HCL.HR

PlayStation Classic konzola “hakirana” je već na dan izlaska

Zoran Žalac 04.12.2018.   •   9 komentara   •   Tehnologija


PlayStation Classic konzola ima nekoliko propusta, a jedan od tih propusta omogućio je da korisnici ublaže druge propuste.

PlayStation Classic konzola od jučer je dostupna u prodaji. Vijest je to koja bi prije nekoliko mjeseci zvučala uzbudljivo, ali je trenutni konsenzus takav da je taj uređaj promašena prilika. Na stranu to što se nekima ne sviđa odabir igara koje dolaze u paketu, ono što je i prisutno na PlayStation Classicu vrti se lošije nego na ostalim emulatorima, a Sony se nije potrudio ponuditi nikakve opcije u prikazu slike – nešto što emulacija može bez problema ostvariti.

Da stvari budu gore, na sam dan izlaska PS Classic konzole otkriveno je kako su navedeni prigovori mogli biti riješeni prilično jednostavno. Točnije rečeno – rješenje je već ugrađeno u samu konzolu, ali je Sony namjerno odabrao gore stvari za kupce ovog uređaja.

Naime, nekoliko je korisnika već prvog dana uspjelo “hakirati” PS Classic konzolu tako što su ju rastavili i na nju spojili tipkovnicu. Za sada je potvrđeno da uređaj prepoznaje Logitech G15 i Corsair K95 USB tipkovnice, ali to je manje važna informacija. Važno je da se pritiskom tipke Esc dok je neka igra aktivna na PlayStation Classicu ulazi u postavke emulatora… do kojih se regularno ne može doći.

Kroz te postavke moguće je, primjerice, aktivirati scanlines efekt (simulaciju prikaza kao na starim televizorima), omogućiti varanje u igrama te odabrati regiju konzole. Ovo zadnje je ključno jer je devet igara u kolekciji dostavljeno u PAL verzijama, što znači da se mogu vrtjeti u maksimalno 50 sličica po sekundi, dok se američke NTSC verzije istih vrte u glatkih 60 fps-a. Uz ovu postavku to se mijenja.

Sony iz nekog (vrlo vjerojatno pravnog) razloga nije dostavio ovu opciju, čime su ukupno iskustvo igranja učinili lošijim, ali ako ništa – sad barem znamo da se prčkanjem po konzoli stvari mogu “popraviti”. Doduše, svako modificiranje konzole ide na rizik samog korisnika – ako nešto pođe po krivu, Sony vam nije dužan ni ispriku.

Komentari (9)

  • Arioch

    04.12.2018 - 14:25

    Oplakah

  • lliquid_

    04.12.2018 - 15:21

    Don’t need this
    Imam oriđiđi PS1 jos od kad mi je sestra bila mala pa sam joj ko klinac capio
    Tutto originale {@%@}

  • trulex

    04.12.2018 - 15:51

    emulator majka.

  • Darcoolio

    04.12.2018 - 16:34

    Ovo se ne isplati uzimati dok ne nađu način da ubacuješ sam igre.

    • vddutina

      @Darcoolio, 04.12.2018 - 17:35

      Ne znam kako uopste moze da se isplati, sta tu ima da bude isplativo? Niko za ovom konzolom nece provoditi sate igranja, upalis, pregledas, poigras malo da te želja mine i ostavis na policu da glumi ps1. Niti su oni ovo pustili sa ciljem da se neko zabavi nego sa ciljem da namaknu koji dolar od kolekcionara i nostalgičara. U doba kad se čeka ps5 oni pustaju u prodaju nesto sto glumi ps1 i svi ocekuju da to bude nesto sto ce da ih odusevi. Nece, kupite, i za pola sata shvatite “koji mi je k…. ovo trebalo” Ali kasno, ovca osisana, vuna spremna za dalju obradu.

    • Darcoolio

      @vddutina, 04.12.2018 - 22:16

      Zašto?
      Ja kao nostalgičar uživam u starim igrama, zato i pružam podršku remasterima ako su kvalitetno odrađeni.
      Mnogo bi mi bilo lakše da skinem rom i munem u konzolu bez cimanja, da optimizujem dobar deo igara…
      Ako neko ima novaca za ovo neka kupi, ne smatram ljude ovcama ako im se proizvod sviđa.
      Drugo, savršeno me zabole uvo za PS5, neću ga sigurno kupiti bar dve godine nakon izlaska.

  • _RazorX_

    04.12.2018 - 19:20

    hahaha salite se? xd

  • GAMEmaher

    04.12.2018 - 21:05

    Ovo je preuzeo vodstvo u Sonyja isti neki lik koji je i Ps Viu ufitiljio 🙂 Pored predobrog psp-a koji vrti odlično ps1 igre nemam potrebu na kraju ovo nabavljat iako sam u startu mislio…

  • l)oolvl

    06.12.2018 - 01:14

    čitam i ne vjerujem…

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?