HCL.HR

EA Sports obnovio licencu za FIFPro da može koristiti imena i izgled tisuća nogometaša

Zoran Žalac 13.10.2021.   •   0 komentara   •   Industrija videoigara


Nema straha da će licence biti problem za novu nogometnu igru Electronic Artsa – kako god da se ona nagodinu bude zvala.

Ne znamo još kako će se nagodinu zvati nova nogometna igra EA Sportsa, ali znamo barem da će se većina nogometaša u njoj zvati kako se zovu i u stvarnosti. Naime, produženo je partnerstvo EA Sportsa i organizacije FIFPro koja indirektno zastupa više od 65 tisuća profesionalnih nogometaša te odobrava korištenje njihovih imena i izgleda u videoigrama.

Dobre vijesti za fanove Fife, ali je u svakom slučaju zanimljivo kako službena objava nigdje ne spominje naziv serijala FIFA, spominju se samo “nogometne videoigre”.

Prošle je godine oko licenca FIFProa nastala prava pomutnja nakon što se ispostavilo da pojedini nogometaši, poput Zlatana Ibrahimovića i Garetha Balea, uopće ne znaju da organizacija FIFPro polaže prava na odlučivanje o tome hoće li se oni pojaviti u igrama ili neće.

Situacija je pomalo zamršena jer FIFPro zapravo ne zastupa nogometaše nego sindikate nogometaša iz 60-ak zemalja, a ti sindikati odlučuju o tome hoće li novac plaćen za licence ići na račun samih nogometaša, njihovih klubova ili pak za usluge samih sindikata. Izuzev toga, FIFPro nema nikakve veze s partnerstvima i licencama koje Electronic Arts dogovori izravno sa samim klubovima i njihovim nogometašima.

Komentari (0)

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?