HCL.HR

PlayStation 5 Pro je u izradi, možda ga vidimo dogodine

Josip Klanfar 16.03.2023.   •   50 komentara   •   Tehnologija


Dok je ovih dana na nekim portalima vruća tema PlayStation 6, mi vam skromno možemo ponuditi samo informacije o PlayStation 5 Pro verziji konzole. U razvoju je i mogla bi nagodinu van.

“Korak po korak, skala po skala” kaže jedna popularna dalmatinska grupa. I sami se nekako vodimo time, pa dok jedni šire glasine o dolasku PlayStation 6 konzole, mi širimo glasine o dolasku PlayStation 5 Pro konzole.

Točnije, portal Insider Gaming odgovorno tvrdi kako je PS5 Pro verzija konzole u razvoju, te da bi ju čak mogli vidjeti krajem sljedeće godine. Same informacije o tome što će napredniji PlayStation 5 model ponuditi su šture, ali priča se da bi poboljšanje trebalo biti vidljivo u grafici, brzini i izvedbi. Znači na svim bitnim poljima.

E sad, koliko je to nama bitno, kada djeluje da ni obična verzija nije ni zagrebla svoj potencijal, prosudite sami.

Sony planira održati i vlastitu prezentaciju prije E3 sajma, gdje bi trebali vidjeti nove igre iz njihove produkcije, ali i novu verziju konzole. Da se ne ponadate previše, vjerojatno je riječ o novijoj verziji postojećeg PlayStationa 5, samo bez bubrega, odnosno Blu-Ray čitača. Taj model bi trebao ugledati svijetlo dana do kraja ove godine, dok ćemo za Pro verziju ćemo ipak morati sačekati malo duže.

Znate da volimo naglasiti da ovakve informacije uzmete sa dozom rezerve. U ovom slučaju bih rekao kako je PlayStation 5 Pro vjerojatno u razvoju, ali hoće li izaći krajem sljedeće godine je jedan veliki upitnik.

Komentari (50)

  • moordrak

    16.03.2023 - 18:56

    Kasne.😎 PS4Pro je izašao 3 godine nakon izlaska četvorke. Vjerojatno će još malo nabiflat memorije ( i prostor na disku dignut na barem 2Tb, nadam se). Obrijat će i SoC na 5nm (napokon). Sad su se sa sedmice spustili na šesticu zato su nove plejke “omršavile”.

    • MAJSTOR RINGO

      @moordrak, 16.03.2023 - 23:33

      Ako bude nesto slicno kao sa ps4/pro, nagruvati konjazu tj. teraflopse, u konacnici ces dobiti manje vise istu igru, i to se ne bi bas usplatilo mi koji vec imamo base verziju, sem ko ide direktno sa ps4 na ps5 pro, znaci dobijas nesto vecu rezoluciju i stabilniji fps, onako grubo, verovatno jos neka minorna graficka poboljsanja, bez nekog velikog upgrejda sto se tice vizuala. Mislim spekulacija je sam izlazak konzole, suludo je pricati o tome koliko ce pro biti jaci. Iskreno nemam nista protiv i da izadje, ali licno mislim da bi bilo bolje da svu snagu usmere na vecem broju, kvalitetnijih ps eksluziva, posto se ocekuje izlazak tek tamo za skoro dve godine, ako vec idemo tako daleko, bolje da su sve snage usmerili na razvoj ps6 a ne na ps5 pro.

    • Rick Sanchez

      @MAJSTOR RINGO, 17.03.2023 - 11:15

      Slažem se sa svime. Definitivno mi se oba giganta čine pomalo izgubljenima u ovoj generaciji. Naravno da su pandemija i nedostatak komponenti kumovali ovome, but still…

