HCL.HR

Recenzija

Prototype 2

Duje Kozomara

Brzim sprintom po zidovima nebodera u par sekundi se nađete na vrhu, bacite se s krova i preletite par stotina metara kako bi upali u neprijateljsku bazu. Prva dva vojnika rasječete napola prije nego što su stigli shvatiti što se događa, trećeg dekapitirate sa stilom, a četvrtog bacate prema helikopteru koji je taman krenuo pucati po vama. To nije bilo dovoljno za potpuno onesposobiti helikopter, pa ste skočili u zrak 20 metara i uhvatili neprijateljsku letjelicu žilama kojima ste okolne objekte i ljude bacili prema njoj golemom brzinom. Helikopter je eksplodirao, a ubijanje nekolicine preživjelih neprijatelja bio je rutinski posao, svejedno obavljen u stilu i s puno krvi. Iz baze išetate ponosni što ste upravo izvršili fin masakr nad neprijateljskom đubradi koja vas, unatoč debeloj brojčanoj nadmoći nije uspjela ozbiljnije povrijediti.

Činjenica je da smo svi mi zapravo pomalo sadistički nastrojena bića kojima prethodni scenarij zvuči dosta zabavno, zar ne? Pogledajte onda našu video recenziju Prototypea 2 jer smo posebno pazili da takvih scena nikako ne nedostaje. No ukoliko ste više čovjek od teksta, ignorirajte video ispod i uposlite taj kotačić na mišu – tekstualna recenzija je ionako malo detaljnija.

Neki od vas su možda malo moralnije osobe, pa im gore spomenuto brutalno i bezumno nasilje treba opravdati nekim uvjerljivim razlogom, tipa – spomenuti vojnici su zle osobe koje nikada nisu kupile igru ili album već ih uvijek preuzimaju putem torrenata. Nedovoljno dobar razlog? Okej, vojnici slušaju cajke, ali se za Dan pobjede i domovinske zahvalnosti svejedno nalaze u prvim redovima na koncertu Marka Perkovića Thompsona s podignutom desnicom u zraku. Plastična krunica i crna majica s velikim, ušatim slovom „U“ included. To je već sasvim okej razlog za spomenutu brutalnost, no za svaki slučaj ćemo ga ipak još bolje opravdati – vojnici su zle i nemoralne osobe koje nemilosrdno ubijaju civile i provode užasne pokuse na njima. Eto. To je sada sasvim u redu.

Poanta ovog uvoda, koji je opet dosta duži nego što je to bila prvobitna namjera jest: bezumna, brutalna open-world akcija i iživljavanje na neprijateljima poput onog u prvom paragrafu uvijek prolaze. Upravo takav naslov bio je prethodnik igre koju danas recenziramo, Prototype – igra s jako zabavnim gameplayom, no određenim problemima koji su spriječili da postane jedna od onih igara o kojima ćemo pričati unucima tijekom zimskih noći uz upaljenu vatru u kaminu.

Dakle, ovaj put se nalazimo u čizmama Jamesa Hellera, čovjeka čiji su kćer i žena ubijeni, a on za njihovu smrt okrivljuje Alexa Mercera, momka s kojim smo se zabavljali u prvom dijelu. Upravo ga šjor Alex zarazi svojim virusom, zbog čega dobiva mrvicu natprirodne moći dosta slične njegovima, a ubrzo otkriva i da stvari nisu onakve kakvima se čine na prvu. Pravi zlikovci u ovoj priči su GENTEK znanstvena korporacija zajedno s Blackwatchom, vojnom silom koja bi trebala zaštiti civile od virusa, no zapravo ih koristi za brutalne eksperimente i praktički hrani čudovišta nevinim ljudima. Eto opravdanja za brutalno kidanje organa zlim vojnicima, woo!

Heller je samo agresivac koji nije sposoban sklopiti inteligentnu rečenicu bez bujice psovki.

