HCL.HR

Tony Hawk’s Pro Skater – najuspješnija skateboarding igra

Gregor Stojev 30.04.2017.   •   14 komentara   •   Retro gaming


U ovoj Retro dozi prisjećamo se dobrih starih dana Tony Hawk serijala prije nego su kotači jednostavne, ali i ozbiljno dobre zabave završili u govnu.

Tony Hawk's Pro Skater

Ispričat ću vam kratku pričicu. Prije jedno 20-ak godina, bio je jedan klinac koji se možda zvao Greg. Vidite, mali Greg bio je mišljenja da su sve sportske videoigre bezveze stoga za njih i nije puno mario, jer zašto provoditi vrijeme uz telkać igrajući nešto što se tak i tak igralo za vrijeme tjelesnog? Videoigre su mu bile najbolje kada su nudile maštovite pustolovine ili ga stavile u zanimljivo čudne situacije u kojima se nikada ne bi našao u svojoj predvidivoj svakodnevici.

Jednom prilikom skoknuo je do frenda koji je sasvim slučajno u svojoj PS1 konzoli imao jedan mali naslov oko kojega se u to vrijeme dosta pričalo. “Eh, još jedan glupa sportska simulacija u kojoj samo skačete s jedne rampe na drugu skupljajući poene,” mislio si je Greg. Onda je nakratko sjeo i zaigrao jednu partiju, i tada je Tony Hawk’s Pro Skater postao sveti zakon kojemu nema ravnoga. Kroz brojne večeri odrađivao bi se ritual dosezanja tih milijuna sa što više stila. I sve je bilo divno i krasno kada je mali Greg naučio da knjizi ne treba suditi po koricama te da se dobre stvari nalaze na neočekivanim mjestima.

To je zato što developer Neversoft 1999. godine za PS1 nije složio običnu sportsku simulaciju – Tony Hawk’s Pro Skater bio je puno više od toga. Da, bilo je skakanja s rampi i skupljanja poena, no to se sve odvijalo u otvorenim, nelinearnim prostorijama koje i nisu bile predviđene jednom klasičnom sportskom natjecanju. Bile su tako sastavljene da se sve spaja sa svime pri čemu je istraživanje prostora jedan od osnovnih elemenata. Ubacite u to posebne zadatke i vatrene trikove, različite daske, ludu muziku, različite likove i njihove karijere, pa tako i snimke stvarnih trikova i dobivate bolesno dobru zabavu koju je teško riječima opisati. Bio je to uvid u svijet o kojemu se na našim prostorima i nije puno znalo.

Retro Doza #217

Nešto toliko jednostavno bilo je toliko zarazno da je publisher Activision THPS godinu kasnije izbacio i na N64, Game Boy Color, Dreamcast i Xbox. Tony Hawk’s Pro Skater do danas je dobio čak 19 nastavaka i to preko 20 različitih platformi, iako zadnjih nekoliko i nisu baš bili nešto bajni premda se i remaster koji smo snimali nalazi među njima. Od kako je developer Robomodo 2008. godine preuzeo serijal, pokušavale su se svakakve novosti (čitaj: gluposti) kako bi Tony Hawk iz nečega jednostavnog “napredovao” u nešto sasvim drugačije. Ipak, pokušaji povratku jednostavnijim danima također su bili poduzeti, no ubrzo je svima postalo jasno da je Tony Hawk odživio svoj vijek te da slava u modernim generacijama neće ponovno doći tako lako.

Ali nisam tu da pričam kako noviji nastavci ne valjaju, to ionako svi već znamo. Na svu sreću, mali će Greg zato uvijek imati prvi THPS i još nekoliko solidnih nastavaka uz koje se pamte mnogo dobrih večeri, a jednu takvu možete pogledati u videu ispod s malo gameplaya prvog Tony Hawk’s Pro Skatera.

Komentari (14)

  • Disc0

    30.04.2017 - 16:57

    Dvojka mi je i dalje najdraza 🙂

  • Bojko

    30.04.2017 - 20:47

    Igra je topčina. Negdje nakon četvrte iteracije krenuli su brljati, iako se i nakon toga provukla i pokoja uspješnica.

    • Stjepan Fikter

      @Bojko, 30.04.2017 - 20:59

      Nakon četvorke, nema nastavka koji je bio jednake kvalitete kao prijašnji. Underground je bio zanimljiv prvih nekoliko sati jer si mogao sići sa skatea i hodati po levelu, ali to je jedino bilo dobro. Fascinantno koliko je serijal uspio nazadovati s napretkom tehnologije.

  • SemirTheChosen

    30.04.2017 - 21:11

    Sjecam se igre koda sam je juce igro!

  • bartul_9

    01.05.2017 - 09:25

    Dvojka je cudo. Vrhunski leveli, sjecam se aerodroma, Suburbie, onaj na snjegu, itd. Puno misija u svakom levelu, stvarno hrpa sadrzaja i onda onaj free build mode u kojem sam gradio svoj park is snova, stvarno vrhunske igre.

    • Bojko

      @bartul_9, 01.05.2017 - 10:43

      Mislim da je to trojka 🙂 ali svejedno vrhunska. Osobno sam najviše guštao u dvojci.

  • bartul_9

    01.05.2017 - 10:47

    Koji su poznati leveli iz dvojke?

    • Bojko

      @bartul_9, 02.05.2017 - 15:46

      Recimo Marseilles, Venice beach, School i Philadelphia – sva 4 prenesena iz stvarnog života. A o recikliranju Hangara neću ni pričati 🙂

    • bartul_9

      @Bojko, 02.05.2017 - 18:39

      Sjecam se Hangara i Venice Beacha.

  • Dovla Van Pit

    01.05.2017 - 14:44

    Sjecam se ja jedne, recimo u areni za bikove, ak se ne varam…barem mislim

  • Dovla Van Pit

    01.05.2017 - 14:50

    Na kraju…dvojka je bila i je, najjaca

  • l)oolvl

    01.05.2017 - 15:02

    legendarna igra (prvi i drugi dio), bila je toliko popularna da je uspjela na kratko vrijeme pokrenuti i mini-trend kad su frendovi počeli kupovati skejtove (i onda su se svi porazbijali,lol)

    • Bojko

      @l)oolvl, 02.05.2017 - 15:48

      Srećom, u to vrijeme je u ZG-u otvoren i skatepark na Jarunu, pa se imalo gdje lomiti kosti.

  • Dom3gaming

    16.07.2017 - 18:52

    Ovo je serijal koji me bacio na board. Ali doslovno.

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?