HCL.HR

Hulk – zeleni prototip za uspješniji Prototype

Zoran Žalac 28.05.2024.   •   1 komentara   •   Retro gaming


Na današnji dan prije 21 godinu igrala se igra rađena po tada aktualnom filmu Hulk, a studiju Radical Entertainment poslužila je kao prototip za kasniji Prototype.

Zeleni Hulk možda nije prvi lik koji vam se pojavi u glavi kad pomislite na ekipu Avengera, ali je nakon Spider-Mana bio drugi najzastupljeniji superheroj u igrama prije dvadesetak godina. Imao je akcijski 2D platformer davne 1994., borilačku igru za PlayStation davne 1997., a onda i prateću igru po istoimenom filmu iz 2003. Upravo je ona bila lansirana na današnji dan za PC, PlayStation 2, Xbox i GameCube.

Hulk je bio akcijski naslov linearnog tipa. U ulozi zelenog čudovišta mlatili smo vojnike i razbijali okoliš, dok smo se kao znanstvenik Bruce Banner šuljali po kojekakvim postrojenjima te hakirali zaštitne sustave. Bila je to klasična igra tog vremena, s mehanikom skupljanja orbova kako bi se aktivirao mod u kojemu je Hulk postao još jači i razorniji.

Gledajući igru iz današnje perspektive, može se reći kako je to razvojnom studiju Radical Entertainment bila jedna od smjernica za izradu igre kojom su se kasnije proslavili. Prvo su uz The Simpsons: Hit & Run istražili format otvorenog svijeta, a onda su naučeno spojili s ambicijama destrukcije okoliša i akcije iz Hulka te su nam dostavili Prototype iz 2009.

Glumac Eric Bana posudio je svoj glas glavnom liku, ali igra izuzev toga nije imala previše poveznica sa samim filmom čiji je izlazak pratila.

U svakom slučaju, Hulk je bio vezan uz istoimeni film utoliko što je glavni glumac Eric Bana posudio svoj izgled i glas za igru, no sama je igra ipak imala drugačiji scenarij nego film. Bila je to dosta kratka priča i avantura koju se moglo završiti za neka tri do četiri sata igranja. Usprkos tome, a i osrednjim ocjenama, Hulk je ostvario komercijalni uspjeh prodavši više od dva milijuna primjeraka u prvoj godini prodaje. Dvije godine kasnije uslijedio je nastavak igre, zvan The Incredible Hulk: Ultimate Destruction.

Nažalost, kao i većina superherojski igara pod izdavačkom palicom tvrtke Activision, stari je Hulk doživio sudbinu da ga se danas više ne može kupiti niti zaigrati na aktualnim platformama.

Što vam je to 'Gaming kalendar'?

Označeno sa: , ,

Komentari (1)

  • djosic85

    28.05.2024 - 21:11

    Imao sam na segi taj platformer, dobra je bila. Dotad nisam ni znao za hulka

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?