HCL.HR

Producent Final Fantasyja 16 objasnio zašto su svi likovi u igri bijele rase

Zoran Žalac 05.11.2022.   •   68 komentara


Producent Final Fantasyja 15 Naoki Yoshida osvrnuo se na pitanje zastupljenosti različitih rasa u igri. Kako kaže, svijet Valisthea nije zamišljen da bude raznovrstan kao stvarni svijet u kojemu živimo.

Final Fantasy 16 nedavnim je videom neke podsjetio na TV seriju Game of Thrones, primarno zbog svoje političke drame. No, neke je video podsjetio na Game of Thrones i po tome što nije prikazao zastupljenost više različitih rasa – svi likovi u igri bijeli. U razgovoru za IGN, producenta igre Naokija Yoshidu dočekalo je pitanje zašto je tome tako, a evo što je on imao za reći na tu temu.

“Moj odgovor će neke možda razočarati ako imaju osobna očekivanja. Od najranijih je faza razvoja naš koncept u dizajnu snažno bio inspiriran srednjovjekovnom Europom, te je obuhvaćao povijesne, kulturne, političke i antropološke standarde koji su bili dominantni u to vrijeme.” – objasnio je Yoshida.

“Zbog geografskih, tehnoloških i geopolitičkih ograničenja svijeta kojega smo zamislili, Valisthea nikada nije trebala biti realistična ni raznovrsna kao današnji svijet… pa čak ni kao Final Fantasy 14 koji ima čitav planet s nacijama, rasama i kulturama. Izolirana narav ovog svijeta je značajan dio same priče…. Iako smo smatrali da je uvrštavanje etničke raznovrsnosti u Valistheu važno, ubacivanje previše toga u ovaj kutak svijeta narušilo bi granice koje smo si postavili za tu priču. Da, to je fantazija, ali je isto tako ukorijenjena u stvarnost.” – poručio je Yoshida.

Yoshida potom kaže kako developeri žele da fokus bude na karakteristikama likova koji su kompleksni i raznovrsni po svojim osobinama, uvjerenjima, motivacijama i porijeklu.

“Postoji raznolikost u Valistheji. Raznolikost koja, iako nije sveobuhvatna, ima sinergiju s onim što smo stvorili te je vjerna onome iz čega crpimo inspiraciju.” – zaključio je Yoshida.

Komentari (68)

  • Moonlight22

    05.11.2022 - 12:12

    Japanci još uvijek imaju mozak! Ovo zvuči baš dobro.

  • mili1985

    05.11.2022 - 12:25

    U prijevodu, čovjek ima viziju od koje ne odstupa da bi se dodvorio masi ili u ovom slučaju kmečavoj manjini. Ne daj se!

  • Markus Krez

    05.11.2022 - 12:41

    Super !!! Napokon nema “onih” ABZŽnormalnih LGTB+ i sinergija sviju strana hehe 🙂 … Inače poštujem sve ljude na svijetu ali mi ide na živce kada se nepozvani smatraju rasistički uvrijeđeni kao da su oni nešto doprinjeli ostatku Svijeta a nisu nikada … ;P

  • Bogy

    05.11.2022 - 13:04

    Raznovrsnost u igrama, filmovima itd… nije loša imati sve dok ima smisla i dok je dobro napravljena i uklapa u priču. Najveći problem nastaje kad se doda raznovrsnost likova i onda površno karakteriziraju lika.

  • Racunbroj101

    05.11.2022 - 14:34

    Ovo ću kupiti samo zbog ove izjave. Tako se to radi. Makar nemam PS5. Srednjovjekovna Europa je srednjoeuropska Europa a ne moderna neistinita ideja srednjoeuropske Europe koja se danas prodaje. Jedini koji imaju nešto časti u ovome svijetu 🙂

    • Ravel

      @Racunbroj101, 05.11.2022 - 14:57

      “Srednjovjekovna Europa je srednjoeuropska Europa a ne moderna neistinita ideja srednjoeuropske Europe koja se danas prodaje”

      A to bi bila?

