HCL.HR

Pirates of the Caribbean – onaj bez Jacka Sparrowa

Zoran Žalac 30.06.2022.   •   14 komentara   •   Retro gaming


Na današnji dan prije 19 godina Bethesda i Ubi Soft zajednički su izbacili rusku igru Pirates of the Caribbean koja se zapravo trebala zvati Sea Dogs 2. Čekaj, što?

Pirati s Kariba u filmskoj su industriji uspješan proizvod koji je zgrnuo dosta novca. U industriji igara bilo je pokušaja da se s tom franšizom napravi isto, ali su ti napori uglavnom bili neozbiljni i jalovi. Prva igra koja je nosila naziv Pirates of the Caribbean bila je pomalo bizaran projekt. Pazite sad – rađena je u Rusiji, a izdavačku su ulogu dijelili Bethesda i Ubi Soft.

Objašnjenje za tu bizarnost zapravo je jednostavno – Pirates of the Caribbean zapravo je bio Sea Dogs 2, nastavak gusarske igre iz 2000. godine. Netko je vidio priliku da uz minimalan rad već postojeću gusarsku igru samo preimenuje kako bi se što bolje prodala nakon uspjeha istoimenog filma. U stvarnosti je prva PoTC igra s filmom imala svega nekoliko malih poveznica.

Prva PoTC igra s filmom je imala tek nekoliko malih poveznica.

Glumica Keira Knightley bila je naratorica… u početnoj i završnoj animaciji. U igri se također nalazio brod Black Pearl, ali priča igre bila je totalno drugačija od one u filmu, bez likova poput Jacka Sparrowa, Barbosse i drugih. Pratili smo kapetana Nathaniela Hawka koji se nađe između sukoba Francuske i Engleske oko vladavine nad gradom i lukom Oxbay. To je to – to je cijela priča.

Usprkos tome što nije imala skoro nikakve poveznice sa istoimenim filmom, ova je igra u svoje vrijeme nudila pristojnu zabavu. Mehanike su joj bile traljave, posebno borba, ali prezentacijski je izgledala solidno i imala je neke interesantne ideje poput švercanja zabranjenih dobara, nadogradnje brodova i slično.

Igra je imala neke interesantne ideje poput švercanja zabranjenih dobara.

Pirates of the Caribbean postavio je dobar temelj na kojemu su se kasnije razvijali brojni modovi. Interesantno je da igra i dan danas broji pristojan broj igrača, premda je više nema u prodaji. Prošle je godine tako lansiran veliki mod PoTC: New Horizons na kojemu je zajednica s preko 8000 igrača radila skoro 17 godina. Taj je mod potpuna simulacija života na karipskom otočju između 1500. i 1830. godine, i nije oslonjen samo na gusare već na trgovce te kolonijalne sile, premda ima priče o legendarnim piratima. I javnu kuću koju možete posjetiti.

U originalnom je izdanju ova igra izašla za PC i prvi Xbox. Bila je to prva ruska igra za Xbox konzolu. U razvoju je neko vrijeme bila i verzija za PlayStation 2, ali je na kraju bila otkazana. Po izlasku su ocjene bile nepovoljne pa ni prodaja nije bila neka. Tvorci igre bankrotirali su 2012. godine.

Što vam je to 'Gaming kalendar'?

Komentari (14)

  • SanKa

    30.06.2021 - 11:19

    taman sam ju neki dan spomenuo u komentarima..daleko najdraza gusarska igra do Black Flaga valjda.. Odlican, ugodjaj, muzika, sve…Imala je svojih problema u borbi pogotovo, al jako zabavno

    • StargateFan

      @SanKa, 30.06.2022 - 13:27

      Da. Ja sam ju slučajno nabavio od frenda ali to mi je isto najbolja takva igra uz Black Flag. Pokušao sm ju prije godinu, dvie odigrati ali nije dobro ostarila. No kad se navikneš opet na sve mane starih igara – ima nešto u sebi što jednostavno valja

    • SonOfZeus

      @SanKa, 30.06.2022 - 16:16

      Potpis na sve. Obožavao sam igru, ali sam koristio cheatove da kupim najveći brod jer ko klinac nisam bas shvaćao švercanje za skupljanje para. 🙆🏻‍♂️

    • Picard

      @SanKa, 30.06.2021 - 12:29

      Ajme nostalgije

  • Me666

    30.06.2021 - 11:49

    Prvi Sea Dogs je bio jaka igra samo vrlo naporna za moje godine kad je izašla. A bugova koliko je more dugačko i široko. Ovo nažalost nisam ni igrao.

  • Picard

    30.06.2021 - 12:28

    Legendarna igra! Prolazio ju u vise navrata kroz godine, a New Horizons takoder za svaku pohvalu

  • Darac83

    30.06.2021 - 12:31

    Odlična igra. Mislim da nema kuće koju nisam opljačkao… 😂

  • Vexido

    30.06.2021 - 22:49

    jedna od meni najdražih igara ikada , bas lijepo sto je dobila clanak , imam dojam da je malo ljudi igralo ovu igru

  • Dick Johnson

    30.06.2021 - 22:57

    Super mi bil igra, di se uopče može nabavit? Vidim nema je na GoGu ni Steamu? Jel ovaj mode standalone, jer ak je , taman igra za ljeto!

    • Silas

      @Dick Johnson, 30.06.2022 - 13:21

      jedino je odigrati preko xemu emulatora na PC-u

  • klistwood

    22.12.2021 - 00:55

    vrhunska igrica,te davne 2003/2004 utukao dane i dane istrazujuci svaki milimetar karte s gustom,definitivno u top 10 najdrazih igrica

  • Bronson

    30.06.2022 - 11:33

    Secam se da sam dobio ovu igru na poklon tada kada je izasla, pojma nisam imao sta da radim niti kako da napravim pomak od prve prostorije, jurio sam stariju sestru da mi prevodi engleski..😆

  • Cygarone

    30.06.2022 - 18:42

    Za sve one nostalgične, postoji igra na Steamu pod nazivom Sea Dogs To Each His Own.

    Nastavlja se na ovu igru iz članka, gospodin Nathaniel i njegova Danielle u ovoj igri vođe su piratske skupine na Jamajci. Ima bugova, grafika je outdated, ali igrivost je tu… Ona prava, sirova, čista!
    Uskoro bi trebala izaći poboljšana verzija igre, sa svim DLCovima. No obzirom da su rusi developeri… Bolje možda kupiti staru verziju igre.

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?