    • moordrak

      @MAJSTOR RINGO, 18.03.2023 - 16:27

      Izlazak pro i slim konzola nije spekulacija nego realnost. To je pipelineu. Kako će ih nazvati-nebitno. Mi ih zovemo tako jer je bila takva praksa unatrag 20 godina. Vrlo vjerojatno ni neće imati neko specijalno novo ime nego će se samo razlikovati u hardverskoj oznaci. To je stara stvar da se na polovici životnog vijeka hardver doradi ili poboljša. Čudno mi je to reći ali tako je. Na polovici smo životnog vijeka petice i još uvijek te next-gen naslove možemo pobrojati na prste jedne ruke. Možda im je VR next-gen ali brate mili nedam te pare za to. Dok god nove igre budu izlazile i za staru platformu ne možemo ozbiljno govoriti o ps6. To je suludo, slažem se. Sonyu ne pada na pamet nasilno ugasiti četvorku i to ti je to. Imamo što imamo. Jedino u čemu je petica bolja od ps4pro je – buka. Manja je 😂😁

    • MAJSTOR RINGO

      @moordrak, 18.03.2023 - 17:04

      Pa za slim kako mi zovemo, bice sa odvojivim citacem diska, ali ok, nek se zove i slim.
      Pa za mene drug je spekulacija sve dok Sony zvanicno ne objavi da radi na PS5 PRO, da objavi datum izlaska itd…
      Pa malo su zakasnili, godinu dana, ako je tacna informacija da ce izaci krajem 2024. U kojoj kolicini? A kod nas pitaj boga kada ce se naci na policama prodavnice.Sa kojim upgrejdom, da se ne ponavljam, veliko je pitanje. Slazem se da nema TOP pravih ekskluziva samo za PS5, sve su to bili cross gen naslovi gde se nije iskoristila puna snaga PS5, mislim da ce to biti, nadam se, sa spidermenom 2 i jos par naslova koji se ocekuju u UE5 u 2023.
      Da, generalno veliki benefit je taj sto je Ps5 neuporedivo tisa konzola, mnogo brza ucitavanja. Ali ima razlike drug i sto se tice same grafike, znam iz prve ruke jer sam neke naslove igrao i na PRO verziji kao i sada na PS5. Pogledaj samo demo re4 remake za ps5 i ps4, poprilican downgrade. Naravno gaming i grafika je toliko napredovala zadnjih godina, dolazi do tacke da ne moze biti vise tolike razlike kao sto je slucaj ranije bio. Ps2 vs ps3 vs ps4.

    • moordrak

      @MAJSTOR RINGO, 18.03.2023 - 21:26

      Ima razlike da, jer su napravili da je ima 🙂 Govorim za te neke specifične igre u remejku. Inače ne igram i ne kupujem prastare naslove. Nisam dao 700€ da bih ponovno igrao i kupovao nešto što sam izigrao prije 20 godina. Takve stvari me ne diraju ni najmanje. Nije samo napredovala grafika, ona je bitan dio prezentacije naravno. Napredovala je kompletna interakcija sa igrama: od zvučne kulise, voice actinga, facijalnih animacija, animacija pokreta, borbe preko kompleksnosti okoline, renderiranja objekata, izmjena dana-noći-vremenskih uvjeta do interakcije sa NPC-ovima i AI-om. Rezolucije i broj sličica po sekundi su poletjeli u nebesa. Držim normalnim željeti u 2023 godini modernu igru u 60 sličica pri 2k rezoluciji bez trzanja, kidanja pucanja štekanja. Nisu to nikakvi astronomski zahtjevi. Što sam dobio? Izbor između pereformance i quality moda… 😤

    • MAJSTOR RINGO

      @moordrak, 19.03.2023 - 02:46

      Nacelno se slazemo, ok, niko te ne tera da na silu kupujes rimejkove, ja sam ih uzimao samo na popustima i to kada je u pitanju bas neka zastarela igra, koja je bila top notch u svoje vreme. Evo sada sam napravio izuzetak za re 4 . To sto si nabrojao u redu je, slazem se, tu je najmanje uznapredovao AI i fizika u igrama. A to renderovanje objekata i osvetljenje u igrama tek ces videti revoluciju, mislim na lumen i nanite. Nazalost jos uvek nema pravih igara u UE5, u najavi su neke igre za ovu 2023. Videcemo.
      Postao je trend da izlaze igre poluzavrsene sa bugovima, stateringom itd.. ali i tu zavisi od developera. Ako mislis na konzole, meni licno ne smeta da biram izmedju kako kazes quality, performance i RT. Mnogo je bitniie da izlazi sto vise kvalitetnih ps ekskluziva nego da konzola ima mogucnost i snagu da vrti native 4k-60 fps-a i RT. Ako nema sta da vrti, mozda neke simulatore i ostala sranja.

