HCL.HR

Nintendo NX je primarno prijenosna konzola?

Zoran Žalac 26.07.2016.   •   15 komentara   •   Tehnologija


Nove glasine o Nintendovoj sljedećoj konzoli upućuju na to kako je NX zapravo nasljednik prijenosnog 3DS-a, a ne Wii U konzole.

Do izlaska Nintendove sljedeće konzole ostalo je još manje od godine dana, a sve što za sada znamo o takozvanom Nintendo NX-u jesu glasine. Svejedno, te glasine su toliko učestale da ih već uzimamo kao gotove činjenice, a dvije najponavljanije su da će NX jednim dijelom biti prijenosna konzola te da će koristiti kazetice umjesto optičkih medija.

Te glasine sada je potvrdilo nekoliko izvora za portal Eurogamer otkrivši pritom nekoliko interesantnih detalja. Navodno će spomenute kazetice imati limit od 32 gigabajta skladišnog prostora, što i jest optimalni prosjek za današnje igre, iako ne baš siguran ulog za budućnost kroz iduće dvije-tri godine.

No, zanimljivija vijest je ta da je Nintendo NX zapravo prijenosna konzola. Ranije se mislilo da će to biti kućna konzola koja ima odvojivi handheld dodatak (nešto po konceptu kontrolera s ekranom za Wii U), no čini se da je srce same konzole u prijenosnom uređaju. Ako je vjerovati Eurogamerovim izvorima, bazna stanica za samu konzolu služit će za spajanje konzole s TV prijemnikom i dodatnim gamepadom, te za punjenje same konzole.

Eurogamerovi izvori također navode kako će u srcu konzole kucati Nvidijin moćni Tegra procesor namijenjen mobilnim uređajima, a iako je takav procesor svakako moćan u kontekstu mobilnih uređaja, teško je povući paralelu po pitanju snage s kućnim konzolama trenutne generacije. Pogotovo jer se može raditi o debiju nove generacije Tegra procesora ili posebnoj varijanti istoga za Nintendo NX. Doduše, lako je pretpostaviti da će uređaj na Tegra procesoru biti slabiji od PS4, ali ako uspiju iz toga izvući uređaj snažniji od Wii U i malo slabiji od PS4, ali prenosiv, to bi moglo biti itekako impresivno. Također je rečeno kako NX neće raditi na Androidu, kako su neki tračevi govorili, već da će s konzolom dolaziti predinstaliran poseban OS razvijen od strane Nintenda.

Dakle, izgledno je da je NX zapravo nasljednik 3DS konzole prije nego Wii U konzole. Isprva se čini kako nema logike u potezu spajanja klasične konzole i handheld platforme u jedan uređaj, no Nintendo bi definitivno mogao biti na tragu uspjeha s tim eksperimentom. Jasno je da se sa Sonyjem i Microsoftom ne mogu ravnopravno natjecati u izravnoj utakmici, no drugačijom strategijom možda ponove uspjeh Wii konzole.

Prema nekim navodima službeno otkrivanje konzole očekuje se u devetom mjesecu ove godine, dok je ranije potvrđeno kako ista u prodaju kreće u proljeće 2017.

Komentari (15)

  • gamer 192837465

    26.07.2016 - 21:17

    Pa pa Nintendo, kazetice ROFL

    • QFlash

      @gamer 192837465, 27.07.2016 - 12:01

      ‘Kazete’ (catridge) su svjetla strana priče, jer imaju brže vrijeme čitanja, neuništive su praktički i teško se mogu piratizirati.
      Jedini problem je eventualno kapacitet, no s obzirom da će NX koristiti čipove iz prvog Burskog rata tako će biti smanjene i veličine tekstura a time i krajnja veličina game fileova.

  • Mixa

    26.07.2016 - 22:00

    Samo napred Nintendo! 😀

  • BrainCro

    26.07.2016 - 22:00

    Čudno

  • Jere Zaja

    26.07.2016 - 22:09

    a zato ona nova legend of zelda nema bas bolju grafiku

  • KhorneFlake

    26.07.2016 - 22:25

    U neku ruku i logičan potez uzimajući u obzir koliko dobro su se njihovi handheld uređaji prodavali. Što se ne može baš reći za Wii U.

    • BoneDigger

      @KhorneFlake, 27.07.2016 - 08:46

      Kljucno je “prodavali”. Danas svi igru igre na svojim mobitelima, zato i sve vise publishera prelazi na F2P mobilne igre, trenutno su tamo novci sto se tice mobilnog (handheld) gaminga. Ne kazem da ne postoji trziste za ovo, ali velik dio kolaca im je vec pojeden.

  • RapthorPechina

    26.07.2016 - 23:05

    Nemogu se natjecat a sony i microsoft??? Problem je što imaju takve direktore koji su vjerojatno najnesposobniji na svijetu kada je u pitanju tolika tvrtka s tolikim kapacitetom.. kao da je problem napraviti jaču konzolu od ps4 ili ps4 neo pošto su to u biti uređaji jako slični Pc-u po arhitekturi

    • RapthorPechina

      @RapthorPechina, 26.07.2016 - 23:06

      sa sony i microsoft*

    • Mixa

      @RapthorPechina, 27.07.2016 - 00:06

      Nazalost, takva im je politika. 🙁

  • l)oolvl

    27.07.2016 - 00:47

    Ne kužim kome to zapravo treba, uz današnje ultra sposobne i moćne mobitele

  • QFlash

    27.07.2016 - 08:57

    Nintendo ko da vode hrvatski političari.

  • Nikola24

    27.07.2016 - 10:43

    Slazem se sa tobom. Taman se bio ponadao da ce nintendo odustati od eksperimentisanja i dati nam klasicnu konzolu za igranje, kad ono trt.

  • goto10

    27.07.2016 - 13:13

    POvratak “ketriđa” smatram pametnim potezom. Samo nadam se da zbilja neće biti riječ o tabletu. Naime neke informacije koje potekle od strane developera govore da će NX biti nešto ekskluzivno i posebno i nikada viđeno na gamig sceni. Sumnjam da misle na tablet ili nešto pobliže slično tome.
    Ja sam ipak vjerovanja da će se raditi o nekom VR-u isl. uz neki inovativni kontroler. Tu opet ne mislim na tablet. Wii U im je valjda bila dovoljna škola.
    Pametno od Nintenda da se ne natječe sa Sonyem i MSom, to se kod slućaja Wii-a pokazalo kao win.
    Pitanje je koliko će NX biti orjentiran Hard Core gamerima, naime Wii je to na debelo zaobišao, sa Wii U su pokušali napraviti povratak među Hard Core, zanimljivo je u kojem će pravcu ići sa NXom.

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?