HCL.HR

U Rijeci se odvija Global Game Jam 2020, natjecanje u brzoj izradi videoigara

Igor Belan 01.02.2020.   •   5 komentara   •   Industrija videoigara


Svjetsko natjecanje Global Game Jam i ove godine došlo je u Rijeku. Natjecatelji moraju osmisliti i završiti igru u 48 sati, a tek jučer su saznali temu oko koje svoju igru moraju dizajnirati.

Jučer je u Rijeci, kao i u mnogo drugih gradova diljem svijeta, krenuo Global Game Jam 2020. Riječ je o velikom svjetskom natjecanju u brzoj izradi videoigara koje ove godine nosi temu “repair”. Dakle, natjecatelji diljem svijeta moraju u svega 48 sati osmisliti, dizajnirati, ozvučiti, animirati i progamirati potpuno novu igru na temu popravljanja.

Riječki Global Game Jam po drugi put organizira Udruga proizvođača igara Primorsko-goranske županije (UPIPGŽ), ovaj put uz pomoć Centra Tehničke Kulture Rijeka (CTK Rijeka), a sve je krenulo jučer u 17 sati kada su natjecatelji u prostorijama CTK Rijeka konačno dobili informaciju o temi oko koje moraju osmisliti igru. Dakle, nisu imali vremena pripremiti se prije početka natjecanja – svi sudionici Global Game Jama na svijetu dobili su informaciju o temi u isto vrijeme te imaju točno 48 sati da naprave svoju igru.

Natjecatelji gledaju uvodni video i po prvi put saznaju koja je tema ovogodišnjeg Jama.

Osim riječi “repair” dobili su i kratki video za dodatnu inspiraciju, a u njemu su prikazane razne snimke koje pokazuju kako su ljudi kroz povijest popravljali razne strojeve, infrastrukture i građevine, ali i kako se polomljene biljke obnavljaju s vremenom. Dakle, temu treba shvatiti široko, a što su riječki developeri uspjeli osmisliti oko te teme te kakve su igre napravili saznat ćemo već sutra (2. veljače) oko 17 sati kada natjecanje službeno završava. Sve igre koje proizađu iz ovog natjecanja moći će se i besplatno skinuti na stranicama Global Game Jama.

Najbolji natjecatelji će dobiti i nagrade od organizatora, no zanimljivo je da se o tome jučer u prostorijama CTK Rijeka uopće nije pričalo. Atmosfera je bila živahna i vesela, a natjecatelji (njih 40-ak) uzbuđeni i spremni da se što prije bace na posao. Kao da im je najveća nagrada biti tamo, upoznati novu ekipu i steći novo iskustvo kroz zajednički rad na zanimljivom projektu. Na kraju krajeva, upravo to i jest glavni cilj ovakvih jammova.

Brzo nakon uvodnog predavanja natjecatelji su se formirali u timove i bacili se na posao.

Stručni žiri koji će ocjenjivati završene igre na kraju natjecanja imat će u svojim redovima raznolike ljude iz industrije, među kojima valja spomenuti i čovjeka koji se prošle godine natjecao na riječkom Global Game Jamu – Dickie McCarthy-a, koji je radio na popularnoj igri John Wick Hex, a trenutno je član britanskog studija Roll7. Uz njega, domaće snage će predstavljati i Goran Paulin, poznati riječki digitalni mag, game developer i predavač na Odjelu za informatiku u Rijeci.

Interesantno je da su na ovogodišnji Global Game Jam Rijeka došli i natjecatelji iz Italije, što dodatno svjedoči važnosti ovog događaja, kako za gaming industriju u Hrvatskoj, tako i za grad Rijeku, uoči zanimljive europske godine pune interesantnih sadržaja.

Zeno Žokalj i Vedran Vivoda iz Udruge proizvođača igara PGŽ kažu nam kako su nakon prošlogodišnjeg Game Jama u Rijeci neki od natjecatelja dobili posao u domaćim i stranim firmama u ovoj industriji što je, s jedne strane, potvrda njihovog talenta i truda, a s druge i potvrda da Udruga pokušava pomoći mladim ljudima iz regije da nađu svoje mjesto u industriji i krenu prema ostvarivanju svojih želja i snova.

Udruga je za natjecatelje u Global Game Jamu 2020 osigurala smještaj u Hostelu Happy te besplatnu hranu tijekom natjecanja.

Cilj Udruge je okupiti što više zainteresiranih iz regije za ulazak u industriju videoigara s obzirom na veliki interes za ovo područje. Udruga je nedavno dobila svoj mali prostor za rad, što pokazuje da UPIPGŽ malim ali čvrstim koracima ide naprijed. Uz to, Udruga je organizirala i nekoliko evenata i Art in Games festival koji će se održavati svake godine krajem rujna.

Komentari (5)

  • SimpleHR

    01.02.2020 - 20:07

    Kako to da ti nisi u žiriju?
    Nego stave nekog Dickija

  • Black op

    01.02.2020 - 21:58

    Mogli su im barem dati ergonomske stolice.

    • l)oolvl

      @Black op, 01.02.2020 - 23:50

      jastučiće makar

    • MaliMicek

      @l)oolvl, 03.02.2020 - 05:49

      Welcome to Croatia buraz.

  • Edic_0

    02.02.2020 - 09:11

    znam i boli me dusa sno nisan mogao otic

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?