HCL.HR

Sacred – njemački Diablo

Zoran Žalac 25.03.2023.   •   9 komentara   •   Retro gaming


Na današnji dan prije točno 19 godina lansirana je njemačka igra Sacred koja se uspjela ostvariti zapažen rezultat na tržištu kojim je dominirao serijal Diablo.

Njemačka nije velesila u industriji videoigara, ali je iz te zemlje početkom 21. stoljeća počelo dolaziti nekoliko zanimljivih fantasy RPG franšiza. Prvo je došao Gothic, a zatim je na današnji dan uslijedio izometrijski ARPG zvan Sacred.

Usporedbe Sacreda s Diablom bile su neizbježne, no usprkos tome što je došao nakon Blizzardove uspješnice, njemački se hit uspio prodati u više od milijun primjeraka kao PC ekskluziva, što je u to vrijeme bio ogroman uspjeh.

Sacred je svoj život započeo kao potencijalna adaptacija poznate tabletop igre The Dark Eye. Međutim, na kraju je projekt promijenio developera pa je krenuo putem originalne priče o kontinentu Ancaria, kojemu prijeti drevni demon Sakkara.

Sacred je donio veliki svijet, gomilu različitih vrsta protivnika te klase koje su se dovoljno razlikovale od onih iz Diabla. Imali smo tako vampiricu i anđeosku klasu, između ostalog. Specifičnost igre bila je ta što je priča pokretala na drugačijim dijelovima mape ovisno o tome koju smo klasu odabrali.

Mapa je u igri bila ogromna pa je dobro došla mogućnost jahanja konja za brže putovanje. Akcija je znala postati žestoka s obzirom na veliki broj likova na ekranu, postojao je čak i PvP multiplayer za do 16 igrača istovremeno.

Mapa je u igri bila ogromna pa je dobro došla mogućnost jahanja konja za brže putovanje.

Igra je nakon izlaska dobila dva proširenja. Sacred Plus bio je besplatan dodatak s novim regijama i zadacima. Potom je uslijedila veća ekspanzija Sacred Underworld s dvije dodatne klase i novom pričom. Originalna je igra uz tu ekspanziju bila upakirana u kompilacijsko izdanje Sacred Gold koje je lansirano 2005. godine. To se izdanje i dan danas može kupiti na Steamu ili GOG-u.

Sacred je četiri godine kasnije dobio nastavak Sacred 2: Fallen Angel, koji prelaskom u 3D okruženje nije uspio postići jednak rezultat kao original. Treći dio izašao je 2014. te je bio loše prihvaćen zbog prelaska na arkadnu akciju. Trenutno prava na Sacred drži tvrtka THQ Nordic.

Što vam je to 'Gaming kalendar'?

Komentari (9)

  • Fenner

    25.03.2022 - 14:07

    Dobra igra. Čak sam je dva puta prešao.

  • 312AE

    25.03.2022 - 14:13

    Sacred 1 i 2 su bili odlični i dosta kompleksni, a pokraj klasični likova su mi se svidjali recimo Vampirica ili Saraphine. Ljepo je igra izgleda la u svoje vrijeme, a nije se sad baš izživljavala nad hardwareom. Čak i na Konsolam je drugi dio jako dobra igra, ali naravno loadinzi traju malo dulje. U prvom djelu su mi likovi bili malo draži.

  • Virty

    25.03.2022 - 21:33

    Ajme, i ovo sam gembla dugoooo 🙂

  • opp

    25.03.2023 - 09:54

    Jedna od boljih igara koje nisam igrao. Lupao sam sate u Diablo 2(i dan danas).

  • Monster Tamer

    25.03.2023 - 10:16

    Meni vizualno najljepša igra 2004 godine. Sasvim solidan ARPG sa zanimljivim klasama, volio sam igrati sa patuljkom koji dolazi sa Underworld ekspanzijom, tone oružja i oklopa sa više razina rijetkosti, velik svijet, mnogo raznovrsnih protivnika, cijela igra je raznovrsna i ima dubinu. Nije baš na razini Titan Quest-a, Diablo-a ili Grim Dawn-a ali bila je itekako igriva. Mana je bila kamera koja je previše bila zumirana liku te sam imao dosta poteškoća u igranju.

    • Antiesreg

      @Monster Tamer, 25.03.2023 - 13:37

      Grim Dawn mi se sviđa; kao što si oduvijek bio vrsni monstrum igara što mi preporučuješ od te igre ? … imali li kakav remake ili slično (nisam opčinjen previše grafikom ipak je priča najjača) ?! Hvala unaprijed 🙂

    • Monster Tamer

      @Antiesreg, 25.03.2023 - 20:45

      Ne razumijem, kako misliš što ti od te igre preporučujem?

    • Antiesreg

      @Monster Tamer, 29.03.2023 - 11:55

      Postoji li neka nadogradnja (preporučio si mi Van Helsing-a s 3 igre odjednom) neki gold edition s DLC-ovima 🙂

  • cmicko22

    25.03.2023 - 11:53

    Kad se sjetim koji je to doživljao bio prije 19 godina igrati open world, za ovu igru mi je zaista žao što ju nisam nikada dovršio.

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?