HCL.HR

Šef Electronic Artsa objasnio zašto ne prave igre za Switch – krivi su im igrači

Zoran Žalac 01.08.2019.   •   13 komentara   •   Industrija videoigara


Predsjednik Electronic Artsa objasnio je investitorima zašto njegova tvrtka ne stvara igre za Nintendo Switch konzolu.

Nintendo Switch privukao je interes brojnih izdavačkih kuća pa na tu platformu svoje igre lansiraju Activision, 2K Games, Bethesda i brojni drugi. Nije teško shvatiti zašto im je Switch primamljiv kad ga posjeduje više od 36 milijuna korisnika. No, jedna velika tvrtka čini iznimku. Electronic Arts je na Nintendovu platformu izbacio tek nekoliko igara – osim Fife ponudili su samo platformere Fe i Unravel Two.

Investitori su to primijetili pa su na nedavnom financijskom izvješću pitali šefa tvrtke Andrewa Wilsona, zašto ne prave igre za veliko tržište Switch konzole. Odgovor je bio umotan u celofan, ali Wilson ukratko kaže kako prema saznanjima Electronic Artsa većina vlasnika Switch konzole paralelno posjeduje PC, PlayStation 4 ili Xbox One te će prije zaigrati njihove (multiplatform) igre na tim platformama nego na Switchu. Dakle, “krivi” su igrači jer nisu zainteresirani za verzije igara na Switchu.

Ta je teza, doduše, jako diskutabilna. Postoje slučajevi indie igara koje su primjerice uspješnije na Switchu iako su dostupne i na PC platformi. Premda na to utječe bolja pozicioniranost proizvoda na manje pretrpanom eShopu, ne može se reći da je EA igračima dao razloga zašto odabrati Switch verziju prije nego verziju za PC i ostale konzole.

Naime, FIFA je zadnje dvije godine na Switch dolazila u siromašnijem izdanju, bez nekih modova i funkcionalnosti iz verzija za ostale platforme. Ove godine vlasnici Switcha dobit će Fifu u besramnom “Legacy” izdanju – što znači da će EA naplaćivati 60 eura za osvježene postave momčadi, nove dresove i nove menije. Svi drugi noviteti koji su za Fifu 20 najavljeni u verzijama za PC, PS4 te XBO neće biti prisutni u verziji za Switch. Pa si sad mislite zašto bi netko kupio tu igru za PC, PS4 ili XBO prije nego za Nintendo Switch.

Komentari (13)

  • SonOfZeus

    01.08.2019 - 15:38

    Realmo ima i logike u tome sto govori, jedno su indie igre drugo aaa i to pretezno sportske prirode. I dok indie igre vrti solidno, aaa igre su jako oslabljenje (w3, wolfenstein) i iskreno srce bi me zabolilo igrat w3 u 720p na low detaljima. Osobno sam ga igrao na PC-u jer sam imao tu mogucnost.

    • IQ118

      @SonOfZeus, 01.08.2019 - 15:50

      Da, ima logike ali mi ne znamo koliko bi ulaganja sa njihove strane trebala da se radi svaka igra i za Switch. Ja se ne mogu zamisliti da na njemu igram bilo koji ozbiljniji mzltiplatform naslov a oni koji kupuju Switch kupuju uglavnom zbog Nintendo ekskluziva a i tu je pitanje slabosti Switcha koja je očigledna i nije čudo da ga multiplatform igre zaobilaze. Previše je tu posla a pitanje je koliko bi bilo zarade. Možda više nego ovi pretpostavljaju ali njihova logika mi zvuči razumljivo.

    • kebbab

      @SonOfZeus, 04.08.2019 - 00:58

      Opet lupetaš! Jesi igrao Doom na Switchu? Zbog takvih kao što si ti što jih zanimaju samo detalji ide gaming u k…c jer jim je bitna samo grafika. Kod Switcha je svrha da ideš u kafanu staviš Switch na stol i odigraš partiju Dooma, Mariota ili Pokemona

    • SonOfZeus

      @kebbab, 04.08.2019 - 18:41

      Kloni se komentiranja kada si neinformiran.
      https://youtu.be/E8ACeKxJKQk
      Bolje igre izgledaju na PS3. Uostalom taj tvoj doom se jako slabo prodao te mu je prvi tjedan bio tri puta slabiji nego kod xboxa, i 6 puta od ps4. Toliko o tome.

    • kebbab

      @SonOfZeus, 04.08.2019 - 19:38

      Pa šta je tu čudno? Meni netreba nikakav youtube da bi znao da ja niža resolucija i smanjeni detalji. Rekao sam ti nije sve u grafiki. Taj Doom mnogo dobro izgleda na Switchu i glatko se igra kojeg PS3 nebi ni pokrenuo.

    • SonOfZeus

      @kebbab, 04.08.2019 - 22:38

      Naravno da nije sve u grafici. A opet nisam u 2005 da igram igre na 540p i 20 fps-a.

  • Goran1234

    01.08.2019 - 16:19

    Ja osobno mogu bez EA na Switchu.

  • PrydaCro

    01.08.2019 - 17:29

    Ja osobno opcenito mogu bez njih ?

    • Goran1234

      @PrydaCro, 01.08.2019 - 19:01

      Okey, nisam toliko htio biti surov.. ?

  • Shadow king

    01.08.2019 - 18:04

    Da je neko drugi u pitanju, onda bi vjerojatno maril, al s obzirom da se radi o EA, potpuno mi je svejedno

  • MightyAloy

    01.08.2019 - 22:21

    Svijet bi bio bolje mjesto bez likova kao što je Andrew Wilson.

  • tomekplejka89

    02.08.2019 - 12:25

    Ne branim nikoga a pogotovo ne EA a niti doticnog gospodina…ali to neko stalno kukanje gamera o tim CEOima je vec passe…Oni su kompanija kojoj je cilj zarada i ako ne zele nesto radit ne moraju. Te dvije igre su uspjesne na NSu ne zbog NSa nego unatoc NSa, di pise da bi svaka bila dobro prodavana. I jos kad vidim kako izgledaju AAA naslovi na tom mobitelu sve mi jasno. Glasujte novcanicima!

    • kebbab

      @tomekplejka89, 04.08.2019 - 01:03

      Čekaj kakvom mobitelu?

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?