    • Racunbroj101

      @Ravel, 05.11.2022 - 15:00

      Pogledaj LOTR i Witcher pa bude ti možda malo jasnije

    • Ravel

      @Racunbroj101, 05.11.2022 - 16:56

      Kakve veze djela fantastike imaju sa slikom srednjoeuropske Europe? Mene zanima o kojoj to “modernoj neistini” pričaš jer mi se čini da pričaš gluposti.

    • Racunbroj101

      @Ravel, 05.11.2022 - 17:16

      Pa rekao ti je čovjek sam a ti ne shvaćaš. Pretpostavljam da nisi glup, samo ne želiš prihvatiti tuđe mišljenje (to mi je OK, ja isto ne prihvaćam većinu). Fantazija temeljena na istini. Temelj je srednjovjekovna europa u kojoj su likovi europski bijeli. Pa to bi i malo dijete do sada shvatilo. Prvo ide temelj – stari europljani pa onda ide zamišljanje fantazije na tom temelju. Tvoje pitanje je krivo postavljeno, kao i obično sa filofofijom kakvu ti ganjaš.

    • Ravel

      @Racunbroj101, 05.11.2022 - 18:25

      Ti znaš da Tolkien nije koncipirao svoje likove po rasama i da mu srednja Europa nije bila baza, već je uzimao iz raznih kultura sve i svašta jer je bio filolog i znao 10+ različitih jezika? Ali na stranu to, što ti je to moderna neistina? To me uglavnom zanima i ne daješ konkretan odgovor na to, već ga odbijaš i daješ razne primjere koji s time nemaju neke veze. Moj prvobitni odgovor na tvoj post se nije ticao Final Fantasya i zašto je tvorac igre odlučio to i to jer me to ne zanima, ne zanimaju me trenutne gluposti i debili koji se pale na to jer misle da će svijet otići u kurac ako vide crnce u serijama, ali me zanima što je to za tebe “moderna neistina” u kontekstu srednjovjekovne Europe – misliš li reći da tada nije bilo nikoga na tim prostorima osim bijelaca ili što, ne razumijem te.

    • Racunbroj101

      @Ravel, 05.11.2022 - 18:52

      Pogledaj video iz usta samog Tolkiena. Nemoj ti meni tu pisati filozofske neistine

    • Dick Johnson

      @Ravel, 05.11.2022 - 18:56

      Da, al u meduzemlju je svaki imal svoj dio mape. Imal si vilenjake koji su bili koji su bili fair, ethereal mitski, a imal si na jugu gadne crne trolovima slicne ljude, crvenih jezika i bjelih ociju. Nije bilo miks. Ja bi volil da mi neko objasni kak u fantasy srednjevjekovnim svjetovima postoje sela koje imaju raznolikost stanovnistva ko moderni metropolitanski grad. Mislim kak je doslo do toga? A Tolkien je koncipiral svoj svjet na Europi i europskim mitovima cisto informativno.

    • SonOfZeus

      @Ravel, 06.11.2022 - 17:45

      Kakve veze ima? U dobroj namjeri ću ti objasnit makar vjerujem da si dovoljno inteligentan to zaključiti sam: Witcher knjige su iznimno u potpunosti inspirirane srednjovjekovnom europom i slavenskom mitologijom – u tolikoj mjeri da u svim knjigama zajedno nema dva lika drugačije rase. Igra je to poštovala ali je zato serija to sve okrenula, sada kuzis?

    • Robotz

      @Ravel, 05.11.2022 - 15:55

      Idi netflix gledati pa u sred Poljske u 13 stoljecu crnac je Baron ili Kralj jer to je povijesno tocno i precizno !

    • Zoran Žalac

      @Robotz, 05.11.2022 - 16:23

      Witcher je loša serija gdje je guranje manjina najmanji problem. Zapravo je izvorni materijal priča o tlačenju i diskriminiranju manjina – počevši od samih Witchera. Ali, fun fact: usred Poljske u 13. stoljeću (gdje se radnja Witchera ne odvija, btw) nije bilo magije, patuljaka, čudovišta ni mutanata. Zapravo su veće šanse da se tada tamo pojavio poneki crnac nego korumpirani jahač koji je vilenjak iz druge dimenzije ili nešto… Ako briješ na neku povijesnu autentičnost kod Witchera, odabrao si krivo mjesto za tražiti ju.

