HCL.HR

Tom Clancy’s Ghost Recon – duhovi budućnosti

Zoran Žalac 06.12.2023.   •   6 komentara   •   Retro gaming


Na današnji dan Ubisoft je proširio paletu igara s imenom Toma Clancyja. Prije točno 21 godinu na konzolama smo igrali prvi Ghost Recon.

ghost-recon-1

Ubisoftov studio Red Storm Entertainment krajem devedesetih godina krenuo je raditi na igrama koje su nosile ime pokojnog Toma Clancyja, poznatog američkog pisca romana ratne i špijunske tematike. Nakon Rainbow Sixa uslijedio je Ghost Recon, potpuno novo intelektualno vlasništvo koje nije bilo bazirano na Clancyjevim knjigama, ali se svejedno smatralo dijelom Clancyjeva univerzuma.

Ghost Recon izašao je u studenom 2001. na PC-u, a na Xbox i PlayStation 2 konzolama pojavio se na današnji dan, prije točno 21 godinu. Igra nas je stavila u ulogu tima Ghostsa, fiktivne jedinice za obavljanje taktički zahtjevnih zadataka. Jedan od takvih bio je rješavanje krize u tzv. Ruskoj Demokratskoj Uniji. Zanimljivo je kako je Tom Clancy još početkom stoljeća razmišljao o trzavicama na relaciji Rusije i Ukrajine.

Ghostsi su bili podijeljeni na četiri klase, a oni koji su preživjeli misiju, nakon nje su mogli napredovati na četiri polja. Ghost Recon se igrao iz prvog ili trećeg lica, a sadržavao je single-player kampanju te multiplayer komponentu.

Ghostsi su bili podijeljeni na četiri klase, a oni koji bi preživjeli misiju mogli su napredovati na četiri polja.

Igra je ostvarila odličnu prodaju te je Ubisoftu uprihodila oko 50 milijuna dolara. Dobroj prodaji verzije za konzole pogodovalo je to što je igra godinu dana ranije dobila nekoliko nagrada za najbolju PC igru godine. Igra je naknadno dobila nekoliko ekspanzija, a zatim su uslijedili nastavci i spin-off naslovi kojih se nakupilo preko desetak.

Najznačaniji je reboot serijal doživio 2017. godine uz Ghost Recon Wildlands koji je prešao na Ubisoftov model otvorenog svijeta. 2019. godine dobili smo i Ghost Recon Breakpoint, ali taj se nije baš proslavio uvođenjem elemenata preživljavanja u taktičku pucačinu.

Što vam je to 'Gaming kalendar'?

 

Komentari (6)

  • JADRO

    06.12.2017 - 10:54

    Još čuvam igru na PS2. Igra mi je jedna od najdražih. Koliko sam samo sati na nju potrošio… Lijepe uspomene.

  • Momentum

    06.12.2017 - 19:55

    Igretina je ovo

  • Adam Jensen

    06.12.2017 - 20:53

    Jedino mi se nije sviđalo što se nije vidjelo oružje pa je to kvarilo imerziju

  • _RazorX_

    06.12.2018 - 10:37

    Pucacina i pol.

  • svraka12_LIX

    06.12.2019 - 12:04

    Ne kuzim zasto svi mrze Breakpoint, meni je igra odlicna.

  • kuky90

    06.12.2023 - 09:54

    I was there Gandalf, 3000 years ago…

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?