HCL.HR

Prototype 2 – brzo je došao i brzo je bio zaboravljen

Zoran Žalac 24.04.2024.   •   5 komentara   •   Retro gaming


Na današnji dan prije 12 godina lansiran je nastavak uspješne igre Prototype, ali nije uspio ostvariti značajniji rezultat pa je serijal tu došao do svog kraja.

Akcijski SF serijal Prototype imao je dosta potencijala. Pojavio se baš u vrijeme kad su se igrači zasitili loših superherojskih igara rađenim po filmovima i prva je igra 2009. prošla jako dobro kod publike. Svidjela nam se razina destrukcije i mogućnosti sijanja kaosa po New Yorku, a developer je odmah po dovršetku igre krenuo s razvojem njezinog nastavka. Prototype 2 lansiran je u prodaju na današnji dan prije 12 godina.

Najveća promjena ovog nastavka bila je u novom protagonistu, tj. igrivom liku. Dok smo u prvom dijelu igrali kao Alex Mercer, u nastavku je taj lik postao glavni protivnik, a ulogu glavnog junaka preuzeo je narednik James Heller. Dotični se vratio iz Iraka, doznao da mu je obitelj poginula zbog Alexa Mercera te se istome zakleo na osvetu. Heller u sukobu s Mercerom slučajno dobije nadljudske moći jer biva zaražen Blacklight virusom i tu zapravo kreće sama igra.

Prototype 2 bio je klasičan nastavak u smislu da nije previše mijenjao formulu gameplaya s kojom se proslavio prvi dio. Iako smo igrali s novim likom, igra je bila nadopunjena tek jednom novom mehanikom izmicanja protivnicima, uz nekolicinu novih moći. Generalno se igra još više oslonila na fantaziju moći te je Heller djelovao još moćnije nego lik u prvoj igri, a imao je i više načina za eliminiranje protivnika, što ljudskih što mutantskih.

Interesantno je bilo da je Prototype 2 kao single-player igra bila jedna od prvih koje su koristile svojevrsni Battle Pass. Nije se tada to još zvalo tako, ali je igra imala Radnet Edition uz koji je dolazilo 55 DLC-ova različitih oblika. Ideja je bila da se DLC-ovi pojavljuju kao tjedni sadržaji dva mjeseca nakon izlaska igre.

Marketinška kampanja za Prototype 2 bila je izdašna. Igra je imala razne promocije na Facebooku i prateću aplikaciju zvanu Blacknet, a “angažirali” su čak i Johnnyja Casha u igranoj reklami. Prije izlaska igre lansirana je i serija stripova koja je nastojala spojiti priču između dvije igre. Međutim, ništa od toga nije pomoglo Prototypeu 2.

Iako je igra dobila vrlo dobre ocjene, prodajni rezultati za izdavačku kuću Activision nisu bili dovoljno dobri. Rezultat je u konačnici bio takav da je studio Radical Entertainment ubrzo nakon izlaska igre pretrpio niz otkaza te ih matični Activision angažirao da budu ispomoć drugim studijima, ili bolje rečeno Call of Duty igrama. Prototype serijal je 2015. godine završio na PS4 i XBO konzolama, ali nakon ove igre sudbina mu je bila zapečaćena i kako sada stvari stoje – povratak mu nije u planu. No, od 2023. je serijal u vlasništvu Xboxa, stoga nije nemoguće da ga Microsoft jednoga dana oživi.

Što vam je to 'Gaming kalendar'?

Označeno sa:

Komentari (5)

  • moordrak

    24.04.2024 - 13:12

    Alex Mercer i James Heller. Blacklight virus. Žestoki okršaj na kraju. Letenje Manhattnom daleko prije Spidermana. Eksplozije, uništavanje, akrobacije, moći, odlična tabačina. Ono što mi se najviše svidjelo je vertikalnost. Niti jedna igra u to vrijeme nije imala tavo nešto. Ne na X360. Uvijek sam imao dojam da je Prototype bio odgovor na Sonyev Infamous. Oba serijala igara dan-danas izgledaju vrlo dobro i prilično su igriva na modernim platformama.

  • Mrky

    24.04.2024 - 14:57

    Igru sam prvenstveno nabavio zbog HCL video recenzije.

  • Demon90

    24.04.2024 - 16:42

    Ja sam na prvi slučajno naletio nešto malo prije nego je drugi izašao tako da kad sam prvi završio drugi je baš izašao. Ja sam osobno uživao u oba djela Al nekako mi je prvi ostao u boljem sjećanju

  • Vegeta123

    24.04.2024 - 20:36

    Nikad nisam ovaj serijal odigra ,neznam zašto nekoliko puta sam razmišlja al uvik nešto drugo bi počea

  • gamercro5

    24.04.2024 - 20:36

    Ja sam kupio igru 3.10.2021. ali još stoji na steamu još nije došla na red da se prođe ali znam da je sigurno super

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?