    • Racunbroj101

      @Zoran Žalac, 05.11.2022 - 16:31

      To je istina. Jedina svjetla točka tamo je u prvoj sezoni bio Henry. Kao što ti gore piše – mitološka priča koja leži na antropološkoj realnosti. Jedan crnac tu ili tamo je OK ali glavni likovi u Witcheru i LOTRu ne mogu biti crnci osim ako radiš rasističku seriju čiji je jedini cilj pranje bijele rase jer je to trenutni cilj posvuda. Ja ne znam kako serija sa bijelom rasom može biti više rasistička od serije koja mijenja jednu rasu drugom. To je ustvari pravi rasizam, pod krinkom borbe protiv istog.

    • Mephidrante

      @Zoran Žalac, 05.11.2022 - 17:01

      Jako glupi copy/paste argument, to što je u pitanju fantazija ne znači da ne mora pratiti povijest kulture po kojoj je inspirirana. Zamislimo naprimjer da je u Pasiji, filmu fantaziji inspiriranom po istinitom događaju, Isus gej azijac iz Koreje?

    • Demon90

      @Mephidrante, 05.11.2022 - 18:08

      Inspiriranu po istinitom događaju 😂😂😂😂😂😂

    • Zoran Žalac

      @Mephidrante, 05.11.2022 - 18:28

      A Witcher je po istinitom događaju? Lol, naravno da ne mora pratiti, što ti je?! Autor fantasy djela je taj koji odlučuje povijest svijeta kojeg stvara, bila ona inspirirana nekom drugom poviješću, ili totalno izmišljena. Pa pobogu, alegorijske priče funkcioniraju upravo tako da jedan motiv možeš prebaciti u bilo koje okruženje i zadržati poantu priče. Nisam vidio da se itko buni što fantazija God of Wara ne prati povijest nordijske kulture time što je Kratosa iz Grčke preselila u drugi panteon. E bome ću svašta i pročitati ovdje… baš svašta.

    • Ravel

      @Mephidrante, 05.11.2022 - 18:29

      Isus nije bio bijelac, a i ako ćemo biti fer, primjer koji daješ je totalna bedastoća.

    • djosic85

      @Ravel, 06.11.2022 - 19:50

      Isus je pripadnik semitskih naroda koji spadaju u bijelu rasu. Druga je stvar što su preplanuli od sunca, pa imaju tamniji ten. To je ko da kažeš da meksikanci nisu bijelci

    • Bakinson

      @Mephidrante, 06.11.2022 - 12:36

      Svima ti ljudi kojima smetaju crnci u nekim serijama neće nikad prigovoriti što je eto u pasiji isus prikazan kao bijelac jer ono… ne mogu biti rasisti protiv svoje rase. Klasik. Iako da prihvate takve argumente onda bi bili debelo manji rasisti. Rasisti, ali barem pametni rasisti.

    • Josip999

      @Bakinson, 07.11.2022 - 08:36

      Pametni rasist = oksimoron. Svaki rasist koji kmeči kad vidi crnca u seriji = megamoron. 🙂

    • Bakinson

      @Josip999, 07.11.2022 - 10:13

      U pravu si 😀

    • Robotz

      @Zoran Žalac, 05.11.2022 - 17:20

      Ne trazim povjesnu autenticnost trazim ako kupis source materijal da ga se drzis ako je u knjigama svaki lik crnac ili gay onda neka bude i seriji i filmu ako nije dosta mi je ove “kulture” gdje se mora traziti rasni i sexualni balans a i vi koji to branite bas mi se bljuje i od toga ali dobro free world kao pa go for it.

    • Zoran Žalac

      @Robotz, 05.11.2022 - 18:12

      Gdje ja branim išta? Ja te ispravljam u krivom uvjerenju da se radnja Witcher serije odvija u Poljskoj 13. stoljeća. A ti onda okrećeš na nepoštivanje autentičnosti source materijala… u kojemu se Witcher isto tako ne odvija u Poljskoj 13. stoljeća.

