HCL.HR

Mass Effect 3 – je li pokvario čitavu trilogiju onakvim završetkom priče?

Zoran Žalac 06.03.2023.   •   31 komentara   •   Retro gaming


Na današnji dan prije jedanaest godina zaključena je znanstvenofantastična trilogija Mass Effect. Iako je finale bilo epsko, nije prošlo bez kontroverzi.

Trilogija Mass Effect bila je specifičan događaj u svijetu igara. Različiti su serijali imali priče koje su se protezale kroz više različitih igara, no rijetko je koji serijal pamtio igračeve poteze i prenosio ih s igre na igru. Takav je bio pothvat Mass Effecta i u trećoj igri tog serijala trebali smo doživjeti kulminaciju svega što je vodilo prema tom zaključku. Lik Sheparda, kojeg smo oblikovali kroz dvije igre, trebao je u trećem dijelu utjecati na sudbinu svijeta i čovječanstva koje se našlo u sukobu s naprednom rasom Reapera.

Razvojni tim BioWare razmatrao je više različitih scenarija za veliku završnicu trilogije, a na priču je utjecalo i to što je 2011. na internet procurila hrpa detalja o tim planovima. Nažalost, kraj koji je igra donijela nije usrećio dobar dio fanova. Po izlasku igre podiglo se dosta prašine oko završetka zbog kojega se glasni dio publike na internetu osjećao iznevjereno. Pisale su se peticije da se završnica Mass Effecta 3 promijeni i cijela je stvar postala toliko ozbiljna da je BioWare reagirao na zahtjeve. Međutim, završnicu priče nisu mijenjali već su ju dodatno proširili mjesec dana nakon izlaska igre, uz besplatni DLC zvan Extended Cut.

Po izlasku igre podiglo se dosta prašine oko završetka zbog kojega se glasni dio publike na internetu osjećao iznevjereno.

Mass Effect 3 mehanički je bio vrlo slična igra svojim prethodnicima, ali ga je BioWare prezentirao na drugačiji način. Marketing je u prvi plan stavio do tada zapostavljenu žensku inačicu Sheparda, čiji je defaultni izgled bio odabran preko javne ankete. Shepard je također retroaktivno postao biseksualan lik.

Igra je u odnosu na prethodne dijelove mogla biti dodatno pojednostavljena kroz jedan od tri moda: akcija, priča i role-playing. Akcijski je mod eliminirao potrebu da igrač sudjeluje u dijalozima, mod za priču olakšao je borbu, a RPG mod bio je standardni način igranja. Igra je tada realizirala i neke neobične ideje, poput glasovnih naredbi za suborce i mijenjanje oružja putem Xboxovog Kinecta.

Novost je bio i multiplayer mod, prvi put u serijalu. Bio je kooperativne izvedbe za četvero igrača, u formatu preživljavanja valova neprijatelja. Kroz multiplayer se čak moglo utjecati na single-player kampanju, no najveća zanimljivost bila je u tome što su igrači mogli kontrolirati i druge rase u ME univerzumu, svaku sa svojim posebnostima.

Unatoč svim kontroverzama, Mass Effect 3 bio je uspješna igra. U prva 24 sata igra se prodala u 890 tisuća kopija, a u prvom mjesecu prodano je 3,5 milijuna primjeraka. Činilo se da je priča o Shepardu i njegovoj posadi gotova i zaključena, a sam BioWare za sljedeći je projekt odabrao novi sustav (Andromedu) s potpuno novim likovima. Međutim, neuspjeh Mass Effect Andromede rezultirao je time da se Shepard vrati iz mirovine u sljedećoj igri koja je trenutno u razvoju.

Što vam je to 'Gaming kalendar'?

Komentari (31)

  • Thanos

    06.03.2023 - 18:51

    Sve je to dobro. Ako i nije, cetvorka ce popraviti dojam. Bitno da se igra i da se ventilatorcici vrte!🙂

  • sparrowpunk

    06.03.2023 - 18:54

    Mass Effect Andromeda loša? Zašto? Meni je uvijek izgledala odlično i tek sada kada sam prešao na PS5, vidim koje sam dobre igre za PS4 propustio…

    • Demon90

      @sparrowpunk, 06.03.2023 - 18:58

      Ma većina je pljuvala po igri jer nema više Sheparda, uz to po izlasku optimizacija kao i animacije su bile dosta loše osim toga meni je igra bila sasvim ok.

    • Thanos

      @sparrowpunk, 06.03.2023 - 19:03

      Bas to. Meni su smijesna ta cendranja tipa – Ne pase mi ovakav kraj; ne pase mi onakav kraj…
      Pa odigras igricu, prijeđes ju i kasnije instaliras neku drugu i furas dalje. Sta tu imas kmecat bzvz. Ja sam veliki fan Mass Effect-a i Dead Space-a i super su mi svi nastavci i jedva cekam nove nastavke!