James Heller je crnac, odluka kojom su developeri očito htjeli pokazati kako sve rase mogu jednako uvjerljivo kidati udove zlikovcima. Živjela jednakost! Priča se pomalo raspliće kroz stilski zanimljivo odrađene cutscene koje se prikazuju kada konzumirate određenu metu. Da, konzumirate. Važno je zdravo se hraniti. Likovi u priči su dosta slabo razvijeni, za nikoga vas neće biti ni najmanje briga briga, a većina meta koje trebate proždrijeti ionako izgleda jednako – ili su vojnici ili znanstvenici. Naš protagonist trebao bi biti emotivac koji je dosta pogođen smrću svoje obitelji, no zapravo je samo agresivac koji nije sposoban sklopiti inteligentnu rečenicu bez bujice psovki.

Doduše, očito je kako je i ovaj put sama priča element igre kojemu je posvećeno manje pažnje, dok je fokus na uistinu zabavnom gameplayu. Kao što smo spomenuli, naš Heller izuzetno je moćan frajer koji se po ovom open-world New Yorku može iživljavati na doista raznolike načine. Njegove ruke zahvaljujući vrckavom virusiću po potrebi se pretvaraju o oružja poput golemih kandži, smrtonosnih vitica, dalekometnog biča, kamenog štita za obranu od projektila… Jedan od impresivnijih načina oduzimanja života jadnim i nespremnim vojnicima jest kreiranje crne rupe pomoću spomenutih vitica, koja jadnike uvuče unutra, a zatim čisto usput i eksplodira te raznese pola kvarta. Jer zašto ne.

Koje ćete od nekolicine impresivnih oružja iskoristiti u zadanom trenutku odlučujete postavljanjem jednog oružja na lijevi klik miša, a jednog na desni, tako da zapravo možete izvoditi raznolike kombinacije koje vam u tom trenu padnu na pamet i najbolje odgovaraju situaciji.


Ukoliko niste igrali prvi dio, ta činjenica ne bi trebala predstavljati prevelik problem, budući da je igrina priča gotovo posve odvojena od prethodne. Možda će vam trebati mrvicu duže da se „ufurate“ u igrinu mehaniku i kontrole nego nekome tko je igrao, no rekao bih da je, odokativno, riječ o maksimalno pola sata navikavanja. Već u samom početku osjećate se dosta nadmoćni u odnosu na vojnike, no tada su još sposobni predstavljati određen problem ukoliko su debelo brojčano nadmoćniji i imaju pokoji helikopter ili tenkić. S vremenom naš agresivni crnac dosta napreduje i dobiva nove moći pa je bez ozbiljnijeg problema sposoban u par minuta razvaliti sve što se miče usred neprijateljske baze. To je ujedno i jedan od igrinih problema – rijetko predstavlja ozbiljniji izazov, neprijatelji doduše s vremenom postaju opasniji i kompliciraniji za ubijanje, no njihov napredak je prilično inferioran u odnosu na Hellerov pa ćete se rijetko naći u situaciji s ozbiljnijom opasnošću umiranja.

Tupastim vojnicima nikad nije pretjerano čudno što njihov poznanik odjednom iz razonode trčkara po zidovima obližnje zgrade.

Spomenuli smo takozvano konzumiranje, proces u kojem Heller praktički proždre metu, čime si poveća health, a ujedno može i preuzeti njen oblik te na taj način zavarati neprijateljske vojnike. Pomalo je smiješno što tupastim vojnicima nikad nije pretjerano čudno što njihov poznanik odjednom iz razonode trčkara po zidovima obližnje zgrade. Igra tako ima i taj stealth element, u kojem određenu metu trebate konzumirati bez da vas itko vidi, što se obavlja procesom tihe eliminacije (odnosno opet – konzumacije, ali konstantno ponavljanje te riječi malo retardirano zvuči) jednog po jednog neprijatelja u metinoj blizini, dok jadnik ili jadnica ne ostanu potpuno sami. Jednolikost pokušavaju spriječiti i različiti bonusi koje igra daje u određenim situacijama, a koji traže ubijanje na specifičan način i trude se unijeti malo raznolikosti.