    • Bakinson

      @Zoran Žalac, 07.11.2022 - 10:21

      Zorane, samo im nemoj molim te reci da witcher, iako baziran na slavenskoj mitologiji, je 90% izmisljene mitologije jer je krscanstvo sistematski stotinama godina iskorjenjivalo to. Sva ta v
      Cudovista su 90% izmisljena i oblikovana po malim djelovima prica koje su ostale. Tako da reci da je inspirirano istinom je tupavo, jer istina je unistena a ovo je masta par likova koji su htjeli da barem neke korijene ima u slavenskoj mitologiji. To je sto se tice knjiga, a sada je na redu serija. Mislim, opcenito imam kritiku na witcher seriju jer smatram da amerikanizira slavensku kulturu, ne kroz crnce niti gayeve niti ista tako jer to mi je nebitno u izmisljenim pricama, nego opcenito je promasena prilika da priblizi barem te male ostatke nase mitologije ljudima, makar je i 90% izmisljene kulture. Pozzz

    • BigM

      @Robotz, 06.11.2022 - 16:14

      Evo brat vam objasnio

    • Zoran Žalac

      @Robotz, 05.11.2022 - 16:28

      Sad mi je palo na pamet da se možda ne referiraš na Witchera nego na neke Bridgertone ili nešto. Iako mislim da se to ne odvija u Poljskoj.

    • Pussybomber

      @Zoran Žalac, 06.11.2022 - 00:22

      Šta vam jednostavno čovjek želi reći a to je da ne želi gledati/čitati o ljudima koji dolaze iz Afrike… U nama dragim filmovima, serijama, knjiga, igrama itd… koji su smješteni u ili nas podsjećaju na Europu ili svijet kakav je prije bio… Witcher je slavska mitologija koju su poljaci izmislili i naravno da trebaju da budu bijelci u njoj i samo bijelci. Recimo da praviš film uvezi Amerike dok još nije bila otkrivena i tamo staviš glumce koje glume te indijance i onda staviš malo crnaca, pa malo žuti Kineza, pa malo ovi iz Noveske itd… Na šta bi to ličilo??? E to se sada upravo radi sa Witcherom, Ring of Power, čekamo još na crnog Vikinga, Kineza koji je kralj Afrike itd…

    • Zoran Žalac

      @Pussybomber, 06.11.2022 - 08:57

      Ako je fantasy film inspiriran otkrićem novog kontinenta ne bi me najmanje bilo briga da na tom kontinentu nađem Norvežane i Azijate. Jednako kako me ne smeta da postoji igra poput Greedfalla gdje je kolonizator dolazi u “novi svijet” gdje su tamnoputi ljudi već prisutni. Ili u igri koja se doslovno zove New World. Ako je nešto u fantasyju inspirirano nečim, NE MORA biti okovano stvarnošću. Ne mora imati ni bijelo ni crno po defaultu, može imati što god autor odluči da će imati. To je i poanta ovoga za Ff16 gore. Tražiti da fantasy obavezno prati okvire stvarnosti je ubojstvo fantasyja. To vrijedi i za one koji bi raznovrsnost trpali u sve i za one koji raznovrsnost ne žele prihvatiti.

    • Sentinel

      @Zoran Žalac, 06.11.2022 - 10:04

      Najbolji primjer “diversitya” je AC valhalla, kojeg sam izigrao uzduz i poprijeko, imam sad oko 220h, ali me izrazito iritiraju crnci vikinzi … ono nemoj me zajebavat… ali sto i ocekivat od tima koji na loading screen stavlja da je sacinjen od razlicitih “gender identitya”

    • Zoran Žalac

      @Sentinel, 06.11.2022 - 10:30

      Povijesni izvori na koje se referiraju ukazuju da je to historijski autentično – postojao je manji udio crnih vikinga. Minutu si udaljen od toga da to provjeriš. Daleko veći neautentičnost s AC-ovim vikinzima nema veze s bojom kože, nego s time da se Eivorov klan ne ponaša kao vikinški klan. Kao, oni pljačkaju samo, a ne ubijaju nedužne. Lol. Mogli su bit i zeleni vikinzi i opet bi veći problem bio taj što romantiziraju nemilosrdnost. To je problem – ljudi danas svaljuju svu krivicu na tzv. woke umjesto da analiziraju ono što je stvarni problem. Nitko se ne upušta ni u kakvo dublje analiziranje problematike jer je na youtubeu najgledanije kad uperiš prst u manjinu i ljutiš se što je prisutna u nečemu što ima daleko veći problem, npr. loš writing.