  • BozanicJosip

    16.03.2023 - 19:07

    Taman da odigram sve što je vrijedilo s 4. koja je i dalje bolesna. Baš sam neki dan gledao jel ima nekih glasinam

  • Buzdovan

    16.03.2023 - 19:29

    u pripremi već pro verzija, a 2.5 godine nakon izlaska konzole još niti jedna igra da iskoristi do kraja hardware koji je danas već tu. ne znam, očekivao sam puno od ove generacije da bi na kraju bile samo odgoda do odgode. možda do ps6 izađe 5 igara da opravda ovu generaciju

    • dragansimic22

      @Buzdovan, 17.03.2023 - 08:10

      to je teška sramota, i još nisu imali ni showcase za 2022, sramotno i jadno

    • SonOfZeus

      @Buzdovan, 17.03.2023 - 14:17

      Normalno kada ništa ne bacaju ps5 Exclusive, šugavi Sony

  • Šljivovica23

    16.03.2023 - 20:33

    But can it run crysis?

  • Iceman73

    16.03.2023 - 20:52

    Pa je,jedva čekam Pro da dođe…doma je u 3 sec…hehehe!!!

  • Iceman73

    16.03.2023 - 20:52

    Može…kupuje se day one!!!

  • Nardev

    16.03.2023 - 21:38

    Uzmeš ju i prodaš, jedino je po tome revolucionarna🤭

  • Ignaccius

    16.03.2023 - 22:08

    Taman što sam kupio 5-cu…. 😂

    • MAJSTOR RINGO

      @Ignaccius, 16.03.2023 - 22:37

      Pa nemoj da ti bude krivo drug, mislim pro ne izlazi sutra😆, ovo cak nije zvanicna informacija iz Sonija, Ali ajde i da je tacna, pa to je za skoro 2 godine. Veliko je pitanje kakav ce pro imati upgrejd u odnosu na base model, ako bude nagruvali samo teraflopse, mislim da se to i ne isplati bas previse, jer mozes ocekivati nesto vecu rezoluciju i stabilniji fps, i neka graficka poboljsanja koja golim okom neces ni primetiti,pitanje je veliko da li ce i pro ici u native 4k i 60 fps-a i RT, tesko. Koji ce biti benefiti, hmm… pa ne znam zaista. Tako da nemoj da ti bude krivo, i ja sam pre mesec dana uzeo ps5, i uopste ne razmisljam o pro verziji, razmisljam da zaista se krene vise sa pravim pravcatim ps5 naslovima, da developeri u potpunosti iskoriste hardver konzole.

    • Ignaccius

      @MAJSTOR RINGO, 16.03.2023 - 23:09

      Ma kakvi krivo, više je bio šaljiv komentar. Evo ovih par dana kako sam uzeo Sony 5, i to ne isplanirao jer sam planirao tamo na zimu,al eto nisam mogao da odolim, baš uživam uz Ratchet and Clank Rift Apart, a posle toga ću preći na Hogwarts Legacy 🙈

    • MAJSTOR RINGO

      @Ignaccius, 16.03.2023 - 23:17

      E drago mi je, zdravo da se sluzis, rift apart jos nisam igrao.
      Jel si zadovoljan konzolom?

