HCL.HR

RETRO DOZA #149 – Virtua Fighter

Renato Pedišić 08.02.2015.   •   6 komentara   •   Retro gaming


Ovotjedna Retro doza bavi se ‘pradjedom’ 3D borilačkih igara koji je pogurao žanr, ali i tehnologiju izrade videoigara nekoliko godina unaprijed. Prisjetimo se zajedno Virtua Fightera.

Čuli ste za Tekken, Dead or Alive ili Soulcalibur, no jeste li čuli za, ili možda zaigrali neki naslov iz serijala koji se neslužbeno zove njihovim pradjedom? Pa, ako ste strastveni igrač borilačkih igara, vjerojatno i jeste, budući da govorimo o čak i danas popularnome Virtua Figher serijalu.

Iako se radi o serijalu koji prodajom nikad nije došao ni blizu serijalima koji su u njemu vidjeli uzor, strastveni igrači cijene ga zbog odličnog balansa među likovima. To znači da su mečevi u svakoj igri u serijalu bili odlučivani razinom sposobnosti igrača, a ne radi premoći određenog lika u igri. Osim toga, ono što nas u ovome trenutku više zanima, ovaj je serijal vrijedan kao serijal videoigara koji je prvi uveo igrače u svijet 3D borbi. Tome je dokaz Guinnessova knjiga rekorda koja prvu igru u serijalu, Virtua Fighter časti titulama “Prva borilačka igra bazirana na poligonima”, “Prva 3D borilačka igra” i, ništa manje važno, “Prva borilačka igra za 32-bitnu konzolu”.

Portal 1UP svojedobno je o prvom Virtua Figheru, igri kojoj danas posvećujemo Retro dozu, napisao: “Zbog njegove inovacije, Virtua Fighter nije samo utjecao na konkurentne naslove – u osnovi je stvorio žanr. Tehnički, svaka 3D borilačka igra koja je došla nakon njega dužna je Virtua Fighteru zbog toga što je ustanovio da 3D borilački naslov može uopće funkcionirati. Čak i danas, Tekken i dalje vuče inspiraciju iz tog Seginog serijala”.

Prvi Virtua Fighter izašao je 1993. godine za arkadni stroj Sega Model 1, a izradio ga je studio Sega AM2 zaslužan za do tada već priznate naslove kao što su Out Run i After Burner. Proizvodnju igre nadgledao je legendarni Segin dizajner igara Yu Suzuki, čovjek koji iza sebe ima golemu brojku odličnih naslova među kojima se nalaze Shenmue, Daytona USA, Virtua Racing i mnogi drugi. Igra je nakon 1993. godine portana na Segu Saturn, Segu 32X i PC, a također je bila kamen temeljac za serijal pun odličnih borilačkih igara (koji je, kako smo to već napomenuli, ipak imao kronični problem s ostvarivanjem željenih prodajnih rezultata).

Virtua Fighter je, dakle, bio naslov smješten u 3D okolinu s 3D borcima. Igra se, osim po svojemu dizajnu, od ostalih borilačkih naslova 90-ih razlikovala i po tome što se bazirala na uporabi tek tri osnovna poteza – udarac rukom, udarac nogom i obrana na kojima su se mogli izraditi različiti, ponekad i poprilično komplicirani stilovi borbe. Borba osam likova u igri bila je u potpunosti preslikana iz stvarnoga svijeta, odnosno radilo se potezima iz pravih borilačkih vještina. Sve ovo doprinijelo je tome da se igra smatrala revolucionarnom za godinu u kojoj je izašla.

Ako želite vidjeti kako je igra izgledala u akciji, bacite oko na video.

Virtua Fighter je po izlasku dobio odlične ocjene kritike, među kojima se ističu Edgeovih 9/10 i komentar časopisa Electronic Gaming Monthly u kojemu je pisalo: [Virtua Figher] je pravi pokazatelj koliko su daleko videoigre došle u zadnjih osam godina”.

Jeste li vi ikada zaigrali Virtua Fighter? Je li vam igra ostala u dobrom sjećanju? Svoje mišljenje, kao i uvijek, ostavite u komentarima podno Retro dozice.

Za više retro gamerskog sadržaja provjerite naše ostale retro dozice i pridružite nam se u raspravama u retro gaming podforumu.

Komentari (6)

  • Ovcaodnovca

    08.02.2015 - 22:42

    ja sam igrao ali mislim VF 2, na Segi saturn, i da igra je bila odlična, jedino koliko se sjećam da su likovi nerealno visoko skakali….. ili uopće nisu mogli skočit….. dapače odatle potječe Hayabusa (Ninja Gaiden) ili kako se već zove

    • Ovcaodnovca

      @Ovcaodnovca, 08.02.2015 - 22:53

      baš sam provjerio….. nije iz VFa već iz DOA….. bilo je to davno…. jako davno….

  • ?ux

    09.02.2015 - 08:36

    Kage nije niš drugačiji u petici 😀

    Iako nije ni blizu po popularnosti, ovo je jedna od najkompleksnijih tabačina koje sam imo prilike igrat (VF5). Količina poteza i kombinacija je ogromna, zaslužuje puno veći rispekt nego ga dobiva.

  • T-ReXx

    09.02.2015 - 13:08

    E sada Tekken 1-3 i MK 1-4. 😀

  • sajo

    09.02.2015 - 14:08

    Jedna od uspomena iz djetinjstva – VF 5. Stalno razvaljivao sa Kejdžom i onim što liči na Gokua.

  • Disc0

    09.02.2015 - 17:25

    Jos se sjcam kad sam negdje '96 u robnoj kuci vidio ovo kako se vrti na Segi Saturn, a mozda je bio i Mega Drive sa 32X-om…i slinio, stvarno je izgledalo predobro za ono vrijeme!

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?