HCL.HR

Saints Row 2 – ulična pravda

Zoran Žalac 14.10.2022.   •   4 komentara   •   Retro gaming


Na današnji dan prije točno 14 godina lansiran je Saints Row 2 – nastavak gangsterske igre koji je serijalu donio humoristični ton i još više ludih aktivnosti.

Prvi Saints Row bio je interesantna alternativa GTA serijalu u periodu kad nije bilo GTA igara. Nastavak te igre izašao je iste godine kad i GTA 4, a u izravnom obračunu s konkurencijom odlučio se na humoristični pristup. Saints Row 2 bila je igra s naoko ozbiljnom tematikom vođenja bande, odnosno kriminalne organizacije. No, istovremeno nije propuštala nijednu priliku da bude luckasta i otkvačena.

Na današnji dan prije 14 godina vratili smo se u grad Stillwater, gdje se naš lik probudio iz petogodišnje kome i za razliku od prve igre dobio sposobnost govora. Njegova se banda 3rd Street Saints raspala, a igrač je dobio zadatak da ju ponovno učini glavnom silom u gradu – i pritom se osveti svojim rivalima. Igra je bila otvorenog tipa, s pričom koja se razvijala po misijama. Do misija se dolazilo zarađivanjem tzv. Respekta u sporednim aktivnostima i mini igrama.

Izvan misija se Saints Row 2 mogao igrati slobodno, s cijelom mapom na raspolaganju od samog starta igre. Grad Stillwater bio je ispunjen zanimljivim aktivnostima poput ilegalnih borbi, igranja bodyguarda za celebrityje te izvlačenjem novca od osiguravajućih društava samoozljeđivanjem. Postojale su i takozvane diverzije, među kojima je igrač mogao postati prostitutka ili ući u battle royale sa zombijima. Takvim se stvarima Saints Row serijal udaljio od realističnog pristupa kojim je krenuo konkurentni GTA.

Igra je imala takozvane diverzije, u kojima je igrač mogao postati prostitutka ili ući u battle royale sa zombijima.

Saints Row 2 također je imao multiplayer komponentu, odnosno kooperativno igranje kakvo nije bilo viđeno u GTA igrama. Do dva igrača mogla su se slobodno kretati istim gradom bez većih ograničenja. Postojala je i kompetitivna opcija za 12 igrača, ali ona nikad nije bila naročito popularna. Većinu igrača ipak je privukla kampanja s pričom u kojoj su glumila poznata glumačka imena kao što su Mila Kunis, Neil Patrick Harris, Eliza Dushku i drugi.

Saints Row 2 bio je prva igra u svom serijalu koja se osim na Xboxu pojavila na PlayStationu (3) i PC-ju. Prvo su bile lansirane verzije za konzole, a tri mjeseca kasnije i verzija za PC. Nažalost za publiku na PC-ju, Saints Row 2 ostao je zapamćen kao jedan od najgorih PC portova ikada, s čitavim nizom tehničkih problema, ograničenjem na 32 fps-a i sl.

Nakon čitavog desetljeća 2019. je najavljeno kako će Saints Row 2 za PC dobiti besplatnu nadogradnju s DLC-ovima i tehničkim poboljšanjima, podrškom za multiplayer, itd. Međutim, u zadnje tri godine ta se nadogradnja još nije materijalizirala, premda developeri uvjeravaju fanove da se na ažuriranju još uvijek radi.

Što vam je to 'Gaming kalendar'?

Komentari (4)

  • Stitrek

    14.10.2022 - 16:51

    Kvalitetni Gluping😁

  • hrga007

    14.10.2022 - 17:59

    usprkos problemima, jedna od igara koju imam u lijepom sjećanju

  • Cone3006

    14.10.2022 - 22:38

    E ovo je saints row a ne one gluposti

  • sallaD

    23.02.2024 - 09:30

    Nakon čitavog desetljeća 2019. je najavljeno kako će Saints Row 2 za PC dobiti besplatnu nadogradnju … Međutim, u zadnje tri godine ta se nadogradnja još nije materijalizirala, premda developeri uvjeravaju fanove da se na ažuriranju još uvijek radi

    Nažalost, Mike Watson, poznat u Saints Row zajednici po svome velikom doprinosu i poboljšanju Saints Row 2 pc porta kroz legendarni Gentlemen of the Row mod, je bio anganžiran na patchu ali nas je rano napustio prije par godina nakon što je izgubio bitku sa teškom bolešću sa kojim se godinama nosio.

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?