HCL.HR

Ford “posudio” artwork iz Firewatcha za svoju reklamu

Igor Belan 28.06.2016.   •   7 komentara


Umjesto da angažiraju vlastite grafičare, Ford je u svrhu promocije novog Ford Explorera posudio grafike iz malog razvojnog studija Campo Santo – ekipe koja je stvorila Firewatch.

ford-explorer

Velikom proizvođaču automobila Ford sad su zasigurno barem malo crveni obrazi. Od srama, naravno. Naime, čini se da su službene promotivne slike za igru Firewatch (koju smo cijelu odigrali pred kamerama) iskorištene kao pozadina u službenoj reklami za novi Ford Explorer, ogromni SUV kakav na našim cestama baš i nećete vidjeti.

Promotivne materijale za Firewatch Ford je reciklirao u videu koji prilažemo pri dnu članka, ali i u letku poslanom na e-mail adrese potencijalnih kupaca. Upravo u tom letku najočitija je “krađa” – svi koji su se interesirali za Firewatch prije izlaska vidjeli su negdje ovakvu grafiku, a mnogi su je držali i kao pozadinu desktopa.

Kada je GameInformer kontaktirao Ford oko ove situacije, rekli su da je gornja slika preuzeta s jedne od brojnih wallpaper stranica, no pozadinska slika “posuđena” za video je potpuno drugačija priča. Predstavnik razvojnog studija Campo Santo rekao je da je ta grafika zadnji put korištena na staroj verziji njihovog službenog web sjedišta. Dakle, nije je bilo lako pronaći, ali ekipa što radi oglase u Fordu je očito snalažljiva.

Da situacija bude još mrvicu neugodnija, video koji sadrži tu posuđenu grafiku je jedan od onih gdje Ford pomalo proziva konkurentno vozilo iz Toyote govoreći kako je njihov Ford Explorer superioran u nekoliko točaka. Video sada ima gotovo 2 milijuna pogleda na YouTubeu i znatno više dislajkova od lajkova. Tko bi rekao.

Čini se da ekipa iza Firewatcha, studiji Campo Santo i Panic, neće pokušati tužiti Ford ili tražiti uklanjanje oglasa. Grafički dizajner Olly Moss koji je zaslužan za specifični vizualni stil Firewatcha samo se nasmijao cijeloj situaciji putem Twittera.

Označeno sa:

Komentari (7)

  • Saren

    28.06.2016 - 17:32

    Sad treba Campo Santo stvarno razmislit o tuzbi. Ja bi na njihovom mjestu. Cini se da su fakat svi lijeni u Fordu pa im lakse stealat tudji artwork xD

    • Hazardous Material

      @Saren, 28.06.2016 - 17:46

      Samo mi nije jasno zašto su to napravili kad bi im bilo lakše da su stavili neku random sliku šume koju su skinuli sa googlea

    • StarFan

      @Hazardous Material, 28.06.2016 - 18:58

      I ta šuma ima svog autora,i on drzi autorska prava,dakle ista situacija…

    • Hazardous Material

      @StarFan, 28.06.2016 - 22:39

      Netocno. Svaka slika koja je na google fotografijama se smatra javnim vlasništvom. Zato jer je javno dostupna svima

    • CoBE10

      @Hazardous Material, 02.07.2016 - 16:51

      Hazardous to nije tacno kada otvoris svaku sliku na google images pored ti pise u uglu “Images may be subject to copyright.”

  • Chris_28

    28.06.2016 - 19:54

    Nevjerojatno da tako velika firma radi takve gluposti i bez dopuštenja koristi tuđi materijal. Imaju sreće da ih neće tužiti. Kakvu god sliku da su našli na google-u, ona ima svog autora i trebaju ga barem tražiti dopuštenje za korištenje ako već ne ponude platiti.

  • funky0308

    28.06.2016 - 21:50

    Tko zna koja guska od direktorice je bauljala po netu i pronasla bas zgodnu sliku sa wallpaper stranice, gdje inace pise da se app ili slika smije koristiti iskljucivo za nekomercijalne svrhe pa sto ona to ne bi nametnila kap jedino rjesenje ostatku ekipe. 😀

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?