HCL.HR

Retro Doza #229 – “Shark! Shark!”, iliti pazi se morskoga psa

Gregor Stojev 23.07.2017.   •   1 komentara   •   Retro gaming


Nadamo se da ste se nakon vruće sezone već povukli na suho tlo jer nakon ove dozice neće vam više stati do mora. Ili možda hoće?

shark-shark

Skoro pa već 30 godina u ovo se doba susrećemo s tradicionalnim tjednom morskih pasa koje Discovery Channel gura nemilosrdnim promocijama kroz društvene mreže. Samim time i mi smo se odlučili priključiti vrućem trendu pa ćemo tako danas izdvojiti par minuta da se prisjetimo jednog opasnog naslova na jednoj od nekoliko retro konzola koju često baš i ne spominjemo – Intellivision, drvene konzole čiji su kontroleri nalikovali na primitivne mobitele.

1982. godine američki proizvođač igračaka Mattel također se okušao i u izradi videoigara s naslovom “Shark! Shark!” u kojem kao mala zlatna ribica drugim ribama grizete rep, sve dok pritom izbjegavate ostala čuda mora poput lignji, rakova i jasno morske pse. Inače, ako ste već zaboravili, proizvođač Mattel dobro je poznat po jednoj svojoj konkretnoj lutki s kojom ste se sigurno u nekom trenu imali priliku susresti – Barbiki!

hC0mYCC

Tko bi rekao da dok su se Barbike spremale u svoje oskudne badiće da im tvorac pred vrata sprema iznenađenje sa zubima. Dobro, možda sam se malo zanio, ali pretpostavljam da ni vaše misli nisu odlutale daleko od toga. Digresija na stranu, ranije spomenuta zlatna ribica bi postepeno rasla ne bi li napredovala kroz hranidbeni lanac što bi onda ujedno značilo da igra postaje i teža. Što zbog brzine kretanja, što zbog veličine ribice. Jedna od onih jednostavnih, ali efikasnih.

Sami Intellivision tada i nije imao neku vrhunsku biblioteku klasika stoga se Mattel našao nespremnim kada je potražnja za njihovim “dječjim” naslovom toliko porasla da su hitno bili prisiljeni podići daljnju proizvodnju. Ipak, danas nam Intellivision možda više i nije neki pojam, no njegov je duh i dalje živio kako su se kolekcije specifičnih naslova kroz službene emulatore dalje proizvodile za PSX, PS2, X360 i Nintendo DS. Sami se “Shark! Shark!” pak 2012. godine našao i u danas već mrtvoj PS Home aplikaciji za PS3, stoga pogledajte malo gameplaya u videu niže kako bi saznali zašto su igrači tada bili oduševljeni svojom novom igračkom.

Komentari (1)

  • zeljo024

    23.07.2017 - 18:04

    Znaci od ove igre je agar.io “ukrao” ideju 🙂

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?