HCL.HR

RETRO DOZA #153 – North & South

Renato Pedišić 15.03.2015.   •   3 komentara   •   Retro gaming


Ova komična strategija s elementima akcijski orijentiranog gameplaya igračima je omogućila da ponovno napišu povijest Američkog građanskog rata, a vi pročitajte što smo mi imali za napisati o njoj.

Borbe Sjevera i Juga u Američkom građanskom ratu nepresušan su izvor inspiracije za sve oblike umjetnosti, ali i za videoigre. Jedna od takvih igara, inspiriranih ratom Konfederacije i Unije, je i North & South, komična strategija s elementima akcijski orijentiranog gameplaya prvi puta izdana 1989. godine. Nju je izradio Infogrames, a u razdoblju od ’89 do ’91 izdana je za Amigu, Atari ST, Commodore 64, DOS, MSX, NES, ZX Spectrum i Amstad CPC.

North & South je nastao po predlošku belgijskog stripa Les Tuniques Bleues (obrađuje upravo razdoblje Američkog građanskog rata), a od tud proizlazi i njegova komičnost. Taj humor izvire iz samog fizičkog prikaza vojnika, smiješnih popratnih zvukova, parodiji na himne različitih nacija, blagih rasističkih tonova (Meksikanci koji bacaju bombe nakon što se probude nakon popodnevnog spavanca, Indijanci koji uništavaju ključnu infrastrukturu kamenim sjekirama) i sveukupnog veseljačkog tona koji prati igru.

Igrala se prije svega kao turn-based strategija na ploči, te se takvom i mogla ostaviti prčkajući po opcijama u izborniku, ali mogla je uključivati i akcijske segmente poput borbi, pljačkanja vlakova i drugoga. Kao što to inače biva, lakše je prikazati gameplay nego ga opisati pa ćemo vam, vođeni tom logikom, u nastavku ostaviti video koji prikazuje više-manje sve što se u ovoj igri moglo raditi i dogoditi.

Po izlasku North & South je dobio mješovite ocjene kritike, ali se s vremenom probio do nostalgičnih srca mnogih gamera. Danas se smatra jednim od najboljih naslova ove tematike pa čak i žanra, a mi svakako vidimo zašto je to tako.

Za više retro gamerskog sadržaja provjerite naše ostale retro dozice i pridružite nam se u raspravama u retro gaming podforumu.

Komentari (3)

  • BoneDigger

    15.03.2015 - 18:18

    Uz ovu sam igru odrastao :D. Još se sjetim stare amige koja je u to doba bila svemirski brod za sve klince iz ulice 😀

  • davork

    15.03.2015 - 22:13

    Adventure Island….vrh vrhova https://www.youtube.com/watch?v=5WWF12KQz3g

  • treb

    16.03.2015 - 14:08

    Legendarna igra, prva koju sam igrao na staroj Amigi 500 i prva u boji (do tad sam imao Amstrad-Schneidera sa zelenim monitorom) 🙂 Kakvo je to bilo divljenje, te animacije, te boje, ti zvukovi…haha.

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?