HCL.HR

RETRO DOZA #98 – Warcraft: Orcs & Humans

Renato Pedišić 27.01.2014.   •   13 komentara   •   Retro gaming


Hearthstone privlači sve više igrača, najavljena je peta ekspanzija World of Warcrafta, a u izradi je i film smješten u Warcraft univerzum. Postoji li bolje vrijeme za dozu o prvoj Warcraft igri u povijesti?

Prije nekoliko dana započela je otvorena beta kartaške igre Hearthstone: Heroes of Warcraft pa smo radi popularnosti tog naslova koji je okupio mnogo novih igrača s malo znanja o pozadini Warcraft franšize odlučili napraviti Retro dozu posvećenu prvoj igri u originalnom Warcraft RTS serijalu. Upravo je taj serijal osnova ne samo Heathstoneu, već i World of Warcraftu, nadolazećem Warcraft filmu, mnoštvu igara na ploči i koječemu drugome pa kako biste saznali više, ili se pak prisjetili onoga što ste zaboravili, nastavite čitati ovu retro dozicu o igri Warcraft: Orcs & Humans s kojom je započela ta bogata povijest Warcraft univerzuma.

RTS Warcraft: Orcs & Humans je šesta Blizzardova igra, točnije treća otkad je studio odbacio naziv Silicon & Synapse, a izašla je za MS-DOS i Mac 1994. godine na američkom, odnosno 1995. godine na europskom tržištu pod izdavačkom palicom sada gotovo u potpunosti propalog Interplay Entertainmenta, nekad slavnog tvorca Fallouta i izdavača mnogih drugih kultnih RPG naslova. Dobrim prodajnim rezultatima, mnoštvom nagrada i pozitivnih recenzija, Warcraft serijal se već s igrom Orcs & Humans prometnuo u tihog konkurenta Command & Conquer serijalu, a to će se rivalstvo iskristalizirati s izlaskom nastavka – Warcraft 2: Tides of Darkness.

Kada pričamo o dobrim prodajnim rezultatima, govorimo o igri koja je osigurala ogroman kapital Blizzardu i koja je glavni faktor uspjeha koji tvrtka uživa danas. Tome nije pomogla samo sveopća kvaliteta igre, koja je po nekima ipak zakazala na području AI-a, pathfindinga i optimizacije za Mac, već i činjenica da je glavni fokus igre bio njezin multiplayer dio. Mora se napomenuti kako Warcraft: Orcs & Humans nije prvi RTS s uključenom multiplayer komponentom, ali se istaknuo kao pionir u masovnosti korištenja tog moda igre. Upravo će taj faktor kasnije postati vodilja razvoja gotovo svih budućih Blizzardovih igara.

Osim multiplayera i kvalitete igre koja je posebno fascinirala na području zvučnih efekata, prodaji je sigurno pripomogla zanimljiva priča koja se odvijala oko, kako samo ime igre kaže, sukoba orkova i ljudi. Pozadinska priča počinje nakon što orkovi iz Draenora (op.a. mjesto radnje sljedeće ekspanzije za WoW) uz pomoć vještaca Gul’dana pronađu put u Azeroth, svijet ljudi, te započnu sustavne pljačke ljudskih naselja. Nakon nekoliko početnih i lakih orkovskih pobjeda ljudi uspijevaju skupiti svoje snage i krenuti u protunapad što je gotovo u potpunosti porazilo orkovsku hordu. No, tada kreće još jedan, mnogo organiziraniji ujedinjeni protunapad orkova koji uništavaju Azeroth, a preživjele gone prema sjeveru zemlje. Više o priči saznajte u priloženom videu koji sadrži kompilaciju svih cutscena iz igre. Al’ čuvajte se spoilera!

Osnova gameplaya prvog Warcrafta bila je jednostavna – stvoriti vojsku dovoljnu za uništavanje neprijateljske strane kroz iskorištavanje dostupnih resursa. Osim glavnog neprijatelja igrači su se trebali čuvati i zvijeri koje su se pak mogle i regrutirati za dodatnu ispomoć u osiguravanju prevlasti nad protivnikom. Sistem međuovisnosti naselja dosta je kompliciran, ali savladiv te uključuje dobru dozu taktiziranja kako bi se maksimalizirala korist od gradnje objekata i stvaranja trupa.