    • Sentinel

      @Zoran Žalac, 06.11.2022 - 16:54

      ne ljutim se jer postoje razne psihoze kod ljudi koji se ne lijece (a trebali bi), rekao sam da me iritiraju. dovoljno sam inteligentan da prepoznam bs kad mi ga ss nastoji servirat te odgurnem tanjur i kazem ne hvala. ovo za crnce vikinge bez obzira na dvominutnu google pretragu me i dalje iritira i necu se pravit da mi je to odjednom ok jer eto netko je na wikipediji rekao da su mozda i postojali.

    • Zoran Žalac

      @Sentinel, 06.11.2022 - 17:19

      Sve ok, reci smetaju me crnci i dobro. Jer razlika je onda u tome što je to tvoja stvar, a ne stvar igre, kad već igra ima pisanu povijest iza sebe u koju ti ne vjeruješ. Isto kao i bilo koje drugo neprihvaćanje zabilježene povijesti. Ne vjeruješ da je Isus možda postojao jer je netko na wikipediji rekao tako? Tvoja stvar!

    • Pussybomber

      @Zoran Žalac, 06.11.2022 - 15:03

      Istina da NE MORA biti okovano stvarnošću, ali dobro je ako ima temelj, ljudi imaju svoje ukuse kao što ti imaš svoj i očigledno je da tebi ništa ne smeta po pitanju boje, rase,spola, itd. Fantasiji nema kraja ali ovdje se radi o okusu ljudi i šta mi želimo u toj fantaziji, ja vjerujem većina nas. Vikinzi znači Skandinavci, Samuraji znači Japanci, itd… Ali naravno živio je tamo neki crni ped.r u ljubičastim hlačama bez majice, istetoviran sa srcetima po glavi u tom stoljeću i njega sada možemo staviti kao kralja Vikinga ili glavnog Samuraja i zašto ne, koga briga, mene ne…Da li je to jednostavna losa fantazija? mozda. Tko to voli? Ja ne, a ti? Zašto su fantazije kao Witcher, LORD itd bile tako uspješanle? Zato što su se držale temelja i uz to dodale fantaziju i smisao koja im odgovara. A veliš stvarnost je ubojstvo fantazije, e pa pravi primjeri su baš taj Witcher i LORD i njihovi nasljednici Serije. Razlika je nebo i zemlja.

    • Zoran Žalac

      @Pussybomber, 06.11.2022 - 15:32

      Naravno da me smetaju stvari – kad se naprave loše. A Witcher i LOTR serije ne bi bile nimalo bolje da glume svi bijelci ili što već ljudi žele vidjeti. Još uvijek bi im ostale manjkavosti u prezentaciji priče, npr. kronološki kuršlus u Witcheru s1. Treba jednostavno imati otvoren um. Da sve u životu gledamo crno-bijelo ostali bi zakinuti za hrpu dobrih stvari. Što bi ljudi, trebali bojkotirati God of War zato što bijelom liku Kratosu u igri posuđuje glas afroamerikanac? Što je mali Loki Bosanac? Gdje podvlačimo crtu za licemjerje?

    • Pussybomber

      @Zoran Žalac, 06.11.2022 - 16:08

      Treba puno mali sitnica ispraviti da bi se došlo blizu savršenstva ili nečega odličnog. Ove koje si naveo su točne, kao npr gluma, izabrati glumaca koji odgovaraju toj ulozi… I baš sta sam već naveo uvezi Vikinga, Samuraja itd… Ignoriranje i stavljanje nečega sta ne odgovara toj priči, fantaziji, je samo više udavljava od odličnog. Kao crnog vilenjaka. Stavi sebe kao pisca knjige, npr.. Pišeš knjigu pod nazivom “Srce Afrike i početci nje” uz malo fantazije… Pa nećeš stavit polarnog medvjeda u tu priču i bijelce,nego lavove, (uz dodatak fantazije npr tamne zmajeve) i crnce koji se bore za život.. samo iz razumnog razloga i u tome nema ništa licemjerno, nego razumno razmišljanje a ne političko gdje se druga rasa stavlja da bi se pokazalo kako nismo zli ili šta ja znam već…

