HCL.HR

RETRO DOZA #244: Prva LEGO igra na rijetkoj Sega Pico konzoli

Gregor Stojev 05.11.2017.   •   1 komentara   •   Retro gaming


Ovoga puta donosimo vam dvije retro doze u jednoj. Danas izdvajamo Lego kockice s kojima smo se još igrali kao klinci i njihovog prvog prelaska na ekrane pomoću Sega Pico konzole.

sega pico

Proizvedene u drugoj polovici prošlog stoljeća, Lego kocke su dugo vremena bile jedne od vodećih igračaka u industriji, no od kako se kućna zabava s tepiha polako prebacivala na ekrane, tako je i Lego slijedio taj trend. Batman, Harry Potter, Star Wars i Marvel samo su neke od poznatih licenci koje Lego videoigre danas koriste za temelje svojih predstava, ali ranije to još nije bio slučaj.

Iako se njihov početak nije vrtio oko lightsabera i superheroja, već oko svakodnevnih koncepata poput vatrogasaca ili policajaca, ostatke toga zato danas još uvijek možemo naći u naslovima poput Lego City Undercover ili Lego Worlds. Sami Legići proživjeli su čitav razvoj industrije videoigara i pod njihovim logotipom tu im danas brojimo čak više od 60 naslova. No nećemo ih sve nabrajati, ono što ćemo zato danas učiniti jest izdvojiti prvog.

Prva Lego videoigra bila je tako jedna za koju vjerojatno nikada niste čuli – “Lego Fun to Build” za Sega Pico konzolu. Radi se o edukacijskom naslovu iz 1995. godine s kojim su klinci mogli sastavljati razne Lego skulpture kako bi počeli shvaćati neke logične koncepte koji ih prate. Između toga su također bile umiješane i neke mini igre poput dostave pizze, ping pong hokeja na ledu ili utrke, a čitava je stvar bila pustolovina koja nas je vodila kroz sve popularne Lego lokacije u devedesetima.

U videu iznad vjerojatno ste primijetili da se to čudo igra sa “stylus” olovkom. U prodaju pušten nekoliko godina ranije, preciznije 1993. u Japanu i 1994. u zapadu, Sega Pico konzola tada baš i nije spadala u sferu klasičnih konzola po kojima pamtimo to razdoblje. Sastavljen od istog hardvera kao i Sega Genesis, Pico je više nalikovao jednom laptopu namijenjenog djeci od 3 do 7 godina. S “čarobnom” olovkom djeca bi po njemu mogla slobodno pikati, a same igre spadale su u svojevrsnu “storyware” kategoriju kako su nalikovale slikovnicama.

lego pico

Popularni koncepti tih igara tako su većinom bili oni edukacijski koji bi obuhvaćali matematiku, glazbu, crtanje, čitanje, pisanje i slično. I dok je Sega naravno tu gurala svojeg Sonica, glavne atrakcije većinom su bile one Disneyeve. Sega Pico konzola u Japanu je nekako uspjela naći svoju publiku, no na zapadu nije imala toliko uspjeha. Dok je tamo nakon samo četiri godine života u potpunosti uklonjena s polica, u Japanu je 2005. godine čak dobila nasljednika imena Advanced Pico Beena. Kako su te slikovnice točno izgledale demonstrirat će vam jedna reklama koju smo iskopali ispod.

Komentari (1)

  • PrydaCro

    06.11.2017 - 17:27

    Imao sam ovu konzolu 🙂 i igru sa Winnie the Pooh kroz maglu se sjecam.

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?