HCL.HR

Stav je Electronic Artsa da djeca ne bi trebala trošiti novac u FIFA igrama

Zoran Žalac 11.10.2021.   •   4 komentara


Portal Eurogamer odradio je fascinantan intervjuu s predstavnikom Electronic Artsa na temu kockanja i pay-to-win shema u igrama FIFA serijala.

Prije nekoliko je dana na portalu Eurogamer osvanuo iznimno kvalitetan intervju na temu FIFA igara. Nitko nakon njega nije mnogo pametniji, ali je fascinantno koliko je novinar Wesley Yin-Poole pritisnuo svog sugovornika, Chrisa Bruzzoa iz Electronic Artsa pitanjima o kockarskoj naravi FIFA igara i otvorenosti prema pay-to-win shemi. S druge je strane isto tako fascinantno da su iz Electronic Artsa uopće htjeli razgovarati oko tih tema.

Cijeli intervju možete pročitati na Eurogameru, a mi prenosimo neke najsočnije dijelove.

Predstavnik Electronic Artsa u intervjuu poručuje da 8/10 igrača FIFA igara ne troši stvarni novac na FUT Coins. Od otvorenih FUT paketa, 9/10 ih se otvara FUT Coinsima zarađenim od samog igranja. Dakle, 1/10 FUT paketa otvara se plaćanjem stvarnim novcem, a Bruzzo u tome ne vidi ništa sporno jer se i u stvarnom nogometu prednost dobiva financijskim ulaganjem. Navodi kako je u potpunosti igračeva odluka hoće li trošiti dodatni novac ili neće.

Bruzzo je ipak suprotnog mišljenja kad su u pitanju djeca, odnosno igrači koji nisu punoljetni. Za njih kaže da ne bi trebali trošiti novac u FIFA igrama. I navodi kako zapravo imaju vrlo mali postotak registriranih igrača koji su maloljetni.

Na pitanje o kockanju odgovor je dobro poznati argument – “Ali od toga nema zarade”. Na protuargument da postoji cijelo crno tržište za FUT Coinse do kojega je lako doći običnom pretragom na Googleu, Bruzzo odrješito odgovara da su prodavači FUT Coinsa kriminalci protiv kojih se Electronic Arts stalno bori.

Prema Bruzzovim riječima, FIFA će se prilagođavati vremenima, ali se sustav monetizacije za nju neće drastično mijenjati u budućnosti:

“Nama trebaju prihodi da možemo nastaviti plaćati developere kako bi oni nastavili povećavati vrijednost igre i činiti ju još zabavnijom. Ne vidim da će se to promijeniti. Mislim da igrači jasno reagiraju na zabavu koju im pružamo kroz sadržaj koji distribuiramo u igri. Mislim da ćemo s time nastaviti.” – zaključio je Bruzzo.

Komentari (4)

  • SanKa

    11.10.2021 - 11:28

    ovo je ko kad je medellin cartel govorio da klinci ne bi trebali kupovati kokain

  • movie

    11.10.2021 - 14:17

    1/10 troši stvaran novac a oni godišnje samo od fifa pointsa zarade više nego na prodaji igre? Tko je ovdje lud? Preko milijarde dollara kapne od mikrotransakcije u fifi. Koliko onda ta jedna desetina troši novca? Čisto sumnjam. Nekako mi je reaalnije da jedna desetina nije probala trošiti novac u igri. U to bih povjerovao.

  • Cro_Maher

    11.10.2021 - 14:22

    “Nama trebaju prihodi da možemo nastaviti plaćati developere kako bi oni nastavili povećavati vrijednost igre i činiti ju još zabavnijom” – gamad pohlepna, najžalosnije je što vjerojatno 95% novca ode na marketing i licence, a igra je ista već godinama..

  • CroZbunjola

    11.10.2021 - 15:00

    Mali postotak registriranih je maloljetno,a ko ne radi account koji je 18+

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?