    • Zoran Žalac

      @Pussybomber, 06.11.2022 - 17:36

      Zašto ne bi stavio? Kao pisac mogu smisliti tipični “fish out of the water” scenarij i to može savršeno funkcionirati. Pa brojna ostvarenja funkcioniraju upravo na tome, uspješno ili manje uspješno. Stavi Toma Cruisea da se bori sa samurajima i odradi to kako treba i imaš dobru priču koja se nikad nije dogodila. Stavi Matta Damona na kineski zid i nemoj to odraditi kako treba i imaš lošu priču koja se nikad nije dogodila. Stavi medicinsku sestru iz drugog svjetskog rata u 1743. godinu i imaš jednu od popularnijih serija (The Outlander). Znači toliko toga možeš izmislit da objasniš zašto se polarni medvjed nalazi u Africi. Možeš to objasniti loše i imati lošu priču, ili dobro i imati dobru priču. Al jebemu, nije medvjed kriv ni u bilo kojem slučaju 😀

    • SonOfZeus

      @Zoran Žalac, 06.11.2022 - 17:50

      “ The game itself is based on a series of novels by Polish author Andrzej Sapkowski, who created a narrative set in a fantasy world resembling medieval Eastern Europe which is deeply rooted in Slavic tra- ditions, customs and mythology.” sa druge strane imamo crne viljenake i indijsku yennefer (zgodna glumica ali los izbor) koja je u knjizi opisana kao bijela kao snijeg. Jesi čitao knjige možda?

    • Zoran Žalac

      @SonOfZeus, 06.11.2022 - 18:15

      Ni Geralt u knjigama nije Britanac niti je sličan Henryju. Ali hej, bijel je i nabildan, pa nas ne smeta? Što se ne žališ na to da su prezgodnog glumca uzeli, s obzirom da Geralt u knjigama nije ljepotan nego baš suprotno? Ne treba svaku sitnicu u adaptacijama gledati povećalom i trejstati obiteljsko stablo nečije. U Martinovim knjigama Daenerys je dijete pa se nitko nije bunio što u seriji nismo dobili pedofilnog Khala Draga. Stvari se PRILAGODE, na bolje ili na lošije. Ni meni ona nije sjela kao Yenneffer, dijelom zbog glume, dojelom zbog toga kako je napisana. Isto se moglo dogoditi i da je bijela, potpuno nebitno. Ima i bijelih likova čije su uloge još gore.

    • Pussybomber

      @Zoran Žalac, 06.11.2022 - 18:26

      Zoran koliko sam ja skuzio dobro se ti pališ na ovaj imterracial mix 😂

    • Zoran Žalac

      @Pussybomber, 06.11.2022 - 18:38

      Nah, samo pokušavam biti bez predrasuda, mislim da je to ok.

    • SonOfZeus

      @Zoran Žalac, 06.11.2022 - 18:30

      Loša usporedba, henry ne mora biti Poljak da bude bijelac. Mogao je Witchera glumiti bijeli Nigerijac sto se mene osobno tiče, poanta je da iole liči i zvuci ko Geralt, bilo iz igara ili knjige. Henry je prenabildan – to stoji (i preljepuskast) da bude the Witcher. Ali to je Hollywood i nitko ne želi gledati ružne glumce u većini, a u igrama ipak nije ružnjikav. Također čovjek se stvarno potrudio skinuti glas iz igara i vidi se da voli lore. Napraviti Triss druge rase i ružnu (moje isprike glumici) kada je i u knjizi i igri femme fatale je također smiješno. Naravno da kompromisi moraju postojati, ali nemoj mi molim te govoriti da ne postoji niti jedna glumica koja bi mogla bolje prezentirati yen, a pogotovo triss. Ima ih na bacanje. Dandelion je zato pun 100/100 pogodak. Khaleesi hvala Bogu da nije bila dijete – iz vise razloga i Martinovih perverzija, ali je zato iznimno dobro utjelovoila ulogu – i po glumi i izgledu. To se najbolje vidi ako si ikada gledao od Emilije intervju van showa. Nije ilegalno i/ili moralno krivo zaposliti bijelog glumca za bijelu ulogu; ali seksualno napastovati i pornografski prikazati djecu je. Naravno da ima loših bijelih glumica, ali upravo je o tome čemu pričam – oni nisu nju zaposlili zato sto je vrhunska glumica (jer nije) već da stave kvačicu. To je poanta svega! Primjerice Joela mogu prožvakati jer je odličan glumac pa makar totalno ne odgovarao izgledu istog; ali kada mi daš mediocre glumca, a promjenio si kompletno izgled – čemu? I svi koji misle da je to pogrešno su rasisti? Cool, onda sam rasist.