    • Zoran Žalac

      @sparrowpunk, 06.03.2023 - 19:06

      A nisam napisao da je loša igra, ali je činjenica da se generalno smatra neuspješnom. Niže ocjene generalno od ostatka serijala, jedini dio serijala koji naknadno nije dobio nikakve DLC-ove, studio koji je radio igru zatvoren je iste godine; i u konačnici – odlučeno je da neće nastaviti priču Rydera nego se vratiti na Sheparda.

    • Cygarone

      @Zoran Žalac, 07.03.2023 - 15:55

      Igra u globalu nije toliko loša. Dobila je igra neke jadne DLCove, koji realno nisu vrijedni spomena. Trebali su biti dio side questova. Moje subjektivno mišljenje je da od trilogije najbolju igrivost ima zapravo ME2. Falilo mi je samo malo više tih RPG elemenata koje je imala ME1¸ Završnica trilogije je bila zbrda zdola. Osobno mi se nije svidjelo u kojem smjeru je krenula priča. Drew Karpyshyn je imao drugačije ideje i planove, šteta što su ga maknuli. S druge strane, Andromeda je imala zanimljivu ideju i koncept. Clean slate (tabula rasa), pohlepa je profućkala tu priliku za novim početkom.

    • Darcoolio

      @sparrowpunk, 06.03.2023 - 19:54

      Prešao sam Andromedu 2x i ono što je zapravo čini “lošom” je to da je EA unakazio animacije u odnosu na ono što smo videli dok je igra bila u razvoju, plus što su bukvalno digli ruke od igre kad nisu izbacili ni DLC.

    • Cygarone

      @Darcoolio, 07.03.2023 - 15:48

      Potpisujem sve gore navedeno. Smradovi jedni uništili su serijal (ME Andromeda) odmah u startu. Animacije rađene nekim tamo novitetima poput RAD metoda. AI generiranje animacija i slične gluposti. A sve kako bi ubrzali razvoj i izlazak igre. Nakon takvog slučaja, još su više potonuli sa Anthemom. Onoga tko je donio takve odluke (menadžment) treba poslati da riba WC na odmorištima uz autoceste.

    • Rick Sanchez

      @sparrowpunk, 07.03.2023 - 10:00

      Gameplay i audiovizualna prezentacija Andromede su meni bile čista desetka. Priča i likovi razočaranje.

    • Cygarone

      @sparrowpunk, 07.03.2023 - 16:04

      Andromeda je bila VRH! Ubacivanje tamo nekih Q+ dijelova u priču i forsiranje tih stavova… To mi se nikako nije svidjelo. Ali to je sporedna stvar, svakako nije neki razlog radi kojeg bih rekao da igra nije dobra. Pokvarili su imidž Mass Effect franšize kad su krenuli u brzu računalno potpomognutu izradu facijalnih animacija likova… Tu sam lomio koplja hoću li ili neću kupiti igru. Probao igrati piratsku verziju po izlasku. Odustao nakon pokretanja arke i razgovora sa direktoricom Adison, ono njeno lice, uffff… Proganjaju me noćne more dan danas. Kad su popeglali sve bugove, kupio sam igru i prešao je 2 puta. Šteta, imala je potencijala.

    • Toma_HR

      @sparrowpunk, 07.03.2023 - 20:52

      Nravo ME Andromeda je bila jako dobra igra, da nije bilo one strave od animacija tko zna šta bi bilo. Velika šteta a sve radi pohlepe korporacija

    • sparrowpunk

      @Toma_HR, 08.03.2023 - 21:32

      Vidio sam da su neki u komentarima isto spominjali animacije pa sam i sam provjerio o čemu se radi. Sada su zasigurno sve ispeglali. Ali sada se sigurno više isplati čekati novi ME nego kupovati Andromedu?

    • Toma_HR

      @sparrowpunk, 09.03.2023 - 07:19

      Andromeda u akcijama košta par eura i vjeruj mi da se isplati sasvim sigurno

  • Logicni

    06.03.2023 - 19:13

    Nisam ni procitao tekst jer me strah spojlera (i ako vjerujem da ih nema). Nisam jos uvijek prekucao trilogiju, zavrsio kec, poceo dvicu, ovih dana obavezno igram dvicu da bi mogao da predjem i na tricu 😀

    • vlatko2003

      @Logicni, 06.03.2023 - 22:13

      uuuuh, uzivaj

  • mili1985

    06.03.2023 - 19:20

    Koliko volim trojku, toliko je i mrzim. SPOILER: nije mi do toga da Shep umire na kraju, čak štoviše, to mi je nekako i prikladan kraj. Nego način kako je došlo do toga. Deus Ex odabir završetka, teški plot hole-ovi od koji su neki popravljeni u EC, ali opet nedovoljno. Guranje gay/bi sexa na očigled, što je eskaliralo u Andromedi. Konkretno, normalni razgovor s Kaidan Alenkom u kojem nikako nisam dao do znanja da sam zainteresiran za njega, a on meni kako je zaljubljen u mene. WTF!? Važne odluke iz prijašnjih dijelova, koje su ignorirane ili trivijalno odrađene. I najtužnije, da nisu ni jednu misiju ala Suicide mission stavili u igru.