Osim jedinica za blisku borbu, igrač je mogao napraviti jedinice za dalekometnu borbu, opremu za opsadu te jahaće vojnike, a warloci i mageovi bili su magične jedinice sa posebnim moćima ovisno o tome koristi li igrač ljude ili orkove. Ovaj tip igranja kasnije će se prenijeti u druge Warcraft igre, ali ne samo u njih, već i u neke druge serijale – bilo da se radi o Blizzardovim igrama ili o naslovima drugih proizvođača. Kako je gameplay izgledao provjerite u sljedećem videu.

I tako smo došli do kraja ovotjedne Retro doze, a u komentarima nam, osim osvrta na napisano, napišite i što biste htjeli čitati u budućnosti. Osvrt na Warcraft 2 i njegovu ekspanziju? Nešto u potpunosti drugo? Što god da predložite uzeti će se u obzir, ali bacite oko na već napisane dozice kako biste provjerili čega smo se već prisjetili.

Komentari (13)

  • superdeda2000

    27.01.2014 - 13:06

    Najprije da kažem kako obožavam ove retro doze jer sam dosta nostalgičan po pitanju starijih igara. Igre koje su meni bile drage i volio bih ih vidjeti odrađene ovdje kod vas su: 1. Leisure suit larry in the lounge lizards 2. Indiana Jones: Fate of Atlantis 3. Beneath a steel sky 4. Full throttle, 5.Jagged Alliance, 6. Lemmings,7. Raptor: Call of the shadows 8. Red Baron 9. The Dig 10 . Commander Keen. Pozdrav

  • Andrash

    27.01.2014 - 13:40

    Odlično. Give me moar retro doaza!

  • Moffa

    27.01.2014 - 13:53

    haha, koja igra 🙂 samo mi je smatalo što je stalno trebalo graditi stazu oko objekata ili tako slično… da ne bi po glibu gazili 🙂

    • kmarkecGamer

      @Moffa, 27.01.2014 - 16:26

      i ja se tog sjecam, uzasno me to zivciralo ;P

  • Tipsa

    27.01.2014 - 14:22

    Imam original Warcraft II Battle.net ''Game of the year'' edition.U originalnom je kutiji koja sadržava i battle.net kod za igranje igrice.Kutija i cd su u izvrsnom stanju.Ako je neko zainteresiran može mi se javit.

    • Vailent

      @Tipsa, 27.01.2014 - 15:28

      hahaha čisto sumnjam da je neko zainteresiran po pitanju te igre kojoj ima 20 godina al želim ti sreću da jer prodaš

    • Vailent

      @Tipsa, 27.01.2014 - 15:29

      da je riječ o warcraft 3 dalo bi se pričati o tome 😀

    • Tipsa

      @Tipsa, 27.01.2014 - 19:11

      Meni iskreno netreba,a možda baš postoji neki kolekcionar il ljubitelj Warcrafta…

    • Tipsa

      @Tipsa, 27.01.2014 - 19:50

      warcraft 3 se moze kupit u trgovinama,a nisam vidio da se moze i warcraft 2

    • Vailent

      @Tipsa, 27.01.2014 - 21:11

      pa eto jedino to,ali nema ti na balkanu kolekcionara jer nismo toliko bogate zemlje da bi imali kolekcionare,svak će zarađeni novac dati radije u battlefield 4 ili 3 npr

    • Vailent

      @Tipsa, 27.01.2014 - 21:12

      al ne mislim na kolekcionara piratskih igara naravno neg baš poptuni orginal a toga na balkanu nema

  • l)oolvl

    27.01.2014 - 18:59

    što se mene tiče, može vvarcraft 2 za sljedeću retro dozu 🙂 eh, da barem naprave 4. nastavak

  • Disc0

    27.01.2014 - 19:48

    Warcraft- best thing since sliced bread 😀

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?