    • Zoran Žalac

      @SonOfZeus, 06.11.2022 - 18:51

      Pa iskreno ako su birali po checklisti šta nisu Priyanku onda odabrali… Odakle mi to znamo. Možda su sve pare otišle na Henryja. Svejedno, promijeni glumicu i problem ne nestaje. Još uvijek su likovi/serija loše napisani nevezano za njezinu boju kože/porijeklo. Ajmo naglasiti i istaknuti taj dublji problem?

    • SonOfZeus

      @Zoran Žalac, 07.11.2022 - 15:26

      Možda su i htjeli Priyanku pa ih je odbila ili je financijski problem kao sto kažeš? Naravno da ne nestaje problem samo po autentičnosti izgleda, ali su bar pravi fanovi igre (koja je ipak donijela masovnu popularnost Witcheru) bar 10% zadovoljniji u prosjeku. Pisci su katastrofa ali to je sve ucestalija pojava za netflix. Taj dublji problem upravo i proizlazi iz toga sto je njima prvo bitno staviti kvačicu na sve checkliste (POC/gay/strong female/men are bad) pa onda napisati dobar scenarij.

    • SanKa

      @SonOfZeus, 07.11.2022 - 09:34

      iako je crni vilenjak, jedan od jacih likova u seriji. generalno ako vec idu odstupati od source materijala, neka bar dobro ljudi odglume i s tim sam ok. najgore je kad stave neku osobu druge boje koze i ista joj je jedini character trait. ono bas vidis da su stavljeni samo radi diversitya.

  • Apocalypse4987

    05.11.2022 - 14:37

    Ovo i Kingdom Come, svaka čast. Prvo se naprave igre a onda se ljudi okupljaju oko njih a ne obratno. Ako se nekome podilazi u samom startu razvoja igre, onda je finalni proizvod uvik škart

    • Darac83

      @Apocalypse4987, 05.11.2022 - 23:33

      Kingdom Come je genijalan jer je povijesna igra smještena u povijesni kontekst srednjovjekovne Češke i kao takva nije imala puno manevarskog prostora po pitanju rasa.

    • Apocalypse4987

      @Darac83, 06.11.2022 - 08:29

      Spomenija sam je čisto zato jer se oko te igre digla prašina zbog nedostatka ostalih rasa.

    • Darac83

      @Apocalypse4987, 06.11.2022 - 10:09

      A, to nisam znao. Onda slobodno mogu reć da, tkogod je dizao prašinu za tu igru, je maloumni kreten.

    • SanKa

      @Apocalypse4987, 07.11.2022 - 09:35

      cek jebes me ? pa jesu ti ljudi moroni ili šta

    • Apocalypse4987

      @SanKa, 07.11.2022 - 13:59

      A eto, uvik se nađe neko kome nešto smeta. A ti koji se najviše žale niti ne planiraju zaigrat igru

    • SanKa

      @Apocalypse4987, 07.11.2022 - 09:35

      nevjerojatno kako si ju spomenuo, poceo ju jucer iznova igrat nakon gro godina xD

  • LetMeBeFrank

    05.11.2022 - 14:56

    Uopce gubit vrijeme na obrazlaganje ovako neceg elementarnog nekom retardu s IGN-a je kriminal.

    • PrydaCro

      @LetMeBeFrank, 05.11.2022 - 19:39

      Yep yep. Koliko je svijet popizdio to nije za povjerovat.

