HCL.HR

Razer najavio OSVR – otvorenu softversku platformu za virtualnu stvarnost

Zoran Žalac 07.01.2015.   •   5 komentara   •   Tehnologija


Razerov doprinos razvitku tehnologije virtualne stvarnosti za gaming bit će OSVR platforma, kao i vlastiti OSVR headset za predviđenih 200 američkih dolara.

Virtualna stvarnost aktualni je „hit“ CES sajma, no ne zbog Facebookovog Oculus Rifta ili Sonyjevog Morpheusa već zbog čitavog niza drugih kompanija i njihovih uređaja koji se također žele ubaciti u taj „VR vlak“. Jedna od njih je, naravno, i Razer, poznat po skupocjenoj periferiji i „revolucionarnim“ hardverskim idejama koje u pravilu naiđu na malen odjek zbog cjenovne barijere. Razer je kao svoj doprinos VR-u najavio dvije stvari – OSVR platformu i vlastiti VR headset za za sve koje zanima razvoj VR tehnologije.

OSVR je kratica za Open Source Virtual Reality i označava besplatnu, otvorenu softversku platformu po uzoru na Android, odnosno standard za razvoj softverske i hardverske komponente virtualne stvarnosti. Trenutno je namijenjena za Windowse, Linux i Android, a kompatibilna je s raznim VR uređajima, poput Oculus Rifta, barem u teoriji. OSVR će u principu nastojati smanjiti fragmentaciju hardvera i softvera na VR tržištu, poticati šire korištenje virtualne stvarnosti u različitim industrijama te udijeliti pristup razvojnim platformama za VR sadržaje.

Naravno, da biste se bavili ičim što ima veze s virtualnom stvarnošću, treba vam nekakav uređaj koji ju omogućuje. I tu potom uskače Razer s vlastitim VR headsetom koji omogućuje otprilike sve što i Oculus Rift, uz slične hardverske specifikacije, i to po cijeni od 200 američkih dolara (za prednarudžbu). Iz Razera poručuju kako će se taj uređaj u prodaji naći najkasnije tijekom lipnja ove godine.

Komentari (5)

  • brlja

    07.01.2015 - 14:52

    I onda ce na kraju ispast da 90% ljudi riga nakon pol h koristenja ovakvih spravica 😀

    • Black op

      @brlja, 07.01.2015 - 15:15

      Nista cudno, oci mozgu govore da se kreces dok tijelo govori da se ne kreces.

  • IaMarmageddoN

    07.01.2015 - 15:49

    Ako bude moguće isprobati nešto od toga, ako cijena bude ispod 2000 kuna i ako bude grafički lag malen, dobar prikaz i napokon pravo 3D iskustvo normalno da kupujem. E sad, koji će to točno proizvod biti ne znam još ali izgleda da imam još nekoliko mjeseci za vidjeti. Znam samo da bez isprobavanja ništa, zajebao sam se na nekim bugovitim igrama prošle godine sa preorderima tako da moram prvo probati taj i još neke druge 3D sustave prije odluke! Kao ideja ja fantastično ali sjećam se raznih eksperimentiranja sa 3D prikazima pa od toga svega ništa koristi nakon prvih par minuta uzbuđenja!

    • Naer

      @IaMarmageddoN, 08.01.2015 - 16:20

      Imaš još nekoliko godina za vidjeti, ne samo mjeseci. Tako da – relax, take your time, watch some promo videos, and enjoy! 🙂

  • goldfinger

    07.01.2015 - 18:54

    Izgleda malo elegantnije od occulus rift-a…

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?