HCL.HR

Najavljeno je novo osvajanje galaksije u Galactic Civilizations IV

Stjepan Fikter 12.05.2021.   •   1 komentara


Novo poglavlje 4X strategije fokusirat će se na naprednu AI tehnologiju i puno veću dubinu u tome kako će se ophoditi s ostalim civilizacijama.

Ljubitelji serijala Galactic Civilizations mogu se polagano početi pripremati za novi nastavak. Iako s najavom Galactic Civilizationsa IV nije došao točni datum izlaska, poznato je kako će kasnije ovog proljeća igra stići prvo u early access program jer po riječima developera, očekuju nas značajno veći opseg i dubina igre.

Tako će Galactic Civilizations IV uz standardne 4X elemente te one iz prijašnjih dijelova, poput dizajniranja brodova ili planetarnih invazija, imati i novitete u obliku naprednih AI likova. Brad Wardell, direktor Stardocka po tome pitanju kaže: “U prethodnim verzijama računalni AI značio je druge civilizacije. Sada se svaka civilizacija sastoji od stotina likova koji imaju svoje vlastite planove. U 4X okruženju to je kao da imate posla s civilizacijama unutar civilizacija.”

S tom promjenom dubine koja će biti dostupna u novom nastavku, morat će se mijenjati galaktička skala. Tako će za razliku od prijašnjih igara u kojima se birala veličina mape i zatim generirale skupine zvijezda i planeta, ovdje će biti sustav Subspace Streams koji će navedene skupove povezivati s ostalim skupovima i efektivno ih pretvoriti u sektore. Kao mape unutar mapa kako developeri navode.

Veće mape neće dovesti do toga kako će se morati brinuti o svakom planetu jer će prijašnji sustav AI guvernera biti uklonjen i zamijenit će ga Core World mehanika. To znači kako će svi planeti koji su povezani s Core worldom biti zapravo kolonije koje će slati resurse prema glavnom planetu nad kojim ćemo imati direktnu kontrolu.

Tim planetima moći ćemo dodavati vođe koji će imati različite bonuse, a kako bi situacija bila malo kompliciranija, Galactic Civilizations IV imat će novi resurs u obliku kontrolnih bodova. Pomoću njih se davati različite zapovijedi, a bodovi će se dobivati kada smo u dobrim odnosima s različitim vođama.

Od noviteta tu su sada misije koje će zamijeniti tradicionalnu kampanju, a svaka od njih će imati zasebnu radnju koja bi trebala omogućiti igračima unikatniji osjećaj tijekom avantura na galaktičkoj skali. Bit će promjena i u načinu vođenja civilizacije, a Brada Wardell to detaljnije opisuje riječima: “Eliminirali smo stablo ideologije koje smo imali u prethodnim igrama. Sada će igrači imati mogućnosti birati između osobne slobode i kolektivizma, autoritarnosti i anarhije te vidjeti kakvu civilizaciju žele stvoriti. Ovi izbori ne samo da otključavaju dodatne značajke igranja, već određuju koje će se vrste misija biti dostupne.

Galactic Civilizations IV na PC-u bismo trebali zaigrati iduće godine, osim ako ne dođe do odgode.

Komentari (1)

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?