Heller može pokupiti bilo koje oružje ubijenog neprijatelja i iskoristiti ga protiv njegovih suboraca, no puno više zabave pruža ubijanje vlastitim rukicama preobraženima u sredstva za brutalnu egzekuciju i destrukciju. Također, nakon nekog vremena moći ćete uredno upadati u neprijateljska vozila i voziti ih, usputno pucajući po njihovim pravim vlasnicima. Zgodna novina, no vjerojatno je nećete pretjerano koristiti, budući da ste dosta brži, pa i destruktivniji van vozila.

Osim glavne kampanje, igra ima onaj element esencijalan za open-world naslove: sporedne misije te stvari koje možete skupljati po gradu. New York je podijeljen na tri zone, a svaka ima nekolicinu usputnih zadačića: jazbine koje treba počistiti od zaraženih, vojničke baze koje treba sravniti sa zemljom te „crne kutije“ koje treba pronaći, a koje ujedno pomažu u otkrivanju dijelova priče. Problem s misijama, posebno u glavnoj kampanji jest repetitivnost – gotovo uvijek se na kraju svedu na konzumiranje određenog frajera kako bi otkrili njegov dio priče i svoju sljedeću metu. Do samog cilja vodi impresivna količina destrukcije i krvi, no koliko god se dobro zabavili u procesu, bilo bi fino da su ciljevi ponešto raznovrsniji. Za završavanje glavne kampanje i sporednih misija potrebno je nekih 15 sati.


Naš nemam-obitelj-ali-jebeno-puno-psujem junak napreduje na dva načina standardnim RPG level-upanjem kada skupi dovoljno XP bodova, a tada možemo izabrati segment koji nam u tom trenutku djeluje najoptimalniji za unapređenje (poput brzine kretanja, količine healtha, snage i slično), dok raznolika zanimljiva unapređenja svojih mutacija dobiva i obavljanjem sporednih misija.

PC verzija izgleda ponešto bolje nego njeni kolege na konzolama. Tu su veći draw distance te ponešto povećan framerate zbog kojeg opaka klanja na računalima izgledaju malo kvalitetnije ukoliko imate dovoljno jaku konfiguraciju. Doduše, grafika je još uvijek samo prolazna, usudili bi se reći i pomalo ispodprosječna, što developer može pokušati opravdati brzinom Hellerovog kretanja po gradu te golemom broju jedinica koje su često na ekranu u većim bitkama. Cut-scene su stilski zanimljivo odrađene, sastoje se samo od crne i bijele boje visokog kontrasta te povremenih bljeskova crvene ili plave te dramatične montaže. Ovaj stil koristi se i kada Hellerov health postane nizak kako bi upozorio na ozbiljnu mogućnost smrti u bliskoj budućnosti.


Kontrole i kamera mogu biti malo problematični, posebice kad se traži preciznost. Recimo, ako u grupi od nekoliko desetaka vojnika trebate na brzinu pokupiti samo jednog, teško da će vam to isprve poći od ruke. Prototype 2 igra je koju nije nemoguće igrati s mišem i tipkovnicom, no puno prirodnije joj „leži“ gamepad. Mišonji se zna dogoditi i da bude malo problematičan te zastajkuje radi povremenih naglih promjena FPS-a.

Prototype 2 možda ne donosi velike inovacije u gaming, možda nema najinteligentniju priču , kvragu, možda nije ni grafički savršen, ali jedno je sigurno – prokleto je zabavan. Svi smo mi mali sadisti koji uživaju u bezumnom te brutalnom nasilju i destrukciji, kao i osjećaju slobode te nadmoći.

Spomenute mane igri bi zbog zabavnog gameplaya oprostili da se i u tom segmentu nije našao koji problem, poput repetitivnosti misija te činjenice da igra ne predstavlja ozbiljan izazov. Naime, ritam igre je dobar, svakih par sati dobijete neku novu sposobnosti i napredujete, čime postajete sve moćniji, no težina i jačina neprijatelja ne raste proporcionalno sa snagom našeg junaka. Nažalost, ni ovo neće biti igra o kojoj ćemo pričati unucima, no sigurni smo kako vam svejedno može pružiti sate brutalne zabave prijeko potrebne po ovim vrućinama.

