koji je bio jako dobro prihvaćen.

Što se originalne igre tiče, ona se i danas može pronaći u prodaji na Steamu i GOG-u, a od 2018. godine dobila je podršku za Windows 10/11 i rezolucije widescreen formata.

Što vam je to 'Gaming kalendar'?

Komentari (4)

  • Virty

    20.04.2023 - 14:40

    Ajme, ovo se igralo i nije bilo loše u to vrime 🙂

  • Optimyst

    20.04.2023 - 16:48

    Jedna od meni najdražih igara uopće,bilo je kasnije nastavaka (loših), konačno se dvadesetak godina kasnije Desperados 3 uspio kvalitetom približiti originalu.

  • John_Constantine

    20.04.2023 - 18:25

    Što sam uživao u filmićima nakon svake odrađene misije. A samu igru sam desetak puta prešao. I dan danas mi nije dojadila.

  • StJimmy90

    20.04.2023 - 20:01

    O ovoj igri bih mogao napisati trideset stranica teksta.
    Igra po koju sam trcao kod prijatelja dok mi je rodjak spajao prvi komp na kuhinjskom stolu koji smo prebacili u moju sobu dok starci ne kupe adekvatni.
    Toliki je big deal bio prvi komp da su starci pristali biti bez stola u kuhinji neko vrijeme haha.
    Dane i dane si mogao utrositi u taktiziranje.
    Pregrst zanimljivih misija. Igra kao da nije imala kraja.
    Najsladji osjecaj kad ti se poklopi sve kako si zamislio.
    Da mi se malo vratit u te dane.

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?