HCL.HR

Resident Evil – Code: Veronica – prvi s 3D okolišem

Zoran Žalac 03.02.2020.   •   8 komentara   •   Retro gaming


Četvrti Resident Evil po redu koji to numerički zapravo nije bio, izašao je na današnji dan prije točno dvadeset godina.

Što vam je to 'Gaming kalendar'?

Za nekoliko mjeseci dolazi nam prerada Resident Evila 3, zadnje Resident Evil igre iz glavnog serijala na prvoj PlayStation konzoli. Ono što nije naširoko poznato jest da Nemesis isprva nije trebao biti treći dio serijala već spin-off naslov. Pravi nastavak Resident Evila 2 zapravo je trebala biti igra koja je kasnije bila nazvana Resident Evil – Code: Veronica, a na japnaskom se tržištu prvi put pojavila na današnji dan prije točno 20 godina.

Code: Veronica nije završila kao treći dio Resident Evila zbog toga što je u konačnici bila skroz novo poglavlje na novoj platformi. Tvrtka Sega kupila je tada privremenu ekskluzivnost Resident Evila za svoju Sega Dreamcast konzolu, a Capcomu je to bila prilika za eksperimentiranje s nekim novim idejama.

Code: Veronica je označio prelazak Resident Evil serijala u punu 3D izvedbu.

Za početak, Code: Veronica je označio prelazak Resident Evil serijala u punu 3D izvedbu. Naime, u prve tri igre samo su likovi i predmeti bili modelirani u 3D-u, dok je sav okoliš u pozadini bio u statičnoj 2D izvedbi. To se promijenilo s Code: Veronica pa je s time došla i prva mogućnost upravljanja kamerom u Resident Evilu, kao i prvo ciljanje oružjem iz perspektive prvog lica (iako samo za određena oružja).

Iako je esencija Resident Evila bila prebačena i u Code: Veronici, a tu prvenstveno mislimo na zombije i ostala mutantska čudovišta, moglo se već u toj igri primijetiti nešto drugačije. Radnja Code: Veronice odvijala se najvećim dijelom na otoku u arktičkom oceanu, a ondje je arhitektura bila gotičkog, odnosno europskog porijekla. U istom tonu nastavilo se i s Resident Evilom 4.

Iako je esencija Resident Evila bila prebačena i u Code: Veronici, a tu prvenstveno mislimo na zombije i ostala mutantska čudovišta, moglo se već u toj igri primijetiti nešto drugačije.

Code: Veronica je svoju ekskluzivnost Sega Dreamcast konzoli platila slabom prodajom. Godinu dana kasnije stoga je brže-bolje napravljena verzija za PlayStation 2 konzolu, zvana Code: Veronica X. Ta je verzija donijela svega desetak minuta novih animacija, ali je u konačnici poslužila kao temelj za sve ostale portove na druge konzole, što je uključivalo GameCube verziju (2003.), PlayStation 3 te Xbox 360 verzije (2011.) te PlayStation 4 inačicu (2017.).

Komentari (8)

 • Darcoolio

  03.02.2020 - 19:34

  Meni bi lično bilo krivo da ovo ne doživi ponovno izdanje kao RE2 i 3.
  fenomenalna verzija.

  • marko1106

   @Darcoolio, 03.02.2020 - 21:06

   Igra vrh.. nista nisam znao o igri. A krenuo igrat dosao do pola mislio da je kraj kad ono jos toliko.

 • mili1985

  03.02.2020 - 19:41

  Odličan nastavak s odličnom izvedbom fiksne kamere, odličnim lokacijama, zastrašujućim Nosferatuom i užasno lošom final boss bitkom. Jedan od boljih u serijalu.

 • chocobo_047

  03.02.2020 - 19:55

  Super vam je ovaj gaming kalendar. Nadam se da ćete napisati ponešto i o Tekkenu pa da naučimo ponešto i o toj, po mojem mišljenju, najboljoj borilačkoj igri:)

 • Dad of Boy

  03.02.2020 - 20:40

  Volio sam ovu igru i prešao sam je preko nekoliko puta. Kao što je rekao Darcoolio gore, bilo bi dobro kada bi i za ovo napravili remake

 • Ovcaodnovca

  03.02.2020 - 22:22

  nisam igrao jer bas, kad je izasla nisam imao Dreamcast, a kad sam je nabavio “bilo je drugih igara”, da izade remake bas bi je igrao

  • chocobo_047

   @Ovcaodnovca, 04.02.2020 - 12:24

   Znaš da je možeš nabaviti na PS storeu?

  • mili1985

   @Ovcaodnovca, 04.02.2020 - 13:35

   Što chocobo kaže.
   Inače, europska verzija ima dosta slabiji frame rate u odnosu na američku, pa je gameplay malo sporiji. Ako ti je zbog trofeja, preporuke za američku verziju, inače je svejedno. Preporuke za igru.

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?