HCL.HR

Retro Doza #186 – Sid Meier’s Colonization

Gregor Stojev 25.09.2016.   •   4 komentara   •   Retro gaming


U ovotjednoj retro dozi prisjećamo se gradiva kojeg nekad davno možda jesmo ili nismo slučajno markirali – osvajanja Amerike u Colonizationu.

colonization

1994. godine Microprose je izdao Colonization, strategiju majstora Sid Meiera poznatoga po brojnim takvim naslovima, ali prvenstveno po Civilization serijalu. Prvo za DOS a godinu kasnije i Amigu, Mac i Windows 3.1, ova strategija na poteze stavila vas je u ulogu Europskih sila koje po prvi puta naseljavaju nepoznate zapadnjačke obale.

U drugoj polovici prošlog tisućljeća, kao Engleska, Francuska, Nizozemska ili Španjolska tražili bismo savršeno mjesto za iskrcavanje po plodnoj zemlji buduće Amerike. Osim razvoja ratnih snaga i ratovanja protiv domaćih Indijanaca, veliki komad igre činila je diplomacija i trgovanje. Cigare, šećer ili konji bili su samo neki od proizvoda koje ste mogli rabiti u vlastitu korist ili transkontinentalnom plovidbom galijama prevoziti i prodavati Europi.

Novonastale kolonije proširivali bi raznim ustanovama poput škola, crkva ili stolarija s kojima je potrebno bilo i educirati građane prije nego li vam počnu doprinositi bogatstvo. Međutim, vašim neizbježnim razvojem matična bi vas Europa neizbježno počela smatrati prijetnjom zahtijevajući sve veći i veći porez na uloženi znoj, a u konačnici sve završava velikim sukobom koji izbija Deklaracijom nezavisnosti.

2008. godine, Civilization IV je dobio samostalnu Colonization ekspanziju sastavljenu po uzoru na ovaj naslov, čime uz isti štih nudi moderniju grafiku, pametniju umjetnu inteligenciju i naravno podršku multiplayera. Za vas ostale koji ne bježite od pikseliziranih konja, u videu ispod pogledajte uvod i prvih par minuta originalnog Colonizationa.

Označeno sa: ,

Komentari (4)

  • SemirTheChosen

    26.09.2016 - 08:30

    Prelijep retro dizajn ali od majstora kakav je Sid Mejer ništa drugo se ni ne može očekivati…obožavam Retro Dozu,stvarno je odlična rubrika i po mom mišljenju prijeko potrebna za sve gejmere da bi se prisjetili šta smo to tada igrali ili još važnije da vidimo šta nismo igrali pa da i to odigramo! Samo nastavi raditi ovakve super tekstove za Retro doze Gregore Legendo! 😀

    • Gregor Stojev

      @SemirTheChosen, 26.09.2016 - 08:44

      O fala fala *blush*. Ima još puno lijepih stvari u planu za rubriku ali nikako da se odlučim žele li ljudi vidjeti nešto jako popularno, tipa njihov omiljeni naslov, ili nešto neočekivano – čisto weird and wacky iz starih dana. Teško je sve zadovoljit pa moramo i ponekad malo mjenjati, ali drago mi je vidjeti da se uvijek nađe barem netko tko će puknut komentar. 🙂

  • MoGaming

    26.09.2016 - 11:33

    Novu sam verziju ponove zaigro ove god,definitivno najbolja stvar od sid meires 🙂

  • blacklist0907

    26.09.2016 - 12:00

    Retro doza faila

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?