    • Ignaccius

      @MAJSTOR RINGO, 16.03.2023 - 23:41

      Prezadovoljan stvarno, super brza je i tiha što je najvažnije, jedino malo kada učitava CD onda se malko glasnije čuje, al sasvim prihvatljivo i razumljivo. Za sada nemam zamerki, nadam se da neću ni imati, jedino mi malo čudno kada ubacim CD od Rift apart-a ili od Assassin Creed Valhalla, pa kad iskoči start game, pored desno iskoči kao “Full game” i onda cena, opet pokrene se igra sve najnormalnije, nego mi na početku bilo zbunjujuće, kao dal imam uopšte ful igru ili sta 😂Naručio sam sebi i 3D pulse, trebalo bi da stignu za vikend pa da i njih isprobam

    • MAJSTOR RINGO

      @Ignaccius, 17.03.2023 - 00:13

      Drago mi je.To je normalno, dok se igra instalira i ucitava na disku, cuje se bas, i kod mene je tako, posle radi sve normalno.
      Da, velika je razlika i ogroman upgrejd u odnosu na ps4, prvo ucitavanje, iako nije bas necujna skroz, pretpostavljam da imas seriju 1200, kao i ja, to je najnoviji model, oni imaju novi mislim NIDEC ventilator, koji je nesto malo bucniji ali hladjenje je bolje, ali zaista je neuporedivo tiša u odnosu na ps4.
      Ne znam zaista, ja sam samo probao eto jednu igru na disku, inace sve igre imam u digitalnoj verziji, zadrzao sam samo par igara u fizickoj kopiji, ostalo sam prodao sa konzolom.

    • Ignaccius

      @MAJSTOR RINGO, 17.03.2023 - 07:55

      Da,da imam 1216a verziju, al opet upored Sony 4 nečujna je, stvarno je tiha naspram prethodnika… A znači i ti si prodao Sony 4, ja baš čekam sutra kupca po moju konzolu, dao sam mu i par igara, Horizon zero dawn, GTA na disku i tako, još par nekih solidnih naslova

    • MAJSTOR RINGO

      @Ignaccius, 17.03.2023 - 08:38

      Da da to je taj redizajnirani najnoviji model, laksi, sa novim vent. I cipom u 6 nm tehnologiji, manja potrosnja itd..
      Da imao sam PS4 PRO, neke sam igre zadrzao, veci broj sam uz konzolu prodao.
      Ma naravno, mislim u poredjenju sa pro koji sam imao je neuporedivo necujna, mislim ima taj zvuk, coil whine koji se cuje, kao sto graficke kartice ga imaju, svi ps5 ga imaju, ono kad je totalna tisina u sobi, ali zaista zanemarljivo.
      I u tom pogledu sam prezadovoljan.👍

    • Darac83

      @Ignaccius, 17.03.2023 - 14:23

      Gdje vidim koju verziju imam?

    • Ignaccius

      @Darac83, 17.03.2023 - 16:04

      Pre svega možeš na samoj kutiji od konzole 🤗

    • Darac83

      @Ignaccius, 17.03.2023 - 17:02

      😁 Hvala.

    • pleto

      @MAJSTOR RINGO, 17.03.2023 - 08:02

      Digitalne verzije su tiše, moja je baš puno tiša od disc verzije. Disc verzija(a novija je) kad ju upalim se baš ćuje dok ne odaberes usera, digitalna ne.

    • MAJSTOR RINGO

      @pleto, 17.03.2023 - 08:47

      Da da, cuje se dok se igra ne ucita, posle nema problema, iako imam verziju sa disk citacem, sve igre su mi digitalne kopije.
      Stvarno je veliki upgrejd u odnosu na ps4 a pogotovo na pro.
      Nije totalno necujna kao serija x na pr. Ali zbog toga mislim da ima i bolje hladjenje.
      Ima taj zvuk koji proizvodi, coil whine, sasvim normalno. Za mene zanemarljivo pogotovo tokom igranja se uopste ne cuje a sedim na nekih metar i po od konzole.

    • pleto

      @MAJSTOR RINGO, 17.03.2023 - 13:02

      Vjrojatno se čuje zato što u strtu ventilator radi na 100% snage a i čitač pokušava učitat disk pa sve to zajedno buči prvih par sekundi. Ja ne znam al ja tj coil whine stvarno ne čujem na svoj digi day one verziji ali i da se čuje malo ne smeta mi jer uvijek igram sa kvalitetnim headsetom koji ionako blokira većinu vanjske buke.