    • afaron

      @mili1985, 06.03.2023 - 20:34

      Kolko se ja sjećam ne umire. Bar meni nije umro..

    • mili1985

      @afaron, 06.03.2023 - 21:29

      Ima onaj secret ending u kojem nakratko udahne, ali mi se čini da je to samo tease. U svima ostalima se dezintegrira.

    • Lepoglava

      @afaron, 07.03.2023 - 09:31

      Tako je. Shepard na kraju NE umire. Ja sam dobio ending u kojem ne umire

    • djosic85

      @mili1985, 06.03.2023 - 21:08

      Pa zadnja u trojci ti je ala suicide mission, slično je. Ja nisam imao takvih homo ljubavnih uleta 😁. Ali sam zato prešao s Liare na Ashley 😎

    • djosic85

      @djosic85, 06.03.2023 - 21:13

      U biti sad sam se sjetio da sam ja alenka pustio niz vodu u jedinici. Ali je zato bio cortez gay ako se ne varam, ali pristojan tip

    • mili1985

      @djosic85, 06.03.2023 - 21:32

      A nije baš tako. Jest da je hajp veliki i svi trče i kaos je, ali nema onih taktiziranja kao što je bilo u SM. Kojeg člana ćeš poslati na jednu stranu, koga ćeš poslati da izvede ekipu, gdje postoji mogućnost da ako krivog odabereš pogine. Takve misije sam se nadao da će se provlačiti kroz trojku.

  • Croatomic

    06.03.2023 - 19:37

    Savršena trilogija sa savršenim krajem. Kraj i točka. Savršeno ispričana priča sa početkom, zapletom i krajem. I opet… Kraj i točka. Da li je Shepard živ ili mrtav je nebitno. Savršeno su odradili od početka do kraja. Andromeda je nešto novo u cijelom tom svijetu. Igračima koji nisu igrali ME 1-3 i koji ne znaju tko je Shepard Andromeda će biti solidna igra. Nekima možda i dobra a neki će ju pljuvati. Nebitno. Meni osobno se sviđa način na koji trilogija završila i uvijek joj se rado vraćam. A osim toga i Andromeda mi je instalirana i igra se s vremena na vrijeme

  • Darcoolio

    06.03.2023 - 19:55

    Lagano u top 5 igara ikad, tu mislim na triologiju.

  • esse

    06.03.2023 - 19:56

    Trojka je skroz ok, andromeda je ubila serijal …

    • Croatomic

      @esse, 06.03.2023 - 20:06

      Zato što Ryder nije Shepard. Ali kao igra skroz ok

    • djosic85

      @esse, 06.03.2023 - 22:17

      Andromeda je imala odličnu priču i šteta što to nije poživjelo. Ali kad novi lik nije imao karizmu shepardovu. Pa onda one animacije lica itd. Šteta…

  • Wildchild

    06.03.2023 - 22:20

    Već kad je tema ME3, moram istaknuti da mi je Leviathan DLC jedan od najboljih dijelova priče. Šteta što taj segment igre nije išao malo više u širinu.

  • YoyoOyOy

    07.03.2023 - 08:09

    Skoro savršena trilogija. Neću im zamjeriti loš kraj pošto su mi ponudili stotine sati igranja. Na x360 pa kasjije na PCu pa sada na XSX remaster verzija. Svatko može pogriješiti. Na žalost, sa Andromedom su nastavili velikim greškama. Nadam se da će ME 4 biti kvalitete svete trilogije a ne Andromede, koja mi je zakucala zadnji čavao u lijes BioWarea 😅 Ne vjerujem da su sposobni napraviti dobru igru ali neka bude ispeglana i promišljena i sve bude zaboravljeno. Mislim, Andromedu ionako želim izbrisati iz pamćenja 😅

  • dado7

    07.03.2023 - 08:22

    Ne bih rekao, kao i Matrix 3 – po meni jedini logičan kraj jedne takve priče.

  • moordrak

    08.03.2023 - 07:43

    Obzirom da su se posrali na sve ono što si učinio u prijašnja dva nastavka, da, trojka je u narativnom segmentu upropastila serijal. Trojka počinje, teče i završava kao da se prethodno nije ništa dogodilo. Odmah si bačen u akciju bez imalo upozorenja što bi bilo dobro da u tom trenutku između dvojke i trojke nije prošlo ravno dvije godine. Uz nevjerojatne vizuale za to doba, stil igranja je ostao isti. Bez obzira na petljanje oko narativa, ME3 je zaokružio, do današnjeg dana, meni najbolji SF serijal igara ikada.

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?