HCL.HR

RETRO DOZA #71 – Pokemon RPG igre, prvi dio

Renato Pedišić 15.07.2013.   •   16 komentara   •   Retro gaming


Pokemoni su nas u crtanom obliku navukli na japanske anime, a kao igra približili bogatom svijetu japanskih RPG-ova. Ovo je prvi dio Retro doza u čast serijalu koji nas je naučio da moraš skupiti sve.

Sjeća li se tko još onih svađa, plača i vike uzrokovane preklapanjem termina Pokemona i središnjeg Dnevnika? Kad vi niste mogli živjeti bez da saznate što se novo dogodilo Ashu i ekipi, a otac i majka su bili neumoljivi pred vašim suzama jer je trebalo saznati što se događa u dosadnoj politici te kakvo će vrijeme biti sutra. Skupljale su se u to vrijeme i Pokemon karte, koje naizgled nije nitko znao igrati, ali što je najbitnije – igrali su se Pokemon RPG igre. I dok je anime maknut s TV-a, a karte stoje na posebnom mjestu u vitrini, videoigre iz serijala Pokemon se i dalje redovito igraju, danas s nekim novim, čudnim džepnim čudovištima koja nama nostalgičarima nikada neće izazvati posebno uzbuđenje kakvo su izazivali Pikachu, Charizard, Mew, Mewtwo, Meowth i ekipa. To je bila prva generacija Pokemona koju su popratile igre Pokemon Red, Blue i Yellow, a ti su naslovi tema prvog dijela naših Retro doza o ovome slavnom serijalu.

Pokemon Red & Blue dvije su sasvim slične igre koje su se na tržištu za popularni Game Boy pojavile simultano, 5. listopada 1999. godine. To je zapravo europski datum izlaska, dok su iste u Japanu postojale još od 1996. godine. Tako značajan razmak između dva datuma izlaska uzrokovao je mnoge razlike između japanskih i sjevernoameričkih/europskih verzija igara. Naime, Japan je Pokemon Blue izdavao kao posebnu ediciju Pokemona koja se mogla naručiti isključivo putem pošte, dok je velik dio Japanaca mogao uživati u Red & Green verzijama igre, od kojih ova druga nikada nije doživjela službenu distribuciju izvan Japana. Osim toga, zapadnjački Red & Blue nisu rađeni na kodu japanskih Red & Green verzija, već se zbog nekih problema u vidu programiranja pribjeglo izradi zapadnjačkih verzija s kodom posebne, dovršenije i novije Blue verzije. Igre tako praktički nisu samo lokalizirane za zapadno tržište, već su doživjele poseban tretman na koji se zapadnjaci nikada nisu požalili.

Ako se pitate zašto Pokemoni oduvijek izlaze u paru (s iznimkom Yellow, Crystal i Platinum igara), odgovor leži u tome da je Nintendo u franšizi nanjušio veliki novac te je odlučio suptilno, Pokemonima ekskluzivnim za pojedine verzije, natjerati gamere da kupe obje verzije igre te da razmjenjuju Pokemone sa svojim prijateljima, ili ultimativno sa samim sobom.

Red & Blue su u svojoj osnovnoj premisi RPG igre s ciljem skupljanja što većeg broja jačih čudovišta za borbu, a koja sudjelovanjem u bitkama skupljaju iskustvene bodove te se razvijaju, kako snagom tako i oblikom. Dobar dio Pokemona je stoga imao najmanje dva evolucijska oblika. Glavni cilj igrača je pobijediti najveće Pokemon majstore u gradovima kojima se kreće, s ciljem skupljanja bedževa koji omogućavaju bitku protiv najboljih Pokemon majstora, takozvanih Elite Four. Na putu do krajnjeg cilja igrač će se susresti s mnogim i raznolikim stanovnicima bogatog Pokemon svijeta te će nekima pomoći, a nečije će planove uništiti, najčešće one zlog Team Rocketa. Ovaj će se centralni plan originalnih igara provlačiti kroz sve ostale igre u serijalu, osim što će uz standardne Poke lopte i Pokedex, glavni junak dobiti i raznolike druge dodatke koji će mu olakšati potragu za 150, pardon, gotovo 700 do sad otkrivenih Pokemona.

Malo je reći da su Red & Blue doživjeli ogroman uspjeh – agregirane ocjene na Game Rankingsu danas iznose 88%, franšiza je postala multimilijarderski izvor zarade, a Guinnessova knjiga svjetskih rekorda dala je Red & Blue igrama titule “Najprodavanijeg RPG-a na Game Boyu” i “Najprodavanijeg RPG-a svih vremena”.

Video koji vas uči kako uhvatiti 151., tajnog pokemona Mewa pogledajte u nastavku:

Pokemon Yellow, točnije Pokémon: Special Pikachu Edition, je unaprijeđena verzija ranije izašlih Pokemon Red & Blue koja se za Game Boy u Japanu pojavila 1998., u Sjevernoj Americi 1999., a u Europi 2000. godine. Gameplay igre praktički je identičan prije dostupnim verzijama, ali je u potpunosti prilagođen pojavi Pikachua. Taj Pokemon je u ovoj igri centralna figura s kojom igrač započinje igru (nema biranja između vatrenog, vodenog i travnatog tipa), ima svoj lik i pojavu koja slijedi igrača, glasanje drugačije od ostatka džepnih čudovišta te emocije i stav prema igraču kojega taj žuti miš može voljeti ili mrziti ovisno o njegovim akcijama. Priča je dijelom bazirana na Pokemon animeu, ali se u nekim stvarima i razlikuje, zadržavajući vlastiti štih i osobnost. Igra je doživjela golem uspjeh kod kritike i publike te se i dan danas štuje kao dostojan nastavak u serijalu RPG Pokemon igara.