  • vragec25cro

    17.03.2023 - 06:26

    “…grafici, brzini i izvedbi. Znači na svim bitnim poljima.” Pa kaj nije najbitniji gameplay,bolji ai protivnika i nekima prica u igrama?Jer s novom konzolama ps5/xsex dobili samo grafiku malo bolju,brzinu ucitavanja i to je to.

    • Hadvar

      @vragec25cro, 17.03.2023 - 07:41

      Pa… To je smisao novih konzola…

    • pleto

      @vragec25cro, 17.03.2023 - 08:15

      Bolji AI protivnika mora developer isprogramirat, mislim da ih trenutni hardver ne bi ograničavao. Ljude više privlači grafika i ono što se na prvi pogled vidi i zato se i developeri više posvećuju grafici nego AI-u i nekim drugim stvarima. Ako je umotano u lijep celofan prije ćeš prodat…

    • MAJSTOR RINGO

      @pleto, 17.03.2023 - 08:55

      Uvek mozes zamaskirati smotani AI, prosto, tako sto ce developer na tebe nabacati hrpu nepeijatelja, u svoj toj guzvi i pucnjavi neces ni primetiti da AI gotovo i da ne postoji🤣🤣🤣

    • pleto

      @MAJSTOR RINGO, 17.03.2023 - 13:04

      Pa da, to sam i htjeo reći i to se onda ne vidi, a grafika se vidi i proda igru.

    • vragec25cro

      @pleto, 17.03.2023 - 09:35

      Pa barem eskluzive 🙂

    • pleto

      @vragec25cro, 17.03.2023 - 13:05

      Istina, ja im ne bi zamjerio da se potrude makar u ekskluzivama.

    • vragec25cro

      @pleto, 17.03.2023 - 13:19

      Pa da.A ne da dobijem Horizon Fw ko Ac samo bolja grafika i izmjenjena prica ili Forzu Horizon ista stvar samo bolja grafika i nova mapq

  • dragansimic22

    17.03.2023 - 08:08

    A gdje su igre?

    • Hunter194

      @dragansimic22, 17.03.2023 - 10:42

      Najbolje da to pitas Sony i Microsoft

  • seizure91

    17.03.2023 - 08:25

    Nema potrebe kupovati, marketing radi svoje, a dosadasnje igre nisu mi ni zagrijale ps5 kak treba

  • Hunter194

    17.03.2023 - 10:41

    Ima potrebe za PS5 Pro i Xbox Series Pro jer ce se Xbox Series X i PS5 muciti sa igrama koje ce biti radjene u UE5

  • MaryPoppins

    17.03.2023 - 14:18

    Najjaci su mi ovi sto drkaju na ps5 pro i ps6, a u međuvremenu igre i dalje izlaze i izlazit ce za ps4…

    • Darac83

      @MaryPoppins, 17.03.2023 - 14:25

      Pa da. Kupiš ih i igraš na PS5 pro. 😁

    • Hunter194

      @MaryPoppins, 17.03.2023 - 14:47

      Igre sa UE5 ce imati dosta problema na PS5 i XSX

    • MaryPoppins

      @Hunter194, 17.03.2023 - 18:37

      To je to kralju, neka si ti meni rekao

    • Hunter194

      @MaryPoppins, 17.03.2023 - 20:58

      PS5 i XSX nece moci vrtjeti zahtjevne igre sa UE5 u 4K60

    • MaryPoppins

      @Hunter194, 18.03.2023 - 16:19

      Hahaha ma ti si doktor

  • zvoninjo

    17.03.2023 - 18:04

    Nije se ni ova dobro zagrijala a oni već kontaju PS5 pro izbacit Nepotebno

  • Tigar91

    18.03.2023 - 15:57

    Kad ce penzija

  • moordrak

    18.03.2023 - 16:32

    Pda. Ako izađe PS5Pro kupim je odmah, a ova koju imam ide na njušku. Ipak moram biti ap tu dejt 🙂

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?