HCL.HR

Captain Tsubasa – kung-fu nogomet

Zoran Žalac 28.04.2020.   •   6 komentara   •   Retro gaming


Na današnji dan, prije točno 32 godine, fiktivni japanski nogometaš Tsubasa Oozora dobio je svoju igru koja je imala više veze sa strategijom nego sa simulacijom.

Što vam je to 'Gaming kalendar'?

Tijekom godina vidjeli smo stvarno svakakvih nogometnih igara, no jedna od najoriginalnijih svakako je bila Tecmo Cup Soccer Game iliti Captain Tsubasa, kako se zvala u izvornoj japanskoj verziji. Poznavatelji japanske mange znaju da je Tsubasa lik koji je prisutan na sceni još od 1981., ali je svoju prvu igru dobio na današnji dan prije točno 32 godine.

Captain Tsubasa za NES konzolu bio je zamišljen kao “filmski nogomet” u kojemu igrač nije imao izravnu kontrolu nad nogometašima, loptom i utakmicom, već je kroz izbornik mogao birati listu poteza koji bi onda bili animirani. Koncept je bio zanimljiv jer je igrača postavio u ulogu Tsubase i pratio njegov put od juniora pa sve do finala svjetskog nogometnog prvenstva.

Igrač je bio postavljen u ulogu Tsubase i pratio njegov put od juniora pa sve do finala svjetskog nogometnog prvenstva.

Verzija za zapadna tržišta bila je značajno promijenjena te nije imala nikakve veze sa Tsubasom. Umjesto njega igrali smo u ulozi plavokosog Robina Fielda. Igra se na američkom i europskom tržištu nije proslavila, ali je Captain Tsubasa u Japanu doživio uzlet u svojoj karijeri.

Serijal je dobio više od deset nastavaka na različitim platformama, uključujući jedan iz 2006. za PlayStation 2 te jedan za Nintendo DS 2010. godine. U 2020. godini najavljen je povratak Tsubase u novoj igri za aktualne platforme, naziva Captain Tsubasa: Rise of New Champions.

U prvoj Tsubasa igri nije bilo naših nogometaša, no vrijedi spomenuti da su za istoimeni anime vrijedila druga pravila. Ondje smo tako imali Igora Tudora kao Juventusova igrača Dotora ili pak Roberta Kovača, koji je u mangi i animeu bio predstavljen kao Bayernov igrač Seaken.

Komentari (6)

  • Artyom

    28.04.2018 - 13:07

    Nekad davno imao sam Nes klon na kojem je bio ovaj nogomete. Bio mi je prekompliciran i većinu vremena sam naredbe davao na random, al znao sam ponekad zabit gol.

  • MaliMicek

    28.04.2018 - 19:50

    Isssss ovo smo frend i ja studirali, tamo nakon vrtica 😀 uff kolike smo sate potrošili na ovo.

  • mili1985

    28.04.2018 - 20:01

    Najlegendarnija desetka u nogometu, Tsubasa Oozora!

  • Nikola1941

    29.04.2018 - 16:19

    Upravo je krenuo remake animirane serije, pa izgleda da su odabrali dobro vrijeme za to.

  • Bojko

    28.04.2020 - 11:57

    Davno je to bilo… dosta dugo nisam znao da mogu sam stisnuti tipku za davanje naredbe, već sam čekao da mi igra sama ponudi. Još sam si mislio kako su glupo napravili, trčim na gol liniji po cijelu minutu 😂

  • delko

    28.04.2020 - 21:53

    Ovo je toliko legendaran fudbal o7

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?