HCL.HR

Nintendo Switch uspješno pokreće igre sa starih konzola

Zoran Žalac 27.01.2018.   •   7 komentara


Emulacija na Nintendo Switch konzoli još uvijek je u povojima, ali konzola je hakirana i nakon ovoga vjerojatno nema natrag.

switch-emu-homebrew

Početkom mjeseca čuli smo obećanje kako će Nintendo Switch uskoro dobiti neobranjivu metodu hakiranja. To se još nije dogodilo, ali gotovo je sigurno da je zaštita konzole probijena, što potvrđuju i pomaci u pokretranju RetroArch emulatora na Switchu.

Do sada je zabilježeno kako se na Switch konzoli pomoću dotičnog emulatora mogu pokretati igre sa starih Nintendovih konzola kao što su NES, SNES, GB, GBC i GBA, ali i Seginih platformi: Mega Drive, Genesis, 32x, Sega CD i Saturn te Atari Lynxa i Jaguara.

Pokretanje homebrew aplikacija, a samim time i emulatora, za sada je ograničeno na firmware verzije 3.0, no hakeri najavljuju da će uskoro predstaviti rješenje i za kasnija ažuriranja konzole. Moramo napomenuti kako se instalacijom bilo kakvih neslužbenih sadržaja na Switch konzolu automatski gubi i garancija za istu, a Nintendo u svom stavu oko emulacije ne priznaje da je to legalno ako već posjedujete kopiju igre koju emulirate.

Ostaje za vidjeti kako će Nintendo reagirati na razbijenu zaštitu Switch konzole, s obzirom da to developerima predstavlja ozbiljnu prijetnju od piratiziranja igara. U bilo kojem slučaju, treba priznati da su hakeri obavili posao koji Nintendo nije, s obzirom da najavljena podrška za Virtual Console platformu (koja je u suštini – emulator) kasni dobrih pola godine, i više. Teoretičari zavjere reći će kako je Nintendo namjerno ograničio podršku za stare igre na Switchu kako bi mogao prodati NES i SNES Classic modele konzola.

Komentari (7)

  • leon991

    27.01.2018 - 21:25

    Dugo je trajalo. Ovo će jako utjecati na profitibalnost nintenda i multiplatformskih igara.

  • Artyom

    28.01.2018 - 13:26

    “Teoretičari zavjere reći će kako je Nintendo namjerno ograničio podršku za stare igre na Switchu kako bi mogao prodati NES i SNES Classic modele konzola.” – sumnjam da je ovo samo teorija, to je 99.9% točno.

  • Artyom

    28.01.2018 - 13:28

    Imati jednu handheld konzolu koja može sve – neprocjeljovo… (Mislim da PsVita može večinu toga, ali nisam siguran. Star PSP je dosta dobro emulirao većinu starijih stvari i od Nintenda i od drugih)

    • Oblakoder

      @Artyom, 28.01.2018 - 13:44

      Imati PS4 i Nintendo Switch koje mogu sve je zaista neprocenjivo. Obe su pukle sto ce biti pravi raj za nas gejmere 🙂

    • crolink07

      @Artyom, 28.01.2018 - 21:09

      Zahvaljujući homebrew aplikaciji Dark AleXa PSP je uz Sonyjeve vrtio sve NES i SNES igre ( vrti još kad me uhvati nostalgija? )

    • Artyom

      @crolink07, 28.01.2018 - 22:05

      Da, istina. Ali dali to može i PsVita?

    • crolink07

      @Artyom, 28.01.2018 - 22:32

      Može.Googlaj upute ili nađi nekog tko ti može staviti Snes emulator ili što te već zanima.

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?