  • DjokaBA

    05.11.2022 - 15:35

    Svaka cast.

  • Hadvar

    05.11.2022 - 16:00

    Zar ga je fakat “novinar” IGN-a pitao tako debilno pitanje!? You cant spell ignorant without ign.

    • SonOfZeus

      @Hadvar, 06.11.2022 - 17:52

      Pogledaj Kotaku ako zelis pravi proljev.

  • IgorBiH

    05.11.2022 - 16:03

    Ja kao ozebao sunce čekam da developeri iz npr. D.R. Konga (100m ljudi) ili iz Južne Afrike (50m ljudi) ili Nigerije (200m ljudi) naprave svoj povijesni spektakl u skladu sa njihovim kulturama i tradicijama gdje će, naravski, svi likovi biti crni i da naravno bude kvalitetno i igrivo. Prvi bih kupio tako nešto da ih podržim. Ali ostarih čekajući.

  • PicardMT

    05.11.2022 - 17:05

    Producent je dao sasvim razumno i logično objašnjenje, kreativan je to i povijesnom inspiracijom utemeljen izbor kojim rade igru kakvu žele i namjerno ju ograničavaju u rasnoj komponenti likova. Nikoga time ne diskriminiraju ili ugrožavaju, a igra time nipošto ne postaje neko utočište, oaza ili Posljednja Fantazija spasa i mira za lude rasiste i bjelačke supremaciste koji bi u njoj nalazili terapiju za svoju bolest. Sam producent naglašava da ova igra baš nikako ne odražava stvaran svijet u kojem živimo, a koji je srećom raznovrsan i multikulturalan. Podržavati ovu odluku developera i izbor u igri, a stvarati teorije zavjere i bezumno narikati kada neki drugi developeri idu u suprotni spektar u svojoj imaginaciji i izboru je sasvim nelogično i suludo, maliciozno i osuđeno na propast.

  • GTA222

    05.11.2022 - 17:24

    Ja ovdje ne vidim ništa loše.

  • Indigo83

    05.11.2022 - 17:38

    Mogu i svi biti zeleni.Potpuno njegova stvar.Ovi kmečavci mogu sami sebi igru radit po mjeri.Bravo za čovjeka

  • Dick Johnson

    05.11.2022 - 19:09

    Napokon odgovor na pitanje koje se nitko nije pitao.

  • thaares

    07.11.2022 - 04:11

    Konacno neko drzi do povijesnih i antropoloskih standarda, najjace mi je neki dan gledam Castlevaniu koja je je smjestena radnjom u srednjovjekovnu europu, stvarnu, ne neki fantasy svit iako je radnja fantasy i onda svako selo ima 40 posto crnaca sta zive tu. Jer vukojebine po bugarskoj i rumunjskoj su bile pune crnaca u 15 st….ofc

  • Fenner

    07.11.2022 - 07:39

    Tako treba, dovoljno mi je šta su takozvani aktivisti uništili LOTR, pa i druge omiljene franšize. Neka se barem ovoga ostave.

  • SanKa

    07.11.2022 - 09:37

    ja ne kuzim uopce zasto smo dosli do te faze u razvoju civilizacije da ti moraš nekome objašnjavati zašto si u SVOM ORIGINALNOM DJELU napravio nešto. Što te boli k ?? Jesi ti pisao, nisi… Autori vlastitih uradaka nemaju što objašnjavati zašto su nešto napravili. Pogotovo ovo oko rasnih pizdarija. Jbt, sad je došlo do toga da MORAŠ uključit crnce svugdje inače si rasist. ma marš u pm

    • Darac83

      @SanKa, 07.11.2022 - 15:27

      Došli smo do toga da se kontroverze i senzacije prodaju, a ovčja javnost jedva čeka nekoga razapet na stup srama. Zato imamo profesionalne šup…, ovaj, novinare koji znaju što treba pitat da bi se proizvela kontroverza i nespremnu žrtvu osudilo a linč. Ovaj put je novinar naletio na spremnog. Zato je svima lakše jednostavno progurat raznovrsnost svih vrsta u svoja djela nego nekome objašnjavat zašto nema ovog ili onog…

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?