HCL.HR

Dreamcast – zadnja SEGA konzola

Zoran Žalac 27.11.2023.   •   9 komentara   •   Retro gaming


Na današnji dan prije točno 25 godina japanska tvrtka Sega lansirala je svoju zadnju konzolu za igranje igara, zvanu Dreamcast.

Tvrtka SEGA je početkom devedesetih ostvarila značajan uspjeh sa svojom Mega Drive konzolom. Međutim, ulazak Sonyja na tržište konzola poremetio im je planove te je njihov Sega Saturn prošao nezapaženo. Sega se zato pripremala dati odgovor tehnički snažnom i progresivnom konzolom koju su razvijali pod kodnim imenom Katana.

Iako bi bilo interesantno imati konzolu koja se zove Katana, za konačni naziv proizvoda u Segi su raspisali javni natječaj te su se između pet tisuća prijedloga na kraju odlučili za naziv Dreamcast. Bila je to konzola koja je po količini raspoložive radne memorije (26 MB) značajno nadmašila konkurentni PlayStation (2 MB) te Nintendo 64 (4-8), a za pohranu igara koristila je GD-ROM format koji je bio većeg kapaciteta (1,2 GB) nego tada popularni CD-ROM.

Osim toga, Dreamcast je imao podršku za operativni sustav Windows CE te je ostao upamćen kao prva igraća konzola s ugrađenim modemom za pristup internetu, odnosno za mrežno igranje. Na papiru je Dreamcast tako bila najnaprednija konzola 20. stoljeća i kad je u Japanu lansirana na današnji dan prije 25 godina, sve su zalihe odmah bile rasprodane.

Dreamcast je bila prva konzola koja je donijela ugrađenu funkcionalnost igranja igara putem interneta.

Međutim, Dreamcast je bila zadnja konzola koju je Sega proizvela, a proizvodnju su prekinuli nakon svega dvije godine. U početnoj se fazi Dreamcast dobro držao te su se na konzoli igrale neke stvarno unikatne igre. Crazy Taxy, Virtua Tennis, Shenmue, Jet Set Radio i Sonic Adventure bili su najveći hitovi Dreamcasta, a zanimljivo je da je na ovoj platformi startao i danas megauspješni serijal NBA 2K. Ipak, podrška developera izvan Japana bila je slabašna te je konzola na kraju dobila svega 600-ak igara.

Mnogi će reći kako je za tržišni neuspjeh Dreamcasta zaslužna dominacija PlayStationa. U trenutku kad se Dreamcast pojavio, prvi je PlayStation bio na vrhuncu slave sa serijalima koji su se probili u mainstream. Već su se krajem devedesetih razmišljalo o hollywoodskim adaptacijama hitova kao što su Tomb Raider i Resident Evil – koji su potekli upravo na PlayStationu. Dvije godine kasnije na tržištu se već pojavio PlayStation 2 s novijim hardverom i priča je tu za Segu bila gotova.

Dreamcast se na kraju prodao u 9,13 milijuna primjeraka, a Sega se početkom 2001. godine prebacila na izdavanje vlastitih igara na tuđim platformama za igranje. Doduše, kratko su se distribuciji konzola vratili uz Sega Mega Drive Mini retro konzole.

Što vam je to 'Gaming kalendar'?

Komentari (9)

  • vjk zg

    27.11.2023 - 12:59

    Sega Mega Drive je bila toliko moćna za držat i igrat da je moje socijalno dupe sa 9 god bilo tada osviješteno da se nikada neće moći više igrat na tako nečem woooow-sonic je bila igrica.Dns 31 god nakon nabacim osmjeh upalim playkija i Gt7 dok sjedam u cockpit sa ‘trast-mast-ovim’ volanom na 139’dijagonale(i čekam dan-dva da dođe SF 1000 add on) i pozovem ‘onog siročeka’ s početka teksta da skupa uživamo u ljubavi ostvarenoj..Da..zaista ovakvi tekstovi uspomene bude.Bravo za članak

  • TonyKing115

    27.11.2023 - 21:04

    Spawn igra za dreamcast je bila topčina!

  • mili1985

    27.11.2023 - 21:20

    Sega kod mene uvijek ima posebno mjesto u srcu. Rokao se i Master system i Mega drive. Ali nakon što sam otkrio Ps, sve je otišlo kvragu.

  • 312AE

    27.11.2023 - 22:24

    Tek sam ovu konzolu nabavili prije 13-14 godina ,ali na svu sreću. Moj bratić ju je imal 2000 u Njemačkoj,no onda meni Playstation bil važniji,no znam da smo ju jednom na praznicima igrali. WWF ,no moj vam Playstation nam je bil zabavniji. Na sreću sam si u zadnjih 10 godina lijepu kolekciju sredil i još si jednu konzolu modal. Svatko ko voli arkadne igre bi trebalo jednom nešt na ovoj konzoli odigrati. 🥰Šteta da je bila iznad svog vremena i da je flopala.

  • Future man

    28.11.2023 - 08:57

    Kad procitam ili cujem Sega moje gamersko srce zatitra od nekog razloga. U djetinstvu sam znao igrat arkadne igre na aparatima.Kad nebi ima novaca pretvara bi se da igram ,pipkao bi komande dok se na ekranu igra automatski vrtila sa snimkom na kojoj pise insert coin.Ah ta vremena.😏

  • ikral

    28.11.2023 - 17:07

    Imam

  • SonOfOsiris

    29.12.2023 - 23:38

    Jedna od najboljih konzola ikad uz GameCube, nezasluženo je otišla prerano u penziju imala je još toga za ponudit

  • Sarge

    30.12.2023 - 09:20

    Tehnološki skok koji je ponudila Sega ovom konzolom je bio ogroman i opipljiv. Današnje generacija konzola ne nudi takav ogroman leap u grafici kakav smo imali sa NES-a na SNES, SNES- a na N64, N64 na Dreamcast. Sega je sa Saturnom uvela cd, ma bili su majstori zanata.

    • SonOfOsiris

      @Sarge, 30.12.2023 - 14:37

      Istina, najveći skokovi su bili sa NES na SNES, pa na N64 onda na GameCube/DreamCast/PS2 i zadnje na PS3, sa PS4 na PS5 nikakav

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?