HCL.HR

RETRO DOZA #108 – Easter eggovi u retro igrama

Renato Pedišić 20.04.2014.   •   3 komentara   •   Retro gaming


Dragi naši čitatelji kršćanske vjere, sretan vam i blagoslovljen Uskrs koji, nadamo se, planirate provesti igrajući igre i čitajući naš novi retro specijal o uskršnjim jajcima u starim videoigrama.

Kako bismo što bolje proslavili ovogodišnji Uskrs koji unatoč uobičajenim kalendarskim razlikama slave vjernici svih kršćanskih vjeroispovijesti, odlučili smo vam pripremiti poseban retro prilog, usko vezan uz ovo vrijeme godine. Danas se, dakle, bavimo uskršnjim jajima u starim videoigrama, to jest onim slavnim easter eggovima, skrivenim tajnama koje su programeri u igre ubacili da bi se našalili s igračima.

Prvi poznati easter egg postavljen je u Atari 2600 naslov Adventure iz 1979. Njezin tvorac Warren Robinett u jednom je dijelu labirinta kroz koji se igrač kreće sakrio riječi “Created by Warren Robinett”, odnosno “Napravio Warren Robinett”. Iako se to danas ne čini kao nešto spektakularno, taj je početak nagnao mnoge druge programere da u svoje igre ubacuju sve zabavnije, luđe, veće i smješnije easter eggove te se gotovo može govoriti o prešutnom natjecanju među proizvođačima u kategoriji “Tko će napraviti bolji easter egg?”.

Nećemo danas duljiti s detaljnim prikazom svakog uskršnjeg jajeta u svakoj staroj igri (netko mora pojesti sve one pogače!), već dopuštamo britanskom komičaru Stuartu Ashenu da vas zabavi sa nekim svojim najdražim easter eggovima i sarkastičnim komentarima koji se protežu kroz čitavi video.

Koji je vaš najdraži easter egg u videoigrama?

Za više retro gamerskog sadržaja provjerite naše ostale retro dozice i pridružite nam se u raspravama u retro gaming podforumu.

Komentari (3)

  • mokrEE

    21.04.2014 - 01:17

    MGS negdje skoro sam pocetak kada kroz ventilaciju vidis Meryll kako radi trbusnjake i nakon 3 ili 4 vracanja kroz istu scenu ona to isto radi bez majice, naravno, u grudnjaku xD

  • Disc0

    21.04.2014 - 07:08

    Ashens je car, pogledajte malo njegove videe o hrani 😉

  • mickolopi

    21.04.2014 - 09:13

    Srecan i vama Vaskrs, pa da ga provedete vise u odmoru…

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?