HCL.HR

Kreatori Valheima poručili igračima da ne naplaćuju modifikacije za igru

Zoran Žalac 30.05.2023.   •   1 komentara   •   Industrija videoigara


Razvojni studio Iron Gate poručio je kreatorima modifikacija da ih ne monetiziraju jer se o protivi otvorenom duhu moddinga.

Nekad popularni Valheim nema službenu podršku za modifikacije. Ipak, brzi pogled na Nexusu reći će da Valheim trenutno ima više od 1760 korisničkih modifikacija, što manjih što većih. I to su one koje možete nabaviti besplatno, a ima i onih za koje trebate platiti autoru da biste pristupili njegovoj modifikaciji za igru.

Upravo ovi modovi koji se plaćaju zapeli su za oko kreatora Valheima pa su ih u nedavnoj objavi prozvali. Kako kaže ekipa Iron Gate, njihov je stav da ne podržavaju prodavanje modifikacija, tj. blokiranje pristupa onima koji za modifikaciju ne žele platiti.

“Nama je naplaćivanje modifikacija protiv kreativnog i otvorenog duha samog procesa moddinga. Stoga pozivamo sve autore modifikacija da ih učine dostupnima i besplatnima za sve igrače koji ih žele koristiti.” – navedeno je u objavi Iron Gatea na Steamu.

Iz švedskog tima poručuju kako nisu protiv toga da kreatori modifikacija budu plaćeni za svoj rad. “Ako želite dati podršku autoru moda možete to učiniti i kroz dobrovoljnu donaciju, ali mi ne želimo da plaćanje bude uvjet za pristupanje modifikaciji”.

Plaćeni modovi inače su postali sve češći u PC gamingu, iako je praksa takva da nisu svugdje prihvaćeni. Primjerice, na Steam Workshopu i Nexusu ne mogu se objavljivati modifikacije koje korisnici trebaju platiti. Međutim, platforme poput Patreona i sličnih omogućavaju modderima da svoje uratke prodaju onima koji su za njih voljni platiti.

Komentari (1)

  • locutus of borg

    31.05.2023 - 12:36

    Igra nema podrsku za modove jer je jos uvijek u EA i ne da im se jos i s time zamarati. Uvjeren sam da ce modovi biti podrzani jednom kad developeri dovrse igru jer je bazna igra savrsena podloga za modifikacije.
    Druga stvar, vecina modova je besplatna. ima tek nekoliko modova koji se naplacuju, a i oni su besplatni nekih 70-80%.
    Nemam nista protiv placanja modova. Vidio sam koliko vremena i novaca trose na razne modele, muziku i slicno. Sve to je licencirano, ukljucujuci i programe koje koriste. Cifre se vrte oko par tisuca eura mjesecno. A sav novac koji dobiju i koji se ne potrosi se donira drugim moderima i raznim udrugama. Sve je transparentno.

    Problem zbog kojeg su se pojavili placeni modovi je u tome da su content creatori zaradjivali masne pare na tim modovima koji su u pocetku bili besplatni. I to je otislo toliko daleko da su content creatori poceli svojatati te modove tako da autori nisu dobijali ni reklamu u zajednici tih content creatora. Tako barem autori modova tvrde da je to razlog zasto su poceli naplacivati. A s obzirom koliku podrsku i povjerenje uzivaju u svojoj zajednici, moguce da i je tako.

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?