HCL.HR

Otkazana je kampanja za onu igru koja je trebala biti nasljednik SAMP-a, čini se da je sve bila prevara

Zoran Žalac 15.07.2019.   •   12 komentara


Obećavajući projekt pod nazivom RAW ipak je bio predobar da bi bio stvaran. Kampanja na Kickstarteru sada je suspendirana.

Prije mjesec dana pisali smo vam o vrlo ambicioznom naslovu zvanom RAW u kojemu su igrači trebali razviti cijeli grad i živjeti svoje živote radeći svoje poslove. Već nam je tada bilo sumnjivo da se tako velikog projekta uhvatila totalno anonimna grupa pod nazivom Killerwhale Games, a stvari su s vremenom postale još mutnije kako je igra dobivala novac na Kickstarteru.

Nigdje nije bilo navedeno koliki će tim raditi na igri, tko su zaposlenici i koje su im reference. Međutim, skoro 4000 ljudi u nepunih mjesec dana dalo je 193,546 američkih dolara za razvoj RAW-a. Sav taj novac sada ide natrag donatorima.

Naime, Kickstarterova služba za sigurnost suspendirala je kampanju za RAW, što u suštini znači da igre neće biti. Nije navedeno zbog čega je kampanja točno suspendirana, no “mutna posla” definitivno su posrijedi jer se kampanje prekidaju u slučaju lažiranja podataka i identiteta, te krivog ili netransparentnog informiranja o projektu.

Kako su neki korisnici već primijetili, RAW je vjerojatno bio vješt pokušaj izvlačenja novca korištenjem unaprijed dizajniranih materijala za Unreal Engine. Na engleskom se takvo što zove “asset flip“. Netko se dobro potrudio u slaganju i modificiranju tuđih materijala, pripremio je i vrlo dobru ideju, no upitno je bi li od igre u konačnici išta bilo da je kampanja zaključena na normalan način.

Komentari (12)

  • Fury

    15.07.2019 - 20:35

    Tako sam i mislio..
    Bilo je predobro da bi bila istina nadam se da ce netko s vecim budzetom uzeti ovaj projekt i ostvariti ga jer igra fkt ima potencijala..

  • SonOfZeus

    15.07.2019 - 20:59

    Lik koji jedini je dao svoje puno ime drzi youtube kanal sa vrhunskim gameplay trailerima u GTA V, dakle lik je strucnjak za snimanje kadrova gameplaya. I to su ocito iskoristili u promociji igre

  • PrydaCro

    15.07.2019 - 22:04

    Koja sprdacina. Alpha beta early access free to play ma divota u kojem smjeru ide gaming.

  • Strahinja Radonjic

    15.07.2019 - 22:20

    Pretpostavljam da ta anonimna grupa pod imenom Killerwhale Games mora da ima registrovanu firmu pod istim imenom i da se javno tačno zna i ko je vlasnik i radnici + sve to da bude dostavljeno Kickstarter-u s obzirom da je dostignuta ogromna cifra. Nisam ja upućen u te stvari ali može biti ili da nisu mogli da dokažu ko su i šta su ili su zaista prevaranti. Jer pogledajte, ako je svima vraćen novac nazad znači da ova grupa koja stoji iza ovog projekta nije ni pipnula taj novac. Ili nisu prošli nekakvu verifikaciju ili je je projekat LAŽ!

    • SonOfZeus

      @Strahinja Radonjic, 16.07.2019 - 13:10

      Onaj koji otvara kampanju mora dati barem osobnu iskaznicu na uvid sa imenom i prezimenom – ali sa znacajnijim iznosima ili sumnjama se traze i dodatni podaci na uvid sto ocito ovi nisu pokazali.

    • Strahinja Radonjic

      @SonOfZeus, 16.07.2019 - 20:44

      Odazvali su se na Instagramu pre 5H oko suspendiranja Kickstarter kampanje. Čini se da oni ništa nisu krivi. Možeš pogledati i njihov sajt, na dnu se mogu videti dva lika koji rade na igri. Na Instagramu su objavili da im kampanja jeste suspendovana ali da nisu “pukli”, ili švorc kako god. Ja iskreno ama baš ništa u njih ne sumnjam, za par godina će ovo biti završena igra. Pogledaj njihove stranice na društvenim mrežama, sajt…

    • SonOfZeus

      @Strahinja Radonjic, 17.07.2019 - 11:21

      Gle, na igri rade samo dva lika sa time da jedan od njih nema iskustva sa programiranjem vec sa izradom trailera. Drugi lik navodno ima, no nije navedeno gdje je isti radio unatoc sto su ga backeri pitali u vise navrata. Jedini gameplay koji su pokazali je iz vozila gdje cak ni osnovne stvari ne pokazuju. Za gameplay interakcija ih se trazi od pocetka kampanje, i jos nisu izbacili i navodno rade na tome. Pazi: rade na najosnovnijim interakcijama. A kazu da ce igra izaci unutar max 2 godine uz crowdfunding – iznimno preoptimisticna igra. Ja sam uvjeren da imaju bare bones mapu i par sustava uz asset flip i gospodin nam je samo pokazao da zna napravit odlican trailer sto je i radio prije u gta V. Igra nece nikada izaci.

  • MoGaming

    15.07.2019 - 22:44

    Tako i treba kad nema zakona o ovim pionirima što traže novac unaprijed.

  • PppPP

    16.07.2019 - 04:32

    ovako, nešto ću reć, pratio sam cijelu tu kampanju (nisam ništa novaca stavio jer nisam imao zašto). prvo, ova igra nije trebala biti nikakav nasljednik samp-a, već je nasljednik samp-a logično gta v rp. dalje, ne, ova suspenzija nije nikakav dokaz da je igra prevara, već je došlo do ovoga zbog manjka detalja i informacija od razvojnog studija, koji najavljuju pravi gamepaly video već mjesec dana i obećali su njegovo postavljanje prije kraja kampanje, a kako sad stvari stoje, doći će dan nakon kampanje, ako i tad. tako da onda ćemo vidjet na čemu smo. ono što ja mislim je da ovo nije nikakva prevara, ali momci koji rade na njoj “malo” preuveličavanju i obećavaju svašta samo kako bi napalili ljude, a realnost je da je rijetko koji asset u igri njihov, ne mogu ni retrovizore napravit da rade. ekipa ne zaslužuje toliko backera s obzirom koliko su pokazali i zasluženo im je otkazana kampanja, ali to ne znači da neće biti ništa od igre, ekipa je objavila da neće odustati. iskreno, bojim se da će završiti kao Identity, ali nadam se najboljem

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?