HCL.HR

Frogger – najpoznatiji žabac u svijetu videoigara

Zoran Žalac 05.06.2019.   •   3 komentara   •   Retro gaming, Svijet igara


Na današnji dan, prije točno 38 godina, u Japanu se prvi put pojavila arkadna igra pod nazivom Frogger.

Početkom osamdesetih godina u svijetu videoigara počeo se nazirati trend korištenja životinjskih likova. Predvodila su ga dva tada popularna naslova – Donkey Kong te Frogger koji je u Japanu izašao na današnji dan prije točno 38 godina.

U tom smo igri dobili zadatak prevesti žapca i njegovu familiju preko ceste i rijeke, za pretpostaviti je do njihovog doma. Zašto su se žabe našle na drugoj strani ceste – do dan danas nije jasno. Međutim, na službenom arkadnom stroju Frogger je bio prikazan kao poslovna žaba, s kravatom i kovčegom, pa možemo nagađati da je tip išao na poslovni dogovor.

U bilo kojem slučaju, Frogger je imao jednostavnu ideju. Igrač kontrolira žabu u četiri smjera, a cilj mu je s donijeg dijela ekrana doći na gornji dio ekrana. Pri tome mora izbjegavati vozila na cesti te krokodile i zmije u vodi. Usput može pokupiti mušice za dodatne bodove. Na svakom levelu cilj je uspješno prevesti pet žaba, a nakon toga slijedi novi level s većom težinom (brže kretanje vozila i sl.).

Frogger je bio veliki hit u industriji igara tog vremena zbog svoje inovativne ideje. Nakon uspjeha na arkadnim strojevima prebačen je na brojne druge platforme, uključujući Atari 2600, Commodore 64 i druge. Nastavak je uslijedio tri godine kasnije, a za njim i brojna druga izdanja.

Premda je sama igra imala nebrojeno mnogo verzija, tržište su ubrzo preplavili i klonovi žapca koji su aktualni i do dan danas. Primjerice, ako Froggera potražite na mobilnom uređaju, pronaći ćete barem dvadesetak igara na tu varijaciju.

Iako već godinama više nije aktualno lice u gaming industriji, Froggera se i dalje smatra ikonom gaminga i popularne kulture. Zadnjih se godina popularni žabac tako pojavljivao i u filmovima kao što su Wrecki-It Ralph te Pixels.

Komentari (3)

 • mili1985

  05.06.2019 - 11:42

  Kad vidim Froggera, uvijek se sjetim George-a iz Seinfelda kako prelazi cestu poput Froggera.

  • Apocalypse4987

   @mili1985, 05.06.2019 - 13:36

   dok gura arkadni aparat na kojemu je frogger 🙂

 • Optimyst

  05.06.2019 - 19:52

  Naravno,igralo se to sredinom 80-ih na ZX Spectrumu…star sam ko biblija…

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?