Video koji smo pripremili prikazuje hvatanje i borbu s Missingno. Pokemonom koji zapravo nije Pokemon već glitch iliti greška u sklopu koje igra pokušava dostaviti podatke za Pokemona koji radi lošeg koda zapravo ne postoji. To je jedan od najpoznatijih glitcheva u svijetu videoigara uopće pa ako još niste čuli za njega preporučujemo da ne propustite sljedeći video.

S tom zabavnom greškicom završavamo ovotjednu Retro doze posvećenu uspješnom, popularnom i dugovječnom Pokemon RPG serijalu, ali ne brinite – već sljedeći tjedan se vraćamo s tri nove Pokemon igre. Obradit ćemo Pokemon Gold, Silver i Crystal, dobro se zabaviti, donijeti brdo zanimljivih informacije te naravno – skupit ih sve.

Za više retro gamerskog sadržaja provjerite naše ostale retro dozice i pridružite nam se u raspravama u retro gaming podforumu.

Komentari (16)

  • armin221186

    15.07.2013 - 10:29

    od pokemon fransize mogla bi se napravit dobra MMO igra ali…

    • Ementaler

      @armin221186, 15.07.2013 - 10:34

      Samo čekaj da Nintendo najavi Pokemon MMO za Wii U koji će koristiti prave figure Pokemona koje kupiš u trgovini i skeniraš u igru putem NFC čipa na Wii U GamePadu. To im je skriveno oružje, pazi što ti kažem :)))

    • Njec

      @armin221186, 15.07.2013 - 11:38

      Čoeče! 😀 To bi bilo prezakon, kad bi to napravili! 😀 A i mislim si – šta čekaju? Skylandersi su bili vrlo uspješni sa tom forom, jelda?

    • armin221186

      @armin221186, 15.07.2013 - 12:00

      ta bi igra na balkanu bila pravi hit,em sto nemam para za Wii U konzolu jos i figurice da kupujemo xD hh

    • Dermonis

      @armin221186, 15.07.2013 - 14:02

      http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=M4pEsT6l_5s

      Jedan projek je u razvoju.
      Pokemon generations.
      Može je čak i isprobati, izgleda fenomenalno.

    • ibme74

      @armin221186, 15.07.2013 - 18:31

      Izgleda super i ono što mi se najviše sviđa je što su u igri ovi prvi "orginalni" pokemoni, tj Kanto svijet (ako se ne varam da se tako zove)…

    • IaMarmageddoN

      @armin221186, 15.07.2013 - 21:16

      da, ti su bili najbolji

    • BioShock 4 Life

      @armin221186, 16.07.2013 - 07:51

      Jednostavno, savrsena Pokemon igra se ne moze napraviti. Ove igre su ostale Epic i vjerujem da ce tako i biti. 🙂

    • IaMarmageddoN

      @armin221186, 16.07.2013 - 08:55

      Ne znam… Ovaj projekt što ga je Dermonis spomenuo se čini jako, jako dobar. Skinuo sam beta demo gdje se kontrolira Ash ili Gary i od Pokemona neki od meni najdražih Charmander-Pikachu i taj mali sićušni demo me je oduševio mnogo više od nekih AAA naslova, samo zato jer su to Pokemoni u solidnom 3D obliku. Čekat ću godinama ako treba na završnu igru ali mislim da će PG biti dovoljno savršen za mene 😀 BTW, hvala Dermonis na linku!!!

    • armin221186

      @armin221186, 16.07.2013 - 09:08

      moze li se napraviti svoj character,jer je glupo igrati s Ashom onda bi svi bili isti u igri?

    • IaMarmageddoN

      @armin221186, 16.07.2013 - 11:05

      Imaš samo dva lika i dva pokemona u ovom beta prikazu koji je stvoren samo da bi pokazao osnove kontroliranja ljudi i pokemona u igri i to sve u jako maloj mapi. Koliko sam shvatio na ovom projektu radi samo jedan čovjek (OK, možda je još nekog dobio da mu se pridruži) ali je dobro što se može probati barem kakva bi igra trebala izgledati po završetku. Ustvari, probaj: http://www.indiedb.com/games/pokemon-generations/downloads/pokegen-v1 Skini si pa ćeš vidjeti. Ne očekuj puno za sada ali kada će igra biti gotova trebala bi biti bolja od svega što je ikada Nintendo napravio na temu Pokémona!

    • SenkeM

      @armin221186, 23.07.2013 - 12:07

      Ako ih Nintendo ne ukine prije zavrsetka (sta vrlo vjerovatno hoce).

  • Shazaam

    15.07.2013 - 13:58

    Legendarne igre.

  • IaMarmageddoN

    15.07.2013 - 21:14

    E, da se nađe neki zaljubljenik u Pokemone pa da se napravi barem igriva open-world igra. To je moj neostvareni san… Pao sam na onu "moraš s`kupit sve" i još me nakon dugo godina drži 😛

  • nikola345

    26.05.2014 - 08:41

    haahah ja imam sve verzije skinuo sam si emulator vba boy advance na komp

  • ColDnDarK

    26.05.2014 - 11:30

    Pokemon MMO vec postoji (fan-made). Upišite "pokemmo" u google i gle čuda. :3

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?