VIDEO RECENZIJA – James Heller je agresivni crnac koji voli puno psovati, a kada zahvaljujući Alexu Merceru postane super-mutant, zabavne stvari se počnu događati. Pod time podrazumijevamo puno krvi. Jako puno krvi.

71 Naša ocjena
 • brutalna
 • destruktivna zabava
 • otvoreni svijet
 • priča
 • repetitivnost
 • lagano

Duje Kozomara

Umirovljeni haceelov doktor lošeg humora. Još voli Plejstejšn, ali mnogo više priča o GDPR-u.

Komentari (33)

 • Apocalypse4987

  15.08.2012 - 15:18

  Priča ima smisla ako se odigra prvi dio i pročitaju stripovi koji opisuju šta je mercer radija između prvog i drugog dila i zašto ovo radi u 2. dilu. gentek je zanemariv

 • megatr0n98

  15.08.2012 - 15:37

  meni bezveze, ni prvi dio m ise niej svido, grrafika je losija, lik retardirano izgleda, nevolit te fantasticne price i gluposti

 • doky89vk

  15.08.2012 - 18:37

  Meni je igra odlična, zabavnija je, duža, a ima i bolju grafiku što je po mom mišljenju bio ujedno i najveći minus prvog dijela! Tako da sto se mene tiće jedna sasvim solidna 90ka…

  • snooker

   @doky89vk, 15.08.2012 - 23:20

   ja san prvi dio igra 27 sati a drugi 12, toliko o trajanju

  • Dom3gaming

   @snooker, 30.04.2016 - 17:00

   I meni je prvi dio puno duže trajao,a i bio je više-manje replayabilan pa mi i dan danas traje.

 • Rogue

  15.08.2012 - 18:40

  Meni je odlicna igra bila. Puno bolja od 1. dijela , istina nema puno inovacija i malo je repetitivna ali nudi tone zabave. Ovo mi je jedna od najzabavnijih igara ove godine.

 • PavleC

  15.08.2012 - 20:04

  Nisam igrao prvi deo a necu ni ovaj.

 • armin221186

  15.08.2012 - 21:01

  od mene 80 zbog brutalnosti koja je veoma dobro docarana 😀

 • xPh4rIm

  15.08.2012 - 21:54

  .:90:. …. a 1 dio mi je jos bolji …. Ja dozivljavam serijal kao opustajucu epic igru exploranja okolo,demoliranja,brutalnosti,ubijanja = jednostavno opustanja … prica mi nije uopce vazna.

 • snooker

  15.08.2012 - 23:21

  prvi dio svakako puno bolji

 • CAwe

  15.08.2012 - 23:44

  Dvojka ima bolji gameplay ali ne znam zasto mi je as bija bolji mozda zbog alexa.Prica mi je pomalo smijesna mislim alex je ubija njegovu zenu i oteja mu kcer i ostavija prokleto dobar razlog za osvetu a jos mu je da moci s kojima se moze lakse osvetit a dajte ljudi alex je bija znastvenik a ispa je glup u dvojci za popizdit!!!

 • IamPCGamer

  16.08.2012 - 06:50

  Loša igra,igrao sam ju oko 2 sata i već je dosadila.Priča nema nikakvog smisla.Brutalnost je velika prednost naravno,ali tu dobru stranu kvari još grafika koja se nije puno promijenila u odnosu na prvi dio.Moja ocjena je 70/100

 • goldfinger

  16.08.2012 - 07:41

  Igrao prvi dio,i trenutno se zabavljam s dvojkom…Ništ extra,ali zabavno,no i zajebano za igranje s mišem i tipkovnicom.Moja ocjena-77.;)

 • terminator

  16.08.2012 - 07:46

  Ja sam dao 81 nije loša igra.

 • Mario_Ri

  16.08.2012 - 10:31

  vrijedi isprobati

 • Mario_Ri

  16.08.2012 - 10:35

  Najbolja rečenica_: More je za papke 🙂

 • dado01

  16.08.2012 - 13:35

  Meni je ovo baš bezeze.

 • GAMER123

  17.08.2012 - 11:10

  Nije mi nešto posebno…

 • B1gfooT

  17.08.2012 - 16:06

  ovo je identicno prvom dijelu….totalno bezveze

 • Black_Pirate

  18.08.2012 - 11:09

  Prvi dio mi nikako nije legao, sto nije slucaj sa dvojkom, koja me je bas zainteresovala, nego se plasim da me repetitivnost ne odbije brzo.

 • kmarkecGamer

  20.08.2012 - 15:14

  ja sam odusevljen igrom. u odnosu s jedinicom, gameplay, prica i (dijelom) grafika su bolji. i dalje su teksture slabe, sto me zivcira. zvuk i trajnost su super, kao i kod jedinice. plus – gameplay, minus – teksture, ocjena : 92/100

 • Smokey

  20.08.2012 - 16:08

  nabacite recenziju sleeping dogs-a.. Igra izgleda odlicno prema trailerima i misljenju drugih ljudi.

 • Nane

  23.08.2012 - 22:30

  Igra je postala bivati… DOSADNA!!, zasto?Odigrao sam prvi dio, fora, krv sjeces zombije i ljude ko cackalice kao sodomista 🙂 ali igra je previse repetitivna nadji tog i tog, ukradi tijelo tog i tog i infiltiraj se tu i tu.Ocekivao sam nesto novo u II dijelu ali pobacaj, abortus kako zelite.Isto sve samo drugi lik, i par noviteta koji ne cine neku razliku u igri samoj, grafika ko grafika..Ne tako bitna a ne i tako nebitna, nekako kao da se malo napredovalo ali to nije toliko vazno.Mislim da ce zbog svoje repetitivnosti ova igra biti samo za izbacivanje svoje muke i sjeckanja ljudi ko cackalice 🙂

 • Black_Pirate

  02.09.2012 - 11:13

  Skoro sam pri kraju… i mogu reci da je ovo jedna od boljih igara ove godine. Jedan od onih naslova iz sijenke ( Just Cause, Saint Row ) koji predstavljaju CISTU gamenig zabavu i kao takvi ne smiju biti tako nisko ocjenjeni. Dati 70, moze samo neko ko pooooojma o sustini gaming zabave nema. Neko ko je cinjenicne nedostatke ove igre preuvelicao do krajne granice, a to jedan ozbiljan recenzent ne smije sebi dopustiti. Ili neko, ko je ovu igru igrao svega par sati, sto mu je bilo dovoljno da je recenzira. Kako god bilo, Prototype 2 je izvanredna igra, vrhunske zabave, ogromnog potencijala.

 • PaciPro

  13.09.2012 - 16:29

  kupio sam orginal CD Prototype 2 ..i nisam mogo vjerovat za sta sam novce dao xD

 • hitman_4

  01.10.2012 - 16:08

  nikako mi nije "sjela" ova igra.

 • mickolopi

  02.11.2012 - 16:18

  bljuc… moja reakcija na ovu igru…

 • Jakov123123

  10.11.2012 - 19:59

  Bože mili, pa koji je ovo —–? Sve puno krvi brutalnih da prostite sranja, ka' prvo igrica sama po sebi nije posebna i meni izgleda da je prebrutalna.

 • Jakov123123

  10.11.2012 - 19:59

  slažen se sa mickolopom

 • xD17

  23.03.2013 - 18:53

  Odlicna igra stvarno sam uzivo i dobro se zabavio .
  Iako da nisam preso 1. dio nebi razumio pricu ali jako je dobro odrađena ona brutalnost u igri . Super iskustvo!! :))

 • gogy4

  03.11.2013 - 19:08

  malo tesko za igrati sa tastaturom i misem ali, zato brutalnosti u izobilju sve u svemu nije losa igra.

 • LuXzYea

  13.01.2014 - 20:40

  Prvi dio mi je bio super! Ovaj nisam odlucio zaigrati jer mi se cini da je jako slican predhodniku te da nema nekih pravih noviteta..da je sve to vec vidjeno u jedinici!

 • Korto Malteze

  26.03.2023 - 11:04

  Krsina od igre, za napaljenu klincadiju…

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?