HCL.HR

RETRO DOZA #63 – Jugoslavenska videoigra Kung-Fu

Renato Pedišić 20.05.2013.   •   6 komentara   •   Retro gaming


U školama se uči o AVNOJ-u, ZAVNOH-u, UDBA-i i drugim maštovitim kratica, ali jeste li znali da su se u bivšoj Jugi proizvodile i videoigre? Istina je! I evo dokaza u našoj novoj Retro dozi.

Znate li za što su sredinom 80-ih djeca u Jugoslaviji koristila računala? Navodno je na tu temu provedeno ispitivanje čiji rezultati tvrde da je 73 posto ispitanika odgovorilo – za igranje. Kada vidimo takav postotak ne treba dugo da zaključimo kako Jugoslavenski gameri nisu mirno sjedili prekriženih ruku, samo uživajući u djelima drugih, već kako se određena ekipa uhvatila u koštac i sa samom izradom igara. Takvih je indie ili možda nešto poznatijih uradaka bilo vrlo mnogo, više nego što mi možemo nabrojati, no ovdje ćemo izdvojiti samo jednu, vjerojatno najpoznatiju videoigru bivše Jugoslavije – Kung-Fu.

Kung-Fu je bila tučnjava za ZX Spectrum izašla 1985. godine i njena posebnost nije to što je bila prva jugoslavenska videoigra. Kung-Fuu je prethodilo mnogo drugih uradaka koji su često ostajali igrani isključivo u okvirima te bivše socijalističke zemlje, ali ono što je posebno je njegova internacionalna karijera, budući da se igra prodavala i na britanskom tržištu i to po cijeni od 6.95 funti.

Njeni su tvorci bili trojac Duško Dimitrijević, Damir Muraja i Dragoljub Anđelković koji su od svakog prodanog primjerka igre dobivali 30 penija i slavu unutar vlastite države. Za izradu Kung-Fua bilo je potrebno 710 sati rada, a detaljan opis izrade igre dao je Duško Dimitrijević u intervjuu za Televiziju Beograd.

Ako želite saznati više o Kung-Fuu, možda pročitati poneku recenziju ili pak zaigrati samu igru, to možete napraviti na ovoj slovenskoj stranici za retro jugoslavenske igre, gdje se usput možete upoznati i sa drugim djelima ondašnje igraće industrije.

Za više retro gamerskog sadržaja provjerite naše ostale retro dozice i pridružite nam se u raspravama u retro gaming podforumu.

Komentari (6)

  • BsTyLer

    20.05.2013 - 15:31

    Respekt.

  • deltafors

    20.05.2013 - 15:40

    Ludlio e. Predobro.

  • Andrash

    20.05.2013 - 18:36

    Kul!

  • Chaos777

    20.05.2013 - 19:32

    Mi smo braco bili sila! 😉

  • goldfinger

    20.05.2013 - 20:11

    Igrao se kung fu na zx-u 48k,i to žestoko…

  • WOJKOWI?

    20.05.2013 - 21:18

    ko bi reko

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?