HCL.HR

Sony će podržavati PS3 najmanje do 2015.

Igor Belan 25.09.2012.   •   17 komentara


Sasvim očekivano, Sony neće tak obrzo napustiti svoju prvu HD konzolu – PlayStation 3. No kada nam stiže nasljednik?

Podpredsjednik Sonyeva hardver marketinga, John Koller, u intervjuu za Gamespot potvrdio je kompanijine planove o 10-godišnjem ciklusu za PS3 konzolu rekavši:

“Nastaviti ćemo podržavati PS3 sljedećih nekoliko godina. Apsolutno. I nastaviti ćemo ga podržavati ne samo toliko dugo, već dokle god postoji interes developera.”

Koller je usporedio takav plan svoje kompanije s pristupom PS2 konzoli za koju je podsjetio da i dan danas dobije dva do tri nova naslova godišnje, a izašla je sada već davne 2000. godine.

Ovo su dakako sasvim očekivane informacije i služe tek kao potvrda već prije najavljenog 10-godišnjeg ciklusa za PS3. Kao da nam dovoljna potvrda nije bila nedavna najava novog “Super Slim” modela PlayStationa 3 ciljanog da pruži dodatnu konkurenciju pri izlasku Nintendove next-gen konzole Wii U ove blagdanske sezone. Jedino što bi se dalo izvući iz ovih “novijih” informacija je da PS4 neće podržavati PS3 igre. Bilo bi logično, vjerojatno će htjeti za PS3 igre prodavati i PS3 konzole.

Što točno Sony planira s novom generacijom PlayStation kućnih konzola još uvijek nije poznato, ali sasvim je jasno da ćemo naše DualShock 3 kontrolere još par godina aktivno koristiti.

A kad smo već kod kontrolera, evo pitanja za komentare ispod – računajući koliko su popularni tableti te kako bi Wii U mogao pokrenuti novi trend u gaming industriji, što mislite kako će PlayStation 4 kontroler izgledati?

Komentari (17)

  • MorskiVuk

    25.09.2012 - 15:49

    Playstation 4 kontroler se ne bi trebao drasticno mjenjati jer Sony zna da volimo ovaj jednostavan, ugodan i funkcionalan dizajn. Jedino mozda da ugrade mali ekrancic u kontroler ali o tom po tom, na što bih mogao potaknuti Wii U kontroler, ali sve cemo tek vidjeti

    • Mr Newization

      @MorskiVuk, 25.09.2012 - 18:35

      Slažem se. Koliko god mi se tableti sviđaju, draži mi je kontroler, odnosno miš i tipkovnica. Koliko god bilo zabavno igrati sa tabletom, toliko je bolje sa kontrolerom, jer je manji i jednostavniji za prste. Nekako mi se čini da će se sa kontrolerom moći igrati samo stojeći ili u uspravnom položaju dok sjedimo, pogotovo ako ima senzore na pokret, tako da Sony vjerojatno neće mijenjati kontroler – možda samo neke male preinake (veća udaljenost kontrolera od konzole, ugodniji za držanje, mekanije/tvrđe tipke i sl.)

  • LocDog

    25.09.2012 - 16:15

    Kako je meni glupo sto necu moc igrat ps3 igre na ps4………..

    • bombajstampa

      @LocDog, 25.09.2012 - 17:24

      Što se tiče kontrolera: pa nastojt će vjerojatno ponuditi i nove načine igranja ali mislim da će konzola ipak biti koncipirana oko klasičnog načina igranja.

    • bombajstampa

      @LocDog, 25.09.2012 - 17:26

      Ipak mi je teško povjerovati da igranje PS3 igara neće biti omogućeno na PS4, prije ili kasnije, u jednom ili drugom obliku.

    • Mr Newization

      @LocDog, 25.09.2012 - 18:30

      Igre za nex-gen konzole su hardverski zahtjevne, stoga ih današnje konzole ne bi mogle podržavati.

    • movie

      @LocDog, 25.09.2012 - 18:54

      Nećeš moći igrati ps3 igra na ps4 zbog jednostavnog razloga, hardver je potpuno drukčiji,
      Ovaj put grafiku potpisuje ati a proc isto neće biti isti… jednostavno, nekompaktibilno…

    • Ementaler

      @LocDog, 26.09.2012 - 10:33

      Ma to svakako. Ali inicijalno bi rekao da će podržavati samo PS4 igre.

    • Ementaler

      @LocDog, 26.09.2012 - 10:35

      Kako znaš da grafiku u PS4 potpisuje ATi odnosno AMD? A i nije to razlog za nekompatibilnost s PS3 igrama, uredno se igre mogu prilagoditi da rade na novom hardveru, samo ako Sony to poželi, tj. vidi financijsku korist u tome.

    • CAwe

      @LocDog, 27.09.2012 - 20:59

      nece se moc igrat igre sa trice na četvorki zbog jednostavnog razloga zasto zaradivat na jednoj konzoli ako mozes na dvi kad bi ps4 podrzava ps3 igre onda nebi vise imalo smisla tada uzimat ps3 ovako ce igre izlazit na ps3 i ps4 pa ce bit dvostruko veca zarada a i ps3 ce ostat u diru ko sta je jos uvik u nekom diru ps2(tako sony tvrdi),a sta se tice kontrolera najbolje bi bilo da ostane ovakav za sve gamere koji su navikli na njega i koji ga vole ali istovremeno da ponude i jos jedan novi za gamere koji zele nesto novo…

    • olio

      @LocDog, 27.09.2012 - 22:55

      Nije problem u različitom grafičkom hardveru nego samo u procesoru.
      U PS4 će biti "standardni" proc za razliku od Cell procesora u PS3.
      A svi znaju koliko je kontroverzi dovea cijeli cell procesor jer je su se developeri trebali prilagoditi za PS3 i dosta truditi da bi prilagodili igre za cell CPU.
      Naravno imao je dosta prednosti uz te sve mane, ali sony je vidia da će lakše pridobiti developere ako ne "eksperimentiraju" i uzmu standardnu provjerenu tehnologiju za PS4.
      Eto, da naravno da je moguće prilagodit PS3 igre za PS4, ali to vjerojatno ne bi nikad bilo savršeno (kao i emulacija), a to bi značilo puno veće troškove za sony. Nije prihvatljivo ni sa hardwareske, softwareske niti financijske strane.
      Hvala na slušanju

  • nismo

    25.09.2012 - 19:32

    super imam još vremena da ga nabavim

  • Mc Nane Uvijek u fazonu

    25.09.2012 - 23:04

    Ne poticem nikakav rat izmedju pc i ps3-a ali igre ,osim strategija se ne bi trebala igrat misem i tastaturom , posto je dosta ljepse igrat na playstation kontroleru i jednostavnije cak mozes i zalec dok igras , a za tastaturom si ko drvena marija. I iskreno mislim da nema potrebe da prave poslije ps4 ili novog xboxa koji je vec nove konzole ili njihove nasljednike posto ce PC biti terminator do tad , a svi ce ga imat ABD i nece biti potrebe da imaju drugu spravu samo za igre.

    • xPh4rIm

      @Mc Nane Uvijek u fazonu, 26.09.2012 - 01:05

      Taj mocni joystick je po meni previse uskracen,u smislu kontrola i raznolikosti igara … I FPS igre imaju puno vise (opcija) nego sto kontroler daje tipaka,da ne govorimo o nekom MMO ili RPG ili sl. igrama LOLO … BTW ako si ikad naucio igrat FPS igre,cs pogotovo,nema sanse da se neki joystick mjeri s epic misem

    • Apocalypse4987

      @Mc Nane Uvijek u fazonu, 26.09.2012 - 04:56

      da, kontorler je zabavan, pogotovo kod simulacija borbe, arkadnih igara, 3rd person igara, al nikad ne bi moga igrat strategije, FPS i MMORPG s njime. pogotovo MWO.
      Kupija sam ga za PC, al koristija sam ga samo za Naruta 🙂

  • The Last of Us

    28.09.2012 - 22:01

    bit će još brdo ekskluziva za PS3 meni dosta

    • SonOfOsiris

      @The Last of Us, 29.10.2012 - 18:00

      bome da 🙂

Komentirati mogu samo prijavljeni korisnici
PRIJAVI SE ili REGISTRIRAJ i ostavi